Crna statistika u prometu: Ove godine poginulo šest osoba, dvojica su bili motociklisti

Kraj je kolovoza, a Koprivničko-križevačka županija ima poginulih jednako kao cijele prošle godine. Do sada je na podravsko-prigorskim osobama poginulo šest osoba, a posljednja žrtva pala je 7. kolovoza oko 15.30 sati na Podravskoj magistrali u koprivničkom prigradskom naselju Štaglinec.

Riječ je o 25-godišnjaku iz Međimurja koji je došao u posjet prijateljima u Štaglinec, sjeo na svoj suzuki čakovečkih oznaka i poginuo nekoliko stotina metara od mjesta s kojeg je krenuo na svoj put kući. Motociklom je potegnuo, naveli su iz policije, neprilagođenom brzinom, zbog čega je izgubio nadzor i izletio s kolnika. Pao je, udario u prometni znak i odvodni kanal. Na mjestu nesreće još je bio živ, pozvana je hitna pomoć, no mladić je preminuo u koprivničkoj Općoj bolnici u koju je odmah prebačen.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Dvojica poginuli motocilista

Osim nesretnog 25-godišnjaka iz Međimurja, još je jedan mladić smrtno stradao na motociklu ove godine. Riječ je o 18-godišnjaku s područja Zagreba koji je poginuo izletjevši motociklom suzuki kod đurđevačkog nadvožnjaka na Uskrsni ponedjeljak kada se vraćao s motoskupa u Đurđevcu. Kao glavni uzrok nesreće nakon policijskog očevida utvrđeno je nepropisno kretanje.

Prva ovogodišnja žrtva u prometnim nesrećama bio je Ivan Bošnjak (50), legendarni nogometaš iz Ferdinandovca koji poginuo u prometnoj nesreći koja se dogodila 1. ožujka oko 14.10 sati u Kalinovcu. Nesretni je Ivan iz nepoznatog razloga svojim golfom izletio s ceste i udario u betonsku banderu te na mjestu nesreće preminuo. Obdukcijom je utvrđeno kako je preminuo od ozljeda koje je zadobio nakon udara u banderu.

Kronološkim slijedom treća osoba poginula u nesrećama u našem kraju je Marta Kopas (78) iz Šemovaca kod Virja koja je poginula 26. travnja u prevrtanju traktora koji je vozio njezin suprug Martin (84). Na kraju je od posljedica nesreće u bolnici preminuo i nesretni Martin, no njegova smrt u policijskoj statistici ne dovodi se u izravnu vezu s tim događajem zato što je preminuo nakon više od mjesec dana nakon kobnog prevrtanja.

Dušan Blaško (46) iz Kalinovca četvrta je žrtva prometnih nesreća. Poginuo je 8. srpnja oko 21.50 sati na Podravskoj magistrali između Budančevice i Kalinovca. Nesretni Dušan vraćao se iz rodnog Kloštra Podravskog i svojim renaultom prešao je na suprotnu stranu ceste te se sudario s golfom koji je nailazio. Nakon sudara Dušan je renaultom izletio s ceste i poginuo na mjestu nesreće, dok je 37-godišnja vozačica golfa u koju se zaletio zadobila teške tjelesne ozljede.

Ukupno 504 prometne nesreće

U svježem sjećanju nam je smrtno stradavanje pretposljednje ovogodišnje žrtve prometne nesreće. U srazu s teretnjakom 13. srpnja oko 11 sati poginuo je 87-godišnji Ivan Turković iz Starigrada koji je upravljao renault clijom, a još su tri osobe ozlijeđene. Nesretni se Ivan, prema policiji, nepropisno uključio u promet s Radničke ceste a da nije propustio sva vozila koja su mu dolazila. U tom je trenutku na njegov renault clio šleperom naletio 39-godišnji državljanin Ukrajine koji je upravljao u smjeru Štaglinca.

Premda mu je vozač oduzeo prednost, kamiondžija će kazneno odgovarati zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom i to zato što nije prilagodio brzinu osobini ceste, gustoći prometa i stanju tereta koji prevozi. Gore nabrojane najteže su nesreće u Podravini i Prigorju zato što su u njima osobe smrtno stradale. Osim ovih nesreća, policijska statistika neumoljivo bilježi i druge ružne događaje na prometnicama, u nekima se samo pukim slučajem nisu dogodili najružniji scenariji. U prvih sedam mjeseci ove godine dogodile su se ukupno 504 prometne nesreće u kojima su teško ozlijeđene 44 osobe, dok je 161 osoba zadobila lakše tjelesne ozljede.

Što se tiče statistike broja prometnih nesreća unatrag nekoliko godina, iako je svaki poginuli previše, PU koprivničko-križevačka konstantno ima zadovoljavajuću statistiku. Prošle i 2019. godine smrtno je stradalo po šest osoba, a 2020. godine, kada je bio lockdown, poginule su tri osobe, no ta se ‘covid godina’ nevoljko prikazuje kao najpovoljnija, upravo zbog razloga ‘lockdowna’, odnosno ograničavanja kretanja stanovništva. Kako su dvojica od šestero poginulih u ovogodišnjim nesrećama motociklisti, iz policije mole sve sudionike u prometu za poseban oprez, posebno prema najugroženijim skupinama, a to su motociklisti, biciklisti i pješaci.

Prometne nesreće ove godine (prvih 7 mjeseci)

Poginulih – 6 (do 22. kolovoza)

Ukupno nesreća – 504

S materijalnom štetom – 359

S ozlijeđenima – 140

Teško ozlijeđenih – 44

Lakše ozlijeđenih – 161

Broj poginulih u prometu

2022. – 6 (do 22. kolovoza)

2021. – 6

2020. – 3

2019. – 5

2018. – 7

2017. – 11

2016. – 10

2015. – 9

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI