Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Crkva će se uskoro urušiti, nije obnavljana desetljećima…

– Pravoslavna crkva svetog Lazara u Plavšincu, naselju na području općine Novigrad Podravski, vapi za obnovom. Punih 50 godina, kažu dobro upućeni mještani, u obnovu crkve nije uložena niti jedna kuna, što najbolje dočarava njen današnji izgled. Pitanje je dana kad će se urušiti krovište koje je u najlošijem stanju, a i s pročelja je počela opadati žbuka pa i tijekom malog broja liturgija koje se služe u Plavšincu crkva predstavlja svojevrsnu opasnost za vjernike. Liturgije u Plavšincu služe se na spomendan zaštitnika, svetog Lazara i Dušni dan te nakon sprovoda, a u prosjeku je to pet puta godišnje.   

– I sam okoliš crkve je zapušten, kao i obližnji farof  koji se počeo urušavati. Bojimo se da će se uskoro i s crkvom dogoditi ista stvar ako se ne krene u obnovu. S krovišta je počeo padati crijep i žalosno je na što danas sliči crkva koja bi se svakako trebala obnoviti jer je vrijedan spomenik kulture – pričaju nam mještani Plavšinca.

Crkva je izgrađena u 18. stoljeću i dočarava barokni stil gradnje pa zbog toga ima posebnu vrijednost. Toga je svjestan i Zdravko Brljek – Brčo, načelnik općine Novigrad Podravski, koji ističe kako je parohija ta koja bi trebala pokrenuti inicijativu za obnovu jer je crkva u njenom vlasništvu.

– Spremni smo osigurati i financijska sredstva za obnovu u skladu s proračunskim mogućnostima, kao što to činimo i za obnovu katoličke crkve u Novigrad Podravskom. Također, možemo pružiti podršku i izradi potrebne dokumentacije za prijavu obnove za potpore iz raznih fondova jer je to jedini način da se osiguraju sva potrebna sredstva za obnovu, budući da sigurno zahtijeva značajna financijska ulaganja. Kako je crkva spomenik kulture, za sve radove potrebna je i suglasnost konzervatora i otvoreni smo za suradnju s parohijom jer je i nama u interesu da se crkva obnovi – kaže Zdravko Brljek – Brčo.

Jerej Radovan Dimitrić, koprivnički paroh, kaže kako je parohija prije tri godine Ministarstvu kulture prijavila projekt obnove crkve u Plavšincu, no financiranje nije odobreno. – Na području parohije imamo deset crkava i želja nam je da se sve obnove. Nažalost, na području Plavšinca nema puno vjernika pa se ne mogu očekivati njihovi prilozi, a kako je nužna temeljita obnova, potrebna su značajna financijska sredstva. Uspjeli smo obnoviti crkve u Koprivnici i Čukovcu, a krenula je obnova i u Velikoj Mučni pa se nadamo da će se i za Plavšinac naći rješenje. Prioritet je obnoviti krovište, a kako crkva ima vrijednost kao spomenik kulture, očekujemo da će Ministarstvo kulture odobriti i taj projekt – kaže jerej Radovan Dimitrić. (db)

FOTO: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI