Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
u dogovoru hns-a i slavena rade se planovi za novu "koprivničku arenu"

Doznajemo: Novi stadion imat će 6000 natkrivenih mjesta, istok sjever i jug povezat će se krovom!

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Godinu dana prošlo je otkako je premijer Andrej Plenković slavodobitno izjavio kako će se diljem Hrvatske graditi i obnavljati stadioni. U financiranju tih projekata, kako je tada rečeno, osim Vlade, sudjelovali bi HNS, odnosno UEFA, a dio „kolača“ morale bi pokriti i jedinice lokalne samouprave, odnosno zainteresirani klubovi.

Gradilo bi se i obnavljalo u nekoliko gradova, a među njima je i Koprivnica, kao grad s prvoligaškom tradicijom dugom gotovo tri desetljeća, jer ne smijemo smetnuti s uma da je Slaven, uz Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek, jedini prvoligaš koji nikad nije ispao iz tog ranga natjecanja.

Kako god bilo, od tog obećanja prošlo je gotovo 365 dana, a barem malih koraka još uvijek nema, odnosno nisu vidljivi. Međutim, da se ne tapka na mjestu, barem što se Koprivnice tiče, potvrđuju određeni sastanci koji se vode, a za koje je Podravski list doznao. Naime, kontakti između HNS-a i predstavnika koprivničkog prvoligaša već su uspostavljeni i određene smjernice su, da se tako izrazimo, bačene na stol. Potvrdio nam je to i Goran Međurečan, potpredsjednik Slaven Belupa i osoba uključena u pregovore.

Radi se na projektu

Naime, koprivnička delegacija zagrebačkoj je predočila nacrte projektanta Zdravka Sarape, koji su se već mogli vidjeti u javnosti, no od kojih na kraju neće biti ništa. Odnosno, prvotni plan se mijenja, preciznije dorađuje.

– Dali su nam u HNS-u neke konstruktivne primjedbe, odnosno smjernice kako bi trebalo preurediti, odnosno popraviti projekt. Ključna primjedba bila je ta da bi sve tribine trebale biti natkrivene, što u prvom projektu nije slučaj – otkrio nam je Međurečan.

Ono najvažnije što treba izdvojiti je to da bi cijeli travnjak bio okružen natkrivenim tribinama, a gradio bi se stadion s otprilike 5500 do maksimalno 6000 gledatelja. Također, aktualna zapadna tribina išla bi u rekonstrukciju, također zbog krova, ali i još nekih „sitnica“ koje se ionako moraju popraviti, odnosno doraditi.

– Plan je takav da bi se prvo gradile tri manje tribine, istok, sjever i jug, koje bi bile povezane krovnom konstrukcijom. Nakon što se to napravi, ići će se u rekonstrukciju zapada. Što se tiče broja gledatelja, nema smisla ići u megalomanski projekt, maksimum bi bio 6000 gledatelja, što je prihvatljivo i nama i HNS-u. Slaven bi na takvom stadionu mogao igrati sve međunarodne utakmice, osim eventualno Lige prvaka, dok reprezentacija ne bi mogla igrati one službene, ali prijateljske utakmice bi dolazile u obzir – doznali smo od potpredsjednika Slavena.

Dodao je kako im je HNS dao neke ideje, koje su već prenijete Sarapi, a koji sad radi na tom novom projektu.

– Nakon što se napravi idejno rješenje, ići ćemo u daljnje dogovore oko financiranja, što je i najveća stavka. Dio bi pokrivao HNS, odnosno UEFA, nadamo se pomoći Vlade, a dio bi namaknuli Slaven i Grad. Cifra s kojom se barata je osam do devet milijuna eura i to je nešto što je prihvatljivo svima. Do te cifre bi trebalo biti izvedivo sve ono što smo zamislili. Konsenzus Grada i Slavena postoji, dogovorili smo da ćemo stisnuti i svi sve dati od sebe kako bi se to napravilo. Nadamo se da ćemo do nove godine imati nacrte, ali građevinsku nećemo vaditi sve dok ne dobijemo garancije HNS-a u smislu financija s kojima bi nam pomogli. Što se tiče rokova, nećemo se zaletavati s nekim datumima, Slaven i Grad spremni su krenuti s poslovima čim dobijemo garancije i namaknemo neki novac – rečeno nam je, između ostalog.

Prostorije i svlačionice podno sjevera

Jasno je, u Koprivnici se nadaju i očekuju da će barem 50 posto tog ukupnog iznosa stići izvana, a za ostalo bi se nekako posložili. Opcija je i sponzor. čije bi se ime nalazilo u imenu novog stadiona, baš kako se to radi diljem Europe. Kad smo već kod Europe, stadiona kakav bi se gradio u Koprivnici ima nekoliko, a primjer možemo naći i u bližoj okolici.

– Možda ne izgledom, ali gradnja Ljudskog vrta u Mariboru nam je dobar primjer, tako nešto je i u našim planovima, naravno u manjim gabaritima. Tamo su sa stare tribine napravili jedan novi, lijepi kompleks i na kraju su renovirali tu staru tribinu. Nešto slično bismo i mi radili –  rekao nam je Međurečan.

S obzirom na to da bi se gradile sve tribine, određenih promjena bilo bi i na stadionu. Ipak, teniska igrališta ne bi se dirala, jer iza južnog gola ima dovoljno mjesta, baš kao i sjevernog, no istočni dio, na kojem se sad nalazi pomoćno igralište, a na kojem slavenaši „bruse formu“, moralo bi se ukloniti, barem dio njega.

– Istok i jug bile bi klasične tribine, a podno sjevera bismo radili prostorije, odnosno kompletno novu infrastrukturu za potrebe Škole nogometa i ostalih. Također, uredile bi se i prostorije podno zapada, no to bismo, kako sam već rekao, radili na kraju – zaključio je naš sugovornik. Sudeći prema tome, Koprivnica bi kroz nekoliko godina mogla dobiti pravu, malu nogometnu bombonijeru, samo neka Slaven potraje kao prvoligaš…

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Proračun Đurđevca za 2024. godinu iznosi 20,6 milijuna eura

Izglasan najveći proračun u povijesti grada

križevačanka podigla tužbu protiv sugrađanina nevena

Iznajmljenim kombijem prevozio ilegalne migrante pa izazvao težak trostruki sudar

TESTIRANJA UTORKOM I ČETVRTKOM

U Koprivnici počelo testiranje na hripavac, otkriven novi slučaj zaraze

POSAO SE NUDI I U PODRAVINI

Poznati trgovački lanac traži preko 200 novih radnika

USPJEH NA MEĐUNARODNOM NATJEČAJU

Antonija nagrađena za pjesnički talent koji je iskazala na francuskom jeziku

stigla je obavijest cengiza

Željezničko – cestovni prijelaz u vrlo prometnoj ulici sutra se zauvijek zatvara za promet

Upišite pojam koji želite pretraživati