Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dodijelili prvu potporu za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji

Obitelj Đođ prva je mlada obitelj koja je dobila potporu od Općine Kalinovac u sklopu program mjera poticanja rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji. Ugovor o dodjeli potpore i to u iznosu od 40.000 kuna s Markom Đođom potpisao je Darko Sobota, načelnik Općine. Programom je obuhvaćeno pet mjera koje mladim obiteljima nude pogodnosti u rješavanju stambenog pitanja, a obitelj Đođ ostvarila je potporu za kupnju stana ili kuće koji nisu u vlasništvu Općine. U sklopu te mjere predviđeno je sufinanciranje 20 posto troškova, a najviše do 40.000 kuna.

-Već duže rješavamo stambeno pitanje, a nakon što nam je preko programa APN odobren kredit odlučili smo da ćemo se skrasiti u Kalinovcu jer Općina nudi brojne pogodnosti za mlade obitelji. Ova potpora od Općine će nam dobro doći u opremanju našeg novog doma, a sve više mladih upravo zbog ovih potpora razmišlja o ostanku ili dolasku u Kalinovac. Za pohvalu je i odluka Općine da je dječji vrtić za roditelje besplatan, a za one koji imaju školarce Općina također nudi razne subvencije – kaže Marko Đođ.

Cilj programa je, naglašava Darko Sobota, zaustaviti loš trend s demografskom slikom te zadržati mlade obitelji na području općine i privući nove.

-Za ovu godinu u proračunu smo osigurali 300.000 kuna za program. Vjerujem da će program dati svoje rezultate jer Kalinovac s infrastrukturom, novim modernim dječjim vrtićom i sportskom dvoranom, sadržajima te društvenim i kulturnim životom nudi uvjete za život kao i gradovi u našoj okolici – kaže Darko Sobota.

U sklopu programa nude se i mjere za kupnju građevinskog zemljišta, kuće ili stana u vlasništvu Općine, a cijena koju odredi sudski vještak umanjit će se za 25 posto. Za kupnju građevinskog zemljišta koje nije u vlasništvu Općine, mladim će obiteljima iz općinskog proračuna biti pokriveno 40 posto troškova, a najviše do 20.000 kuna. Programom su predviđene i potpore za rekonstrukciju stanova ili kuća u kojima se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor. Za rekonstrukciju i nadogradnju potpora će iznositi 20 posto troškova, a najviše do 20.000 kuna. Za ulaganje u izgradnju kuća potpora iznosi 20 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 40.000 kuna. 

Pravo na potpore ostvaruju mlade obitelji kod kojih je barem jedan supružnik ili izvanbračni drug mlađi od 35 godina. Potpore mogu ostvariti i samohrani roditelji koji su mlađi od 35 godina.

– Potpore mogu ostvariti i mlade obitelji koje trenutno nemaju prebivalište na području općine Kalinovac, a planiraju na našem području riješiti stambeno pitanje. Kroz mjere smo odredili i uvjete koji se moraju ispoštovati kako netko ne bi manipulirao potporama koje ćemo dodijeliti – kaže Darko Sobota.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI