Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
NEVJEROJATNO

Čupamo ga i gazimo jer mislimo da je korov, ustvari je lijek za mnoge bolesti

Koristio se još u starom Egiptu, stoljećima se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega rade različita tradicionalna jela i juhe, a jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i bacamo misleći da je korov.

Tušt ili Portulak je jednogodišnji, ali vrlo uporan “korov” koji, kada nam se jednom nastani u dvorištu, teško može biti odstranjen. Tušt se najčešće pojavljuje ispod rajčice, te ga prvo potražite tamo. Biljka koja se često smatra korovom zapravo je i besplatna hrana i nevjerojatan prirodni lijek. Zato izađite van i pogledajte što se sve skriva u vašem dvorištu ili u blizini vaše kuće.

Prepoznat ćete ga po mesnatim, sočnim listovima i žutim cvjetovima. Njegova reputacija da je samo korov proizlazi iz činjenice da raste u različitim uvjetima, od plodnog tla do kamenjara… Ono što je najbitnije je činjenica da postoje dokazi koji potvrđuju da se može koristiti za liječenje raznih zdravstvenih problema.

Znanstvenici su otkrili da tušt sadrži više antioksidansa od špinata i da je koncentracija omega 3 masnih kiselina veća od količine koja se može naći u nekim ribljim uljima. Činjenica da je prikladan za vegetarijance i vegane također ide u prilog ovoj biljci.

1. Ima čak šest puta više vitamina E od špinata.
2. Sedam puta više beta-karotena nego mrkva
3. 25 mg vitamina C, magnezij, kalcij, željezo, vitamin B2, kalij, fosfor i mangan.

Antioksidansi poboljšavaju generalno zdravlje i imunitet. Oni se smatraju glavnim pomagačima kod srčanih bolesti, ateroskleroze, karcinoma, gubitka pamćenja i gubitka vida uslijed starosti. Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od reumatskog artritisa, Alzheimerove bolesti i demencije, astme, srčanih bolesti i depresije.

Tušt je bogat vitaminom A koji sprječava pojedine vrste karcinoma i poboljšava vid. Samo 100 g tušta pruža 44% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Također je bogat vitaminom C i B vitaminima.

Poboljšava rad i jačanje srca te vrlo blago djeluje protiv nervoze i stresa, poboljšava probavu, zdravlje i elastičnost kože. Djeluje antibakterijski i protugljivično, a može pomoći i kod depresije. Osušeni listići tušta imaju 16% aktivnih antidepresivnih supstanci. U tu svrhu kuha se kao čaj. Kao svježa biljka tušt je u isto vrijeme i diuretik i blagi laksativ, pa je savršen za mršavljenje.

Zapamtite da tušt brzo počinje gubiti svoju hranjivu vrijednost nakon branja, zato se potrudite da ga iskoristite što prije, piše B92

FOTO: ilustracija/Facebook

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

svjetski dan darivatelja krvi

FOTO/VIDEO Šibenčanin Tomislav stotu dozu krvi darovao u koprivničkoj bolnici nazvanoj po njegovom pradjedu

neće ga biti od srpnja do listopada

Hrvatska farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu jednog poznatog anbitiotika

MOGUĆI DULJI PUT KOČENJA

Državni inspektorat ima važnu obavijest za vlasnike više od 10 modela BMW-a

MISLI NA ZDRAVLJE

Svi pored nje samo prolaze misleći da je običan korov: Ova je biljka lijek protiv glavobolje i grčeva, čisti krv, smiruje živce…

PONOVNO STAVLJANJE U PROMET

HALMED ima obavijest za građane vezano uz jedan poznati lijek

MISLI NA ZDRAVLJE

Ako imate ovaj zdravstveni problem, trešnje nikako nisu voće za vas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati