Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Gradit će elektranu

Doznajemo: Potvrđen izvor geotermalne vode, kreću istraživanja na drugom polju

Na geotermalnoj bušotini kod Legrada sredinom svibnja mnogi su stanovnici, ali i prolaznici imali priliku svjedočiti puštanju velikog bijelog dima.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Kako smo doznali, tvrtka koja upravlja bušotinom, turski Soyak, došla je do izvora vrele vode. Iako iz Soyaka nisu željeli ništa potvrditi niti komentirati za javnost, uspjeli smo doznati kako je određeni potencijal za iskorištavanje geotermalne energije kod Legrada utvrđen, a izgradnja geotermalne elektrane samo pitanje vremena.

Za tu je svrhu još krajem prošle godine izmijenjen i Prostorni plan Koprivničko-križevačke županije, čime su definirani okviri i potrebni proceduralni i tehnički zahvati za njenu realizaciju. Kako doznajemo, priprema se teren i za drugu bušotinu na području Legrada.

Planirana je elektrana snage do 98 MW, uz napomenu kako se tu radi o optimističnoj brojci, odnosno procjeni, budući da je očekivana iskoristivost ukupne energije nešto manja. Bušotine su dubine veće od 3 km, a tvrtka koja izvodi radove na bušenju je hrvatski Crosco. Prema javno dostupnim informacijama, dozvola za istraživanje geotermalnih voda koju im je izdalo Ministarstvo još 2020. godine im je istekla, no nedavno im je ista produljena na razdoblje idućih šest mjeseci.

Tako će se tek iduće godine jasnije vidjeti je li geotermalni izvor investitorima komercijalno isplativ, dok će u suprotnom tvrtka odustati od projekta. Toranj na trenutnoj lokaciji uz državnu cestu prošlog je tjedna demontiran, a kako smo također doznali, u tijeku je njegovo premještanje na drugu lokaciju, gdje će nastaviti istraživati potencijal geotermalnog područja.

Tvrtci je u cilju pronaći što više takvih izvora na jednom lokalitetu, budući da više izvora znači i elektranu veće snage. No, istraživanja nekad ne idu zadanim tempom, budući da se pretpostavljenim uvjetima uvijek nešto može naći na putu, pokraj problema u samom postrojenju do vrste stijena pod zemljom kroz koju se teže probijati.

No, prva je bušotina završena, a na redu je ispitivanje potencijala i pronalazak drugih koji bi definirali veličinu geotermalnog polja. Prije nekoliko mjeseci naišli smo na francuske kooperante koji su na tom području za tursku tvrtku radili geofizička snimanja, odnosno 3D seizmička ispitivanja kako bi utvrdili potencijal.

Podsjetimo kako površina istražnog prostora geotermalne vode „Legrad-1“’ iznosi 20,89 km2. Područje snimanja se osim na prostoru Koprivničko-križevačke županije nalazi i na prostoru Međimurske županije te obuhvaća općine Legrad, Kotoribu i Donju Dubravu, odnosno naselja Legrad, Veliki Otok, Mali Otok, Donju Dubravu i Kotoribu.

Svi će prikupljeni podaci biti dodatna vrijednost za Republiku Hrvatsku, a visokokvalitetni seizmički podaci moći će se koristiti za geotermalne, ugljikovodične i druge gospodarske svrhe, navodi se u javno dostupnom dokumentu.

FOTO: Mirko Hanžeković

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

a sad adio...

FOTO Podravka slavila u vječitom hrvatskom derbiju i jednu ruku već stavila na pehar

svi rezultati županijskog nogometa

FOTO Hrpa golova diljem županije, Ždalčani pokleknuli, Močilanima luda utakmica

NEMA SVRHU

FOTO Ovaj nedavno izgrađeni nadvožnjak završava u polju. Plana kako ga staviti u funkciju nema

VRIJEDNA AKCIJA

Mjerenje tlaka, šećera, tjelesne težine…svašta se kontroliralo na Zrinskom trgu

TU, MEĐU NAMA

FOTO Ankica (79) živi sama i ne žali se: “Dobro mi je, a kaj će mi što kaj bi mu nakuhavala?!”

Osigurali su plasman na svjetsko prvenstvo u Estoniji

FOTO Josip Martinović i ekipa Koprivničko – križevačke županije najbolji su hrvatski orači

Upišite pojam koji želite pretraživati