Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Ruševnu kuću prenamijenit Će u Interpretacijski centar

Doznajemo: Ruglo grada pored crkve postaje centar turističke naravi

Nekad neobarokna kuća, a danas ruševina nasuprot franjevačke crkve građanima Koprivnice godinama je trn u oku. Da stvar bude gora, ruglo grada, kako mnogi nazivaju tu kuću u Esterovoj 19, nalazi se direktno na potezu prema koprivničkim bedemima i u izlogu je brojnim turistima koji pohode najveću koprivničku manifestaciju, što nikome ne ide na čast. O njenom preuređenju govorilo se puno puta, planovi su bili razni, no pomaka nema. Točnije, ima. Kuća je iz mjeseca u mjesec u sve lošijem stanju i ograđena je sigurnosnom ogradom kako nešto ne bi pošlo po zlu. Međutim, kako doznaje Podravski list, ruševno zdanje uskoro bi moglo postati Interpretacijski centar. Naša saznanja potvrdili su u Gradu Koprivnici, gdje su napomenuli da su cijeli projekt prijavili na natječaj Ministarstva turizma i sporta u okviru NPOO-a, a vezano uz razvoj javne turističke infrastrukture. Prijava je, napomenuo nam je Bojan Solomun, viši savjetnik za EU projekte, predana u prvom dijelu godine, a rezultate još čekaju.

– Imamo idejno rješenje, imamo glavni i izvedbeni projekt za rekonstrukciju zgrade, imamo i važeću građevinsku dozvolu, ali naša ideja, odnosno naš projekt još nije pozitivno ocijenjen, tako da je sve to još „u zraku“. No nadamo se da ćemo dobiti odgovor kroz mjesec do dva – napomenuo je Solomun. Kada i ako ideja postane službena, tada će se konkretnije moći govoriti o svemu, no ukratko nam je rekao da je plan kuću pretvoriti u centar turističke naravi. Sam sadržaj još nije definiran, bit će u kasnijoj fazi, no glavni smjer postoji.

– Poznato je da ta zgrada, odnosno kuća ima status zaštićenog kulturnog dobra i plan je da je rekonstruiramo. Postojeće zdanje bismo uklonili i na istom mjestu te pod uvjetima propisanima od strane konzervatora izgradili Interpretacijski centar, kroz koji bismo prezentirali kulturnu baštinu grada, a uz to bismo rekonstruirali i pješačku stazu uz zgradu, ali i dio kod kuće Malančec. Sve bi doprinosilo zelenoj i digitalnoj tranziciji turističkih proizvoda – pojasnio nam je. Solomun dodaje kako bi dio budućeg centra posvetili i Fortunatu Pintariću, fratru koji je služio upravo u crkvi Sv. Antuna Padovanskog.

– Poznato je da je bio i glazbenik, postoje i notni zapisi, pa bismo sve to, uz sakralnu građu i drugu ostavštinu, preselili i digitalizirali u jedan dio tog budućeg Interpretacijskog centra. Ciljanim skupinama nastojali bismo približiti samu povijest te lik i djelo Fortunata, ali i neke druge stvari – otkrio je. Kaže da bi rekonstruirana kuća imala prizemlje i prvi kat, a cijeli projekt vrijedan je oko dva milijuna eura. Muzej grada Koprivnice je prijavitelj projekta, dok su Grad i Umjetnička škola Fortunat Pintarić partneri. Država bi, ako se dobije zeleno svjetlo, sufinancirala cijelu priču s 93 posto od ukupnog iznosa, dok bi ostalo pokrili partneri.

– Jasno, s obzirom na to da čekamo rezultat, još ne znamo kad bi radovi počeli, no zato znamo da bi provedba projekta trajala 22 mjeseca. Planirani početak već je prošao, bio je to rujan, ali sve se prolongiralo. Također, građevinska dozvola postoji, dobivena je u rujnu 2021. godine i vrijedi tri godine, s mogućnošću produljenja na još tri. Kažem, uskoro se nadamo pozitivnom odgovoru, a onda ćemo konkretnije o svemu pričati – zaključio je Solomun.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Čeka nas nezaboravna fešta

Rozga za RKC: Vrućine su velike, ali večeras ćemo se sjajno zabaviti, dođite svi

POVLAČENJE SREDSTVA TVRTKE BAYER

Ministarstvo ima vrlo važnu obavijest za pojedine poljoprivrednike

OČEVID U TIJEKU

Sudarila se dva auta, Honda sletjela u polje kukuruza


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati