Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Kaj velite?

Dolazi novi sustav plaća u javnom sektoru, mogućnost napretka, ali i kazne zabušantima…

Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je nacrt Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama. Umjesto dosadašnjih 300 koeficijenata i 500 dodataka na plaću za oko 2400 različitih radnih mjesta u javnom sektoru, novi bi propis trebao definirati plaće uz pomoć samo 16 platnih razreda.

Ono najbitnije, omogućit će se napredovanje i nagrađivanje u službi, ali i kažnjavanje onih koji ne rade ili rade manje nego što bi trebali. Postojat će dvije vrste sankcija: smanjenje plaće u određenom postotku za radnike koji nisu dovoljno učinkoviti, oni neće moći ni napredovati, a za one koji uopće ne rade, odnosno koji ne ispunjavaju svoje radne obveze, doći će i do isključenja iz službe, odnosno otkaza.

Novi sustav plaća trebao bi napokon ujednačiti plaće za ista radna mjesta koje obavljaju službenici.

Naprimjer, trenutno u sustavu postoje 22 radna mjesta administrativnog tajnika, a ovisno u kojoj su službi, ministarstvu ili pak agenciji, za isti posao primaju različite plaće i koeficijente Prema tome, osoba sa 16 godina radnog staža i srednjom stručnom spremom može na istom mjestu imati plaću od 784 do 1222 eura u bruto iznosu. Viši stručni savjetnik s visokom stručnom spremom zaposlen na istom radnom mjestu 16 godina može, ovisno o mjestu rada, imati bruto plaću u rasponu od 1450 eura do 2190 eura.

Prema novoj verziji zakona, svi bi se ti koeficijenti rasporedili u 16 platnih razreda koji bi se onda množili s osnovicom, koja će i dalje biti predmet pregovora sindikata i Vlade. Znatno bi se smanjili i dodaci na plaću pa ih više ne bi bilo 500, nego će samo pojedina radna mjesta imati dodatke za otežane uvjete posla.

Novi zakon trebao bi biti dovršen sredinom godine te je riječ o velikoj reformi koja se pokušavala provesti zadnjih 10 godina, javlja Jutarnji.hr

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KORISNE INFORMACIJE

HŽPP: U ovim slučajevima putnici imaju pravo na povrat novca

Sadržajno prijepodne u Đurđevcu

FOTO/VIDEO Podravska Sahara dobila nove stanare, topovi zapucali u pozdrav proljeću

FINI PLODOVI PROLJEĆA

Ovo je proljetno voće nevjerojatan prirodni lijek: Koristi se čak i protiv povišenog krvnog tlaka

PROTIV 34-GODIŠNJAKA PODNESENA KAZNENA PRIJAVA

Podravec lažno prijavio pucnjavu. Mogao bi u zatvor

u ludbregu se na desetak lokacija gradi stotinjak stanova

Stanovi jeftiniji nego u Koprivnici, kupuju ih mladi domaći ljudi

prometna nesreća u rasinji

VIDEO: Vozač Fiat Punta s 3,18 promila sletio u kanal


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati