Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OPTUŽENA JE ZA ZLOSTAVLJANJE DJECE I GRUBO ZANEMARIVANJE

Dok je majka visjela na Facebooku, dijete se razbilo na stepenicama

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Zbog više slučajeva povrede prava djeteta na optuženičkoj klupi Općinskog suda uskoro bi se trebala naći jedna djevojka iz Podravine. Ovu mladu majku tereti se za zlostavljanje djece i za grubo zanemarivanje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta. Iako je bila smještena u sigurnoj kući zbog nasilničkog ponašanja izvanbračnog supruga prema njoj i dvoje djece, ona je odlučila napustiti sigurnu kuću i s djecom se vratiti mužu nasilniku. Učinila je to, stoji u optužnici, iako je dobro znala za muževo ponašanje i težak karakter, a time je djecu ponovno izložila njegovom nasilju. On je u blizini djece gotovo svakodnevno konzumirao alkohol i drogu te se verbalno prepirao s vanbračnom partnericom, prigovarajući joj da ima ljubavnika. Fizički je nasrtao na nju, naguravajući je po kući i kada je u naručju držala svoje maleno dijete. Gađao ju je predmetima, hvatao za vrat i gušio, razbijao je suđe, kao i vrata od plinske peći, a vrijeđao ju je pogrdnim riječima i gnjusnim psovkama.

Djeca su plakala

Kada se muž tako ponašao, djeca su plakala, a nasilnik je starije dijete odgurivao od sebe govoreći da nema vremena za njega. Situacija je eskalirala početkom prošle godine, kada ju je istjerao iz kuće i pobacao joj stvari, a sve se to nepovoljno odrazilo na psihofizički razvoj djece. Osim toga, ovu se majku tereti da nije redovito i pravovremeno poduzimala radnje u vezi s liječenjem djece koja su bila teško bolesna. Nije ih vodila na pretrage i kontrole, higijenski je nedovoljno vodila brigu o čistoći i urednosti djece i njihovog životnog prostora. Nije se puno zamarala ni time da se djeca primjereno hrane, zbog čega su ona bila prljava i gladna, nepodrezanih noktiju, kao i neodržavane kose u kojoj su se razvile uši.

Također, nije se brinula da djeci bude toplo, kao i da budu odjeveni primjereno vremenskim uvjetima. Većinu vremena provodila je na mobitelu i društvenim mrežama, a izvanbračnom suprugu rekla je da „više nema ljubavi prema djeci, da bi bilo najbolje da djece više i nema“. I nakon što je u jesen 2022. godine smještena u sigurnu kuću, djelatnici su je često morali opominjati na održavanje higijene iznošenjem prljavih pelena koje je ostavljala u sobi u kojoj je spavala s djecom. Osim toga, ovu se mladu majku tereti i da nije intervenirala na agresivno ponašanje starijeg djeteta u igri s drugom djecu te da mu nije davala potrebnu nježnost i pažnju koju je dijete tražilo od drugih osoba. Prolongirala je odlazak djece k liječniku, često ih je puštala van skloništa neprimjereno obučenu i obuvenu, brigu o njima prepuštala je drugim korisnicima, a ona se za to vrijeme fokusirala na ispijanje kave i pušenje cigareta ispred skloništa.

Ostavila ih u igraonici

Često je bila opominjana zbog korištenja mobitela i društvenih mreža, a jednom se prilikom, dok je ona „visjela“ na Facebooku i nije pazila na djecu, stariji sin razbio preko stepenica. No, ona to nije vidjela, nit’ je reagirala, a kada joj se očigledno ispunila želja i djeca su joj spremljena u udomiteljsku obitelj, s njima gotovo uopće nije održavala kontakte. Kada ih je nakon nekoliko mjeseci prvi puta obišla i posjetila te odvela radi druženja, kada ih je vratila natrag, jedno dijete bilo je tjeskobno, grizlo je nokte i mokrilo u krevet i pored vrata. Kada je drugi put uzela djecu na druženje, umjesto da provede vrijeme s njima, samo ih je ostavila u igraonici, a takvo ponašanje kod djece se nepovoljno odrazilo na uredan psihofizički razvoj.

Optužnicom je predviđeno da se ovoj ženi, koja sigurno neće dobiti nagradu za majku godine, izrekne jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca zatvora. Prilikom iznošenja obrane, ona je porekla ono što joj se stavljalo na teret. Kazala je kako ju je vanbračni suprug od početka njihove životne zajednice zlostavljao, tukao, svaki dan konzumirao je alkohol, a ništa se nije promijenilo ni kada su dobili djecu.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Kažu da je ova voćka razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

TEŽAK sudar sinoć na Podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Strašna prometna nesreća prilikom izvanrednog prijevoza. Vozač (44) teško ozlijeđen

radi se novi plinovod u dužini 320 metara

FOTO Tek asfaltiranu ulicu već raskopali, stanari u nevjerici

PROMETNA NESREĆA KOD SOKOLOVCA

Sudarila se dva vozila, ozlijeđen 46-godišnjak

TU, POKRAJ NAS

VIDEO Štef kukuruz nije pobrao od jesenas: “Sad se najbolje osušio, baš kak’ pajceki vole!”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati