Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
tužitelji digli optužnicu

Direktor “konzultantske” firme za 12.000 kuna provizije umirovljenici “prilagodio” papire kako bi digla kredit

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

– Ako je suditi po navodima optužnice koju je diglo koprivničko tužiteljstvo, u banci je očito moguće dići kredit čak i ako ste kreditno nesposobni. Učinila je to, tvrde u ODO-u, koprivnička umirovljenica (53) koja je za pomoć angažirala direktora jedne zagrebačke „konzultantske“ firme – a on joj je „prilagodio“ papire i za to uzeo proviziju od 12.000 kuna!

Međutim, ispostavilo se kako postoji osnovana sumnja da je taj 35-godišnji direktor uljepšao njen iznos mirovine kako bi mogla dići 90.000 kuna kredita.

Tužitelji ističu kako je direktor firme znao da koprivnička umirovljenica ima mirovinu u iznosu od 1.999,22 kune. Prema tome napravio je potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o visini mirovine koja nije istinita.

– Neistinito je naveo da joj mirovina iznosi 4.399,22 kuna ili 583,88 eura te u obavijestima Slatinske banke o mirovinskim primanjima izmijenio podatke o visini njezine mirovine. To je zatim predao umirovljenici, koja je tu dokumentaciju predala uz zahtjev za kredit Sberbanki, a tada je ona sklopila ugovor o kreditu na iznos od 90.000,00 kuna ili 11.945,05 eura – navodi se u optužnici i dodaje kako je ona tu lažnu ispravu upotrijebila kao pravu.

Tužiteljstvo za oboje traži devet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

– Ma, tražila sam banku kako bih digla kredit od najviše 70.000 kuna i tada sam na facebooku naišla na firmu koja pomaže ljudima u dizanju zajmova – kazala je umirovljenica i dodala kako su se potom i sastali u jednom kafiću u Zagrebu, a on je tada već imao pripremljene papire.

– Što se tiče visine moje mirovine, valjda je napisao veću cifru. Rekla sam mu koliko mi iznosi mirovina i dala sam mu potvrdu koju sam podigla na mirovinskom. Rekao mi je i da mu, bez obzira na realizaciju, moram platiti uslugu 12.000 kuna. Bilo me strah u banci, no kredit je ipak realiziran – kazala je i dodala kako kredit i dalje redovno otplaćuje mirovinom.

– Da, u slučaju da dobro odradimo posao i čovjek uspije realizirati kredit, mora uplatiti određeni iznos za uslugu – potvrdio je direktor zagrebačke firme, no i dodao kako se ona njemu javila i rekla da ima mirovinu oko 4000 kuna.

– Našli smo se, dala mi je tri odreska mirovine i potvrde o visini mirovine, a ja sam joj pomogao kreditni zahtjev. Kad je predavala zahtjev u banci, dobro je znala što piše i koji je iznos mirovine. Ne mogu znati je li to stvarni iznos, ona je očito sve prevarila – ustvrdio je direktor.

– Na potvrdi o mirovinskim primanjima stajao je iznos od 3.999,22 kuna, a mi kao banka odobrili smo isplatu traženog kredita – rekla je voditeljica poslovanja u koprivničkoj podružnici banke.

Čini se kako bi joj to možda i prošlo da jedan dan nije opet došla u banku tražiti dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu. Tada je djelatnica vidjela kako joj je isplaćena znatno manja mirovina od one koju je navela u kreditu. Odmah su posumnjali u prijevaru, provjerili i prijavili odjelu za prijevare. – Kad smo je naknadno pozvali u banku da sve objasni, ništa nije pitala, samo je plakala jer joj je sve bilo jasno – rekli su u banci.        

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Održan je mimohod, polaganje vijenca i svečana akademija

FOTO Obilježena 32. obljetnica preuzimanja vojarne i Dan koprivničkih branitelja

PROVJERITE DA LI STE MEĐU DOBITNICIMA!

Održano treće kvartalno izvlačenje velike nagradne igre Robin trgovina

promjene na klupi pred važnu utakmicu

Legendarni Dodik uoči Osijeka priključen prvoj momčadi, cilj mu je ‘probuditi’ napadače

Župan Darko Koren sa suradnicima obišao je novu poslovnu jedinicu ljekarne

Umjesto pod Domom zdravlja, od sada dio Ljekarni Koprivnica

PORED CIJENE POJAVIO SE I PROBLEM PRIJEVOZA

FOTO Podravska tvrtka nabavila 56 vagona za transport 50 tisuća tona žitarica

OZLIJEĐEN JE

FOTO Vozač se autom zabio u policajca na motociklu

Upišite pojam koji želite pretraživati