Čudite se što brzo starite? Možda pušite? Itekako je povezano

Mnogobrojni vanjski čimbenici djeluju na starenje kože, a kako je sada ljeto i naglasak je na djelovanju sunčevih zraka na kožu, ne smije se zaboraviti što još utječe na prerano i ubrzano starenje.

Osim stila života, sunca, alkohola, stresa, nepravilne prehrane bogate šećerima i mastima, pušenje izrazito djeluje na ubrzano starenje kože. Na povezanost pušenja i starenja kože ukazano je još prije 150 godina, a do sada su napravljena mnogobrojna istraživanja koja su to potvrdila. Duhanski dim ima više od 1500  sastojaka (neki navode oko 4000)  koji djeluju na tijelo, pa tako i na kožu. Koža pušača je tipično žućkastosiva, a prsti također žućkastom bojom odaju pušača. Lice može djelovati podbuhlo s borama oko usana i očiju, bore od nosa prema usnama su duboke i izražene. Također, u žena je problem izražajniji kao i u osoba svjetlije puti. Neke osobe mogu imati više ili manje navedeno što je donekle i stvar nasljeđa. Koža pušača je bez sjaja, suha, sumorna i djeluje beživotno i nezdravo.

Elastičnost

Točan mehanizam na koji nikotin postarava kožu točno se ne zna. Primijećena je pojačana aktivnost enzima (matriksna metaloproteinaza – MMP) koja razgrađuje kolagen, čime koža gubi na elastičnosti i teksturi, a time na ljepoti i kvaliteti. Koža pušača je dehidrirana jer je zabilježena manja količina vode u rožnatom sloju, stoga se još dodatno ukazuju bore jer koža djeluje suho. Dugotrajno pušenje smanjuje protok u mikrokapilarama kože te smanjuje protok kapilarne i arterijske krvi, zbog čega se smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari u kožu. Zbog toga koža ubrzano stari jer nema dovoljno aktivnih tvari koje su joj potrebne za metabolizam. Pušenje usporava cijeljenje rana jer nikotin povećava razinu vazopresina, snažnog vazokonstriktora, pa stoga koža nije dovoljno prokrvljena. Stoga se preporučuje prestanak pušenja mjesec dana prije bilo kakovog operacijskog zahvata, pogotovo estetskih operacija. Dokazan je povećan rizik za razvoj spinocelularnog karcinoma kože, pogotovo donje usne na licu, što se povezuje s imunosupresivnim učincima pušenja. Također je primijećeno da pušači imaju veću učestalost i razvoja drugih malignih tumora kože, također zbog imunosupresivnog djelovanja pušenja.

Kako pomoći koži

 Kako pomoći koži? Najjednostavnije je prestati pušiti, za što je potrebna odluka i čvrsta volja, a od pomoći mogu biti i nikotinski flasteri. Pušači moraju uzimati veće količine vitamina C kako bi se kolagen u koži što više sačuvao, pa je stoga važna nadoknada vitaminima i antioksidansima. Pušači ne smiju uzimati beta karoten jer to povećava rizik od nastanka raka pluća.

Pušačke bore oko usana mogu se popunjavati punjačima s hijaluronskom kiselinom i uz zaglađivanje bora laserom. Ako se nastavi s pušenjem, efekt svih antiage postupaka je smanjen, što se mora objasniti svakoj osobi koja je pušač i želi neki od antiage postupaka.

Njega kože u pušača vrlo je važna. Tijekom hladnijeg doba godine izrazito pomažu kreme s dodatkom retinola ili vitamina C jer zaglađuju bore i popravljaju oštećenja u koži. Vrlo su važne hidratantne kreme jer vraćaju vlagu ionako isušenoj koži i povremeni pilinzi kože lica kojim se uklanjaju suhe površinske stanice.  Tijekom noći hranjive i masnije kreme vraćaju masnoću u kožu. Kreme i maske s kolagenom pomažu održati čvrstoću kože i ona djeluje zaglađenije. Osim toga, važna je i primjena krema s fotozaštitom tijekom ljeta. Korektivni puderi ili BB kreme ujednačavaju ten i ublažavaju sivi pušački ten.  Koža pušača zahtijeva kvalitetnu njegu jer je svakodnevno pod udarom različitih toksina iz nikotina. (zdravobudi.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI