Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MALOLJETNIČKI KRIMINAL OPADA, NO ZABRINJAVA ONAJ NA ŠTETU DJECE

Djeca u pet mjeseci kriva za 51 kazneno djelo

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Iako je u prvih pet mjeseci ove godine očit trend pada maloljetničkog kriminala, ali i onih kaznenih djela koja su počinjena na štetu maloljetnika, i dalje je zabrinjavajuće u kojoj su mjeri djeca žrtve starijih, ali i svojih vršnjaka. U Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj doznajemo kako se o svim slučajevima prekršaja ili kaznenih djela u kojima su ili žrtve ili počinitelji maloljetnici obavještava Hrvatski zavod za socijalni rad.

– Na štetu maloljetnika u 2022. godini počinjeno je 556 kaznenih djela, a u prvih pet mjeseci 2023. godine 189 kaznenih djela – navode u koprivničko-križevačkoj policiji o podacima u kojima su maloljetnici žrtve.

Radi se o nasilju, nebrizi roditelja, krađama, ali i o vršnjačkom nasilju u manjoj mjeri. No, u isto vrijeme bio je značajan broj prekršaja i kaznenih djela koja su počinili upravo maloljetnici. Ovaj trend u očitom je padu.

 – U 2022. godini na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je ukupno 1565 kaznenih djela, od čega su maloljetnici počinili 134 kaznena djela, a najviše kaznenih djela odnosi se na područje općeg kriminaliteta – poručuju iz PU koprivničko-križevačke pa se da zaključiti kako svako 11. nedjelo počini netko tko još nema 18 godina.

Također, u policiji doznajemo kako su u prvih pet mjeseci 2023. godine, maloljetnici počinili 51 kazneno djelo. Održi li se ovaj trend do kraja godina bit će ih oko 120, što je također manje nego godinu ranije.

– U 2022. godini maloljetnici su počinili 30 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i 23 prekršaja iz ostalih prekršajnih propisa osim prometa – doznajemo u policiji koja navodi kako ove godine praktički nije bilo prekršaja javnog reda i mira koje su počinili maloljetnici.   – U prvih pet mjeseci 2023. godine počinili su tek jedan prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i osam prekršaja iz ostalih prekršajnih propisa osim prometa koji nije ušao u statistiku – ističu iz PU.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati