Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PROSLAVILI 60 GODINA BRAKA

Dijamantni pir Marije i Božidara: “Treba se povremeno posvađati, ali vrlo brzo i pomiriti”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dok danas u prosjeku svaki treći brak u Hrvatskoj završi razvodom, prava je rijetkost čuti da je neki par zajedno dočekao pedeset godina, a kamoli šezdeset. Upravo to je uspjelo bračnom paru Fizir iz Novigrada Podravskog, Mariji i Božidaru koji su u subotu u krugu obitelji proslavili dijamantni pir. Taj krug bio je prilično velik jer Marija i Božidar imaju tri kćeri, deset unučadi te dvoje praunuka, a na slavlju u Novigradu Podravskom okupilo se sigurno 25 ljudi. Marija i Božidar prisjetili su se početaka svoje ljubavi, ali otkrili i recept za ovako dug, uspješan i skladan brak.

– Najbolji recept za dug i uspješan brak je propuh u glavi! Ono što na jedno uho uđe, vrlo brzo izađe na drugo i ne uzimati srcu ono što se možda izrekne u afektu. Mi da se nismo svađali gotovo svakodnevno, sigurno ne bismo bili zajedno ovako dugo. No, nakon svake svađe vrlo brzo bismo se i pomirili i nikad se nije dogodilo da smo bili ljuti jedno na drugo duže od nekoliko sati – otkrila je Marija Fizir koja se za Božidara odlučila udati samo četiri mjeseca nakon što ga je upoznala.

– Rođena sam i odrasla u Koriji kraj Virovitice, a radila sam u košaraštvu. U Starom gradu u Đurđevcu početkom šezdesetih je bila košarana, a u blizini i tišljeraj jer je Božidar bio stolar. No, više od svog stolarskog zanata on je oduvijek volio popravljati gramofone, pegle, radija, volio je finu mehaniku. Tako smo se i upoznali, jer ponijela sam na jednu čajanku bratov gramofon i on se pokvario. Nisam mogla takav strgan gramofon vratiti kući i onda je uskočio Božidar – prisjetila se Marija koja je svom budućem mužu povjerila popravak gramofona.

– Rekao je da će on složiti gramofon, ali da moram doći po njega u Novigrad Podravski. I stigla sam vlakom te sam odmah upoznala i njegovu obitelj. Nisam u tom trenutku mogla ni zamisliti da ću u Novigrad doći za snahu, no već za četiri mjeseca smo se vjenčali – istaknula je Marija Fizir kojoj je pomalo čudno što mladi danas „hodaju“ godinama prije nego što se vjenčaju.

– Kad sam se udala za Božidara bila sam mlada i naivna, imala sam tada 19 godina, no nisam požalila niti u jednom trenutku – zaključila je gospođa Marija.

FOTO Sanja Dukši

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POVLAČENJE SREDSTVA TVRTKE BAYER

Ministarstvo ima vrlo važnu obavijest za pojedine poljoprivrednike

OČEVID U TIJEKU

Sudarila se dva auta, Honda sletjela u polje kukuruza

PRIPREMA SE NATJEČAJ ZA OBNOVU ULICE KOJA KOLODVOR SPAJA S CENTROM GRADA

Dvosmjerna Starčevićeva s rotorom u dvije faze, novo ruho dobit će i Ivanjska


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati