Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SLOMILA JE RUKU ZA VRIJEME NASTAVE TJELESNOG

Dječak gurnuo djevojčicu s tribine. Škola joj mora platiti 18 tisuća eura

Djevojčici koja se u dobi od devet godina ozlijedila za vrijeme nastave tjelesnog odgoja škola je dužna platiti više od 18 tisuća eura odštete. Dogodilo se to prije gotovo pet godina, a danas 14-godišnja djevojčica, koja ima prebivalište na području Koprivničko – križevačke županije, je pri padu s tribine dvorane u Osnovnoj školi Rovišće u Bjelovarsko–bilogorskoj županiji slomila ruku. Ovaj incident dogodio se još 24. svibnja 2018. godine, kada ju je dječak iz razreda gurnuo s tribine. Sat je završio, djeca su se žurila van, a nestašni je mališan gurnuo devetogodišnjakinju dok se spuštala te je ona pri padu s visine od metar i pol zadobila teške tjelesne ozljede. Općinski sud u Bjelovaru odlučio je da škola djevojčici na ime naknade štete mora isplatiti ukupni iznos od 11.470,62 eura sa zateznom kamatom. Osim toga, Osnovnoj školi Rovišće naloženo je da djevojčici nadoknadi trošak parničnog postupka u iznosu od 6.736,40 eura, također sa zateznom kamatom.

Škola odgovorna

Djevojčica je u tužbi navela kako za svoje ozljede odgovornom smatra školu, jer je stradala za vrijeme nastava tjelesnog odgoja, a dječak koji ju je gurnuo s tribine je inače hiperaktivno dijete te su i druga djeca imala problema s njim. Školu smatra krivom jer je dječak u trenutku štetnog događaja bio pod nadzorom škole, a istaknula je i kako nitko iz škole nije pozvao hitnu pomoć neposredno po njenom ozljeđivanju. Njene roditelje su, tvrdi, obavijestili tek sat vremena nakon ozljede, a uslijed pada s tribine zadobila je teške ozljede radi kojih je zadržana na bolničkom liječenju te je trpjela fizičke bolove i strah. Zadobivene ozljede su, tvrdi, smanjile njezinu opću životnu i radnu sposobnost, nastalo je naruženje, a ujedno joj je dugotrajno bila potrebna tuđa pomoć i njega drugih osoba.

Istaknula je kako je zbog zadobivenih ozljeda morala ići na učestale kontrole, pretrage i terapije u Bjelovar i Zagreb. I to Čazmatransovim autobusom, i to za Bjelovar i nazad kući čak 41 put, a za Zagreb i kući 35 puta. Morala je i na pregled u Kliniku za ortopediju u Lovran te su je samo troškovi prijevoza stajali više od 4000 kuna. U odgovoru na tužbu, Osnovna škola Rovišće istaknula je kako djevojčica nije ozlijeđena za vrijeme obavljanja bilo kakvih radnji koje bi bile naložene u okviru nastave tjelesnog odgoja i da je šteta nastala potpuno neovisno o tome. Istaknuto je i kako je troje učenika za vrijeme nastavnog sata tjelesnog odgoja sjedilo na pomoćnim tribinama jer zbog prehlade nisu mogli sudjelovati na aktivnostima, a djevojčica im se pridružila jer joj je trebao predah od tjelesnog odgoja, zbog umora.

– Do pada tužiteljice i nastanka ozljede došlo je prilikom njezinog silaska s tribine, nakon što je završio nastavni sat tjelesnog odgoja, a okolnosti njezinog pada i eventualna krivnja za taj pad nisu nedvojbeno utvrđene – ističu iz škole koja je osporila da je protiv dječaka koji je djevojčicu navodno gurnuo bio pokrenut kazneni postupak, pošto u postupku koji je vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru nije utvrđeno da je on postupao s namjerom da je tjelesno ozlijedi, već je njeno ozljeđivanje nastalo slučajno.

Pokušali osporiti

Škola je pokušala osporiti i tvrdnju da je ona odgovorna za ozljeđivanje učenice. Smatraju da djelatnici škole nisu propustili obavljati nadzor na koji su obavezni i da bi se isto dogodilo i pri brižljivom obavljanju tog nadzora. Nejasno im je zbog čega učenica smatra da je propust škole što je ona pala prilikom silaska niz tribinu i zadobila ozljedu. Smatraju da nije bilo propusta vezano za obavljanje nadzora nad učenikom koji je gurnuo ozlijeđenu učenicu s obzirom na to da on tom satu faktično nije ni sudjelovao. Osim toga, škola je smatrala da su djevojčica i njezina obitelj tužbu za naknadu štete trebali podići ne protiv njih, već protiv roditelja dječaka koji ju je gurnuo, no sud je procijenio da sva odgovornost za ozljeđivanje leži isključivo u školi.

– Škola tijekom ove parnice uopće nije dokazala da bi posredstvom nadležne učiteljice uopće obavljala nadzor nad svom djecom koja su se nalazila unutar sportske dvorane. Dopuštenje da djeca koja ne obavljaju nastavu tjelesnog odgoja sjede na povišenoj tribini je po uvjerenju suda predstavljalo rizičnu radnju s aspekta teoretske mogućnosti da neko dijete padne ili bude gurnuto s te tribine, a ujedno samim time i da se na taj način ozlijedi. Dakle, na način na koji se upravo i ozlijedila tužiteljica, nakon završetka školskog sata u toj sportskoj dvorani, dok je bila pod nadzorom škole – stoji u obrazloženju presude.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Dan otvorenih vrata Veleučilišta u Križevcima

FOTO Maturanti se iz prve ruke uvjerili što mogu očekivati ako se odluče za ovaj studij

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati