Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dan Varaždinske županije: Otvorena nova škola i najavljeni projekti koji označuju novu eru razvoja

Dva posebna događaja proslavili su stanovnici Varaždinske županije jučer, na blagdan Male Gospe. Prvo je otvorena nova osnovna škola u općini Sveti Ilija te je proslavljen Dan Varaždinske županije. Kako i priliči, svečana sjednica  Županijske skupštine održana je u novoj školi u Svetom Iliji. Prije same sjednice Županijske skupštine upriličeno je otvaranje nove škole koju su stanovnici općine Sveti Ilija čekali dugi niz godina. Između ostalih, otvorenju škole bio je prisutan premijer Andrej Plenković kojeg je kao domaćin ugostio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.   

Na svečanosti su učenici OŠ Sveti Ilija izveli impresivan te emotivan glazbeno-scenski nastup, koji je mnoge u publici dirnuo do suza.

Djeca su izvela impresivan scenski nastup

– Ovo je povijesni tjedan jer je obilježen bitnim investicijama na koje smo čekali 20 godina. Upravo je to najljepši poklon našim sugrađanima povodom njihova dana, dakle, Dana Varaždinske županije. Nakon 20 godina čekanja,  otvaramo ovu novu, suvremenu školu. Prvu školu u našoj županiji koja je  doslovno izgrađena od „A do Ž“. Osim učionica, kabineta, knjižnice, školske kuhinje, izgrađena je i školska sportska dvorana, vanjski sportski tereni, uređen je okoliš i okretište autobusa – naveo je župan Stričak detalje oko same škole te nastavio svoj govor u kojem se dotaknuo važnih trenutaka koji su se nedavno zbili u Varaždinskoj županiji te koji će označiti, kada se realiziraju, dodatan uzlet Varaždinske županije koja je i sada perjanica gospodarstva i industrije.

Tako je nakon 20 godina čekanja ovaj tjedan pokrenut natječaj za izgradnju prve dionice brze ceste Varaždin – Krapina. To pak, kazao je župan Stričak, označava početak izgradnje mreže brzih cesta na sjeveru Hrvatske koje će povezati županijska središta, skratiti i olakšati putovanje, povećati sigurnost i povećati privlačnost manjih sredina za poslovanje i nove investicije.

Također, prije nekoliko dana raspisan je natječaj za izgradnju Centralnog operacijskog bloka.

– Projekt koji je varaždinskoj javnosti zasigurno poznatiji kao projekt „dogradnje Kirurgije“ za naše zdravstvo i naše sugrađane znači iskorak u budućnost. Izgradit će se suvremeni objekt sa suvremenom opremom, u kojem će naši liječnici i zdravstveni radnici imati priliku pokazati svoj puni potencijal. Zahvaljujući Razvojnom sporazumu Sjever, dobili smo i bespovratna europska sredstva za projektiranje još šest važnih objekata – naveo je župan Stričak.

Župan Anđelko Stričak najavio je brojne projekte

U svome govoru istaknuo je da je u Varaždinskoj županiji zbrinuta svaka raseljena osoba iz Ukrajine, a da su žurne službe uspješno odgovorile u situaciji teške i tragične prometne nesreće koja se nedavno zbila na području županije. Posebno je župan spomenuo i projekt Bukotermal, izgradnju geotermalne elektrane na području općine Mali Bukovec, te da taj projekt nema alternative i da će se aktivnosti na izgradnji geotermalne elektrane dodatno pojačati. Župan Stričak dotaknuo se i proglašenja Ivančice, Strahinjčice, Maceljskog gorja i Ravne gore parkom prirode, ali i ostalih aktivnosti koje su se provodile.

– S ponosom mogu reći da smo za poljoprivredu, za bespovratne potpore osigurali rekordni iznos u proračunu, a naši OPG-ovi svojim proizvodima to opravdavaju. U turizmu bilježimo rekordan broj noćenja. To su dvije grane gospodarstva koje postaju sve značajnije u našoj županiji, koja je prvenstveno poznata po svojoj industrijskoj snazi, proizvodnji i izvozu. Imamo dvostruko nižu nezaposlenost od prosjeka Hrvatske. Uvjereni smo da ćemo uspješno provesti i industrijsku tranziciju, čemu u prilog govori podatak da su upravo poduzetnici iz naše županije iskazali najveći interes za izradu i provođenje EU projekata. A da bismo u tome bili što uspješniji, poseban naglasak stavljamo na obrazovanje i na povezivanje obrazovnih programa i realnog sektora. U izgradnji su dva regionalna centra kompetentnosti, jedan u zdravstvu, a drugi u poljoprivredi. U njima će se učenici, ali i odrasli, obrazovati za zanimanja potrebna na tržištu rada – istaknuo je župan.

Čestitke je uputio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koje je dodao da će mu otvorenje škole u Svetom Iliji zbog svoje posebnosti u programu i iskaznih emocija zauvijek ostati u sjećanju.

– Baš svi iz Varaždinske županije jako su željeli ovu školu, što govori o velikom jedinstvu kada je riječ o pogledu svih nas na važnost obrazovanja, ulaganja u mlade i u obrazovnu infrastrukturu. Ova je škola lijep simbol. U periodu pandemije i velike energetske krize stvorili smo prekrasni obrazovni infrastrukturni objekt koji će služiti generacijama profesora i učenika, oplemenjivati život ovdje u Svetom Iliji te predstavljati poticaj da nastavimo s ulaganjem u obrazovanje. Godine pred nama bit će posvećene upravo tome. Ukupno 2,3 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjene su isključivo za izgradnju osnovnih škola. Kvalitetno izgrađene škole u razdoblju od 10 godina omogućit će jednosmjensku nastavu, a 2027. godine i cjelodnevnu nastavu. Jedino nam obrazovanje može omogućiti da budemo konkurentniji na hrvatskom i svjetskom tržištu – rekao je premijer Plenković.

Premijer Plenković obećao je potporu Vlade

 

Podsjetio je da je u Varaždinskoj županiji potpisan Razvojni sporazum sa svim županijama sjevera Hrvatske.

 – Time smo stvorili okvir za realizaciju strateških projekata. Kombinacijom nacionalnih i europskih sredstava financirat ćemo sve što je važno za razvoj sjevera Hrvatske. Učinit ćemo da ovo desetljeće bude jednako važno za svaki kraj Hrvatske, pa tako i za ovaj kraj, koji je najrazvijeniji uz Zagreb i neke bitne točke na hrvatskoj obali. Upravo stoga projekt i program koji je napravljen, Koordinacija regionalnog razvoja, bit će ključna da se sjever Hrvatske “digne” u svojoj punini upravo onako kako vi želite. Čestitam vam na svemu što ovdje u Varaždinskoj županiji radite na svim područjima, a imajte na umu da u Vladi i Hrvatskom saboru imate puno prijatelja i zagovornika koji će rado podržati sve razvojne projekte za dobrobit svih koji žive ovdje i na sjeveru. Hvala vam još jednom na prekrasnoj atmosferi i iskustvu, ovo je jedan od najljepših dana hrvatskih županija. Toliko puno ljubavi i emocija, srca od ovih najmlađih rijetko se viđa te će mi ovaj dan u Svetom Iliji ostati urezan u pamćenje – istaknuo je premijer Plenković.

Zaslužni su dobili nagrade

Dodijeljena su i javna priznanja Varaždinske županije za 2022. godinu. Nagrada za životno djelo Varaždinske županije posthumno je dodijeljena Marijanu Kostanjevcu, dugogodišnjem načelniku Općine Vinica, hrvatskom branitelju i humanitarcu koji je svoj život i rad posvetio gospodarskom i društvenom razvoju Općine Vinica. Nagradu je preuzela njegova supruga Božena Kostanjevac. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručena je Enesu Gariboviću te zapovjedniku DVD-a Hrženica Goranu Čanakiju. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu primili su Martin Lukavečki, predsjednik Lovačke udruge Fazan, Branko Kostanjevec i član 5. bojne 1. A brigade Zbora narodne garde ,,Tigrovi“ Dejan Novosel.  Nagrada je uručena najmaturantici Varaždinske županije u školskoj godini 2021./2022. Amaliji Rafaj Škriljevečki. Priznanja župana primili su pak Danijel Borović i Davorin Štetner, dok će trećem dobitniku Stephanu Lupinu priznanje biti uručeno naknadno.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GUME, MJEŠOVITI OTPAD, NEMA ČEGA NEMA, UNATOČ JASNOJ ZABRANI

VIDEO Šume su pune smeća, čitatelj nam otkrio još jednu kritičnu lokaciju

SULUDI PERFORMANS U TRGOVAČKOM CENTRU "KOŠTAO" JU 240 EURA

Jadranka je zakucala mobitel u pod te ga rukama prepolovila. Razlog je krajnje bizaran

parcela na kojoj će se graditi vrtić mještanima zadaje glavobolju

Mještani: “Neka poruše staru šupu i počiste nered. Životinje nam ulaze u dvorišta!”

Vratite ga u najbliži prodajni centar

Plodine iz prodaje povlače prehrambeni proizvod i svim kupcima vraćaju novac

PROMETNA NESREĆA NA VESELOM BREGU

Sudarila se dva automobila u vinogradu. Ima ozlijeđenih

POTVRĐENA OTPUŽNICA PROTIV SUPRUŽNIKA, OČUH TVRDI DA JE DJEČAK KRIV ZA SVE:

Vatrogasci su ga dolazili skidati s drveta, a policija smirivati zbog divljanja i razbijanja


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati