Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Dr. Ivo Belan: Izgubite prekomjernu tjelesnu težinu bez gladovanja!

piše: Dr. Ivo Belan

Dakle, zaželjeli ste odmah postati vitki i odlučili već danas početi s dijetom? Ono prvo zaboravite, a ovo drugo ne bih vam preporučio.

Izgubiti prekomjernu tjelesnu težinu i postići vitku liniju dobra je ideja. Međutim, usredotočivanje isključivo na taj krajnji cilj – vitko i lijepo tijelo – može rezultirati neuspjehom. Umjesto toga, počnite odmah kontrolirati svoje ponašanje. Već danas možete početi djelovati na zdravstveno ispravan način koji pruža šanse da rezultira vitkošću – i to doživotnom vitkošću. Uspjeh će doći zbog toga što živite zdravim životom, a ne na osnovu vaše odluke da postignete vitko, lijepo tijelo.

Uspjeh se ne postiže redukcijskom dijetom iz dvaju dobrih razloga. Prvo, ako ste prosječna žena, onda vjerojatno ne unosite dovoljno hranjivih tvari, posebno kalcija i željeza. A jedna redukcijska dijeta dodatno će vas toga lišiti. Drugo, dijeta je osuđena na neuspjeh zato što s vremenom postaje nedjelotvorna. Prvi tjedan uvijek se izgubi nekoliko kilograma. Zna se da je to samo gubitak vode – privremeni fenomen početnika u dijeti. Ta je osoba tada puna potpuno nerealnih nada koje će ju sigurno razočarati. Gubici na tjelesnoj težini postaju sve manji i manji zato što organizam prilagodi brzinu svog metabolizma (brzina pri kojom izgaraju kalorije) na niže kao odgovor na smanjeni unos hrane. To je razlog zbog kojeg dijeta gotovo nikad ne uspijeva.

Prema tome, ne uključujte dijetu. Umjesto toga, odmah započnite s postupnim uvođenjem načina života koji će biti pun trošenja energije i koji će imati upravo suprotan učinak. U početku će gubitak prekomjerne tjelesne težine biti spor, a nakon toga sve brži i brži, ohrabrujući, a ne obeshrabrujući. Promijenit ćete svoj metabolizam pa će tjelesna težina ostati smanjena, a organizam će pravilno funkcionirati tijekom čitavog ostatka života.

Počnite u svoj život unositi neke fizičke aktivnosti – trčanje, plivanje, tenis, ples ili barem malo dobrog, žustrog hoda, 15 do 30 minuta svaki dan. Intenzitet tjelovježbe postupno povećavajte. Ako ste do sada parkirali auto jednu ulicu dalje, od sada ga parkirajte tako da morate proći kroz tri ulice da biste do njega došli. Kasnije pet ulica itd. Umjesto dizala, povremeno hodajte stepenicama. Dok čitate novine, naizmjenično podignite noge dvadesetak puta. S vremenom ćete primijetiti da i bez drugih promjena u vašem životu postupno dobivate na kondiciji, postajete čvršći, ali i vitkiji, jer gubite na težini. Ako malo želite ubrzati čitav taj proces, pokušajte s vježbama aerobika, po jedan sat triput tjedno. Može i plivanjem ili žustrim hodom.

MN: Sjediti nije uputno!

Kada tijelo, koje je inače bez kondicije, počnete izlagati snažnoj aktivnosti, a istovremeno brižljivo ne planirate te aktivnosti i ne počinjete polako – mogu se pojaviti bolovi ili ozljede. Obično treba tri do četiri tjedna da se pokažu koristi od poboljšane snage, kao i izdržljivost. A dotad pokreti trebaju postati lakši i vi počinjete stvarno uviđati kako se dobro osjećate. Ako na kraju četvrtog tjedna uočite da ne volite određenu tjelovježbu, pokušajte s nekom drugom. Velika je vjerojatnost da ćete s vremenom uočiti da ste zavoljeli te aktivnosti pune energije i da rezultate vidite svaki put kad se pogledate u ogledalo. Ljepši izgled tijela, napetija koža, sjajnije oči i sretniji izgled. Ukratko, normalni izgled, onaj koji ste željeli imati.

Dakle, kao što vidimo, ljudski organizam napravljen je tako da jede sa zadovoljstvom i da radi intenzivno – život proveden u sjedećem položaju nije normalan. Čovjek nije stvoren da bude u mirovanju. Nekoliko generacija unatrag, većina ljudi obavljala je fizički rad, a u svoje slobodno vrijeme, sasvim ispravno, priklanjali su se hrani i odmoru. Danas mi moramo fizički raditi u slobodno vrijeme kako bismo ponovno uspostavili ravnotežu. To znači da ćete moći jesti koliko želite, jer znate da ćete, svaki put kad krenete na brzo hodanje od pola sata, vjerojatno sagorjeti 150 kalorija. Kada plešete, jurite za loptom, plivate ili trčite, svjesni ste da ne sagorijevate mast, nego i ostalu tjelesnu mast pretvarate u mišićno tkivo. I što je zanimljivo, zbog nekih biokemijskih procesa u organizmu koji nam još nisu sasvim do kraja poznati, što ste u boljoj kondiciji, tim više kalorija sagorijevate, čak i onda kad ste u mirovanju i kad ne sprovodite tjelovježbu. Otkrit ćete da ste uspostavili proces koji stalno postaje sve bolji, lakši i djelotvorniji.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati