Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OSUĐEN PRVI ČLAN SKUPINE IZ BUDANČEVICE KOJA SE BAVILA KRIJUMČARENJEM MIGRANATA

David zaradio 500 eura, a u zatvoru će provesti godinu i dva mjeseca

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Stigla je i prva presuda za „Budančevačku skupinu“, odnosno za slučaj krijumčarenja migranata koji je razotkriven prije točno godinu dana. Ova je skupina bazu imala u Budančevici kraj Kloštra Podravskog, gdje je mozak operacije, Turčin Ozan Demir (40), unajmio kuću te je ondje živio neko vrijeme i iz ovog malenog podravskog mjesta organizirao cijelu ovu zločinačku organizaciju. Županijski sud u Zagrebu je na temelju sporazuma između USKOK-a i optuženog nepravomoćno osudio 44-godišnjeg Davida na jednu godinu i dva mjeseca zatvora.

Operacija krijumčarenja

Ovaj muškarac s prebivalištem u Čazmi priznao je sve što mu se stavljalo na teret te je tako istražiteljima, a potom i sudu bitno olakšao posao. David je bio jedan od vozača koje je Demir angažirao za prijevoz ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Da situacija bude tragičnija, David je prevozeći migrante zaradio ukupno 500 eura, a operacija krijumčarenja ljudi trajala je od početka kolovoza 2022. pa do 15. lipnja prošle godine. David je tako proglašen krivim da je znajući za kriminalne aktivnosti zločinačkog udruženja u sastavu takvog udruženja iz koristoljublja omogućio drugoj osobi da nedozvoljeno uđe, izađe i kreće se u Republici Hrvatskoj.

Konkretno, David je ilegalne migrante iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske prema Sloveniji prevozio 28. ožujka prošle godine. Nakon što je nepoznata osoba strane državljane preko bosansko–hrvatske granice izvan obilježenog graničnog prijelaza prevela pješice, na scenu je stupio David. On i 22-godišnji Koprivničanec Danijel čekali su ih na dogovorenoj lokaciji u blizini mjesta Donji Vaganac kraj Plitvičkih Jezera te su prema Demirovim uputama za dogovorenu novčanu naknadu preuzeli migrante. Smjestili su ih u kobi koji su prethodno iznajmili, a David ih je zatim dovezao do blizine autobusnog kolodvora u Zagrebu.

Ostalo mu odležati

Ondje ih je preuzela nepoznata osoba koja ih je odvezla dalje, a za te su usluge Demir i njegova ekipa preuzeli novčanu naknadu u ukupnom iznosu od gotovo 23 tisuće eura. No, tek manji dio tog „kolača“ pripao je Davidu i Danijelu, jer oni su za ovaj posao primili tek 450, odnosno stotinu eura. I dok je Turčin Demir za sve operacije koje je organizirao zaradio najmanje 169 tisuća eura, ostatku ekipe doslovno su pripale mrvice. David je tako ukupno zaradio tek 500 eura za prijevoz migranata iz BiH u Hrvatsku, a ovaj do sada neosuđivani i nezaposleni otac čak petero djece time je riskirao ozbiljnu kaznu zatvora.

Na kraju mu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 14 mjeseci, no veći dio kazne David je već „odvalio“ pošto je u istražnom zatvoru boravio od 15. lipnja prošle pa sve do 15. ožujka ove godine. Ispada da mu je ostalo „odležati“ još pet mjeseci zatvora, a 500 eura, koliko je zaradio riskirajući prijevozom migranata, će mu se oduzeti kada ova presuda postane pravomoćna. Osim toga, mora naknaditi i 200 eura troškova kaznenog postupka, a kako je on, barem za sada, jedini priznao krivnju za sve ono što mu se stavljalo na teret, tako je i kazneni postupak razdvojen i riješen relativno brzo. Protiv ostatka ekipe na Županijskom sudu u Zagrebu vodi se zaseban postupak.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati