Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dr. Ivo Belan: Maksimalno iskoristite svoje vikende, evo kako

Piše: Dr. Ivo Belan

Vikendi čine više od jedne trećine vašeg života. Oni su kritično vrijeme za obiteljsko okupljanje, pružanje pažnje pojedinim članovima obitelji i za jačanje samih obiteljskih veza. Međutim, prevelik broj obitelji besciljno provodi vikende.

Razne neizbježne obveze i kućni poslovi, koji su se odlagali za vrijeme tjedna, natrpaju se u subotu i nedjelju, posebno u obiteljima gdje su oba supružnika u radnom odnosu. Tu se onda još „prikrpaju“ dječje aktivnosti, razne društvene obveze, što sve povećava pritisak. Stručnjaci kažu da se takav „kaos“ može ipak prevladati. Evo kako:

Započnite s dobrim tjednom. Ako se uspijete disciplinirati pa svaku večer tijekom tjedna provedete jedan sat obavljajući dosadne kućanske poslove, nagrada će biti vikend slobodan za obiteljske i osobne rekreativne aktivnosti. Stručnjaci preporučuju da se obitelji nauče živjeti s nešto nižim standardima održavanja domaćinstva od onih perfekcionističkih.

Isto tako preporučuju da se posao podijeli na nekoliko manjih dijelova koje je lakše obaviti i da se neki poslovi delegiraju drugim članovima obitelji. Pokušajte ne nositi kući posao iz ureda kako biste ga obavili preko vikenda. Pa makar morali ostati malo duže u uredu dnevno tijekom tjedna. „Akumulatori zaposlenika trebaju punjenje preko vikenda kako bi se spriječilo da ne pregore“, kaže jedan američki psiholog.

Radite kao jedan tim. Bez obzira na to koliko naporno radili, kućne odgovornosti, kao što su čišćenje, kuhanje, kupovanje, često obuhvate i vikende. Međutim, ako se članovi obitelji složno dogovore da kućne poslove obave solidarno, onda si svatko od njih može priuštiti više ugodnih aktivnosti i više vremena za igru.

Planirajte svoje aktivnosti. Pravi, zadovoljavajući vikendi ne događaju se tako, sami od sebe. Oni se moraju planirati na redovnim sastancima čitave obitelji.

Izbjegavajte pasivne aktivnosti. Mnoge televizijske emisije ili serije obustavljaju razgovor i komunikaciju medu članovima obitelji.

Razumljivo, valja paziti i da se ne isplanira prenatrpani program za vikend. Jedan psiholog kaže: „Povremeno, mi trebamo zajedno potrošiti vrijeme i na bezvezne stvari: naprosto sjediti ili besciljno lunjati itd.“

Pokušajte nešto novo. Planirajte barem jedan vikend mjesečno u kojem će bili vremena za nešto što ne doživljavate često: posjet nekom zanimljivom muzeju, galeriji, zoološkom vrtu, parku, dječjem kazalištu, možda prenoćiti u nekom kampu, posjetiti neko obližnje povijesno mjesto, itd. Sve to košta malo ili ništa. Obiteljsko zajedničko pješačenje ili vožnja biciklom u bližu ili dalju okolicu svoga grada može biti zanimljivo i okrepljujuće, jer se uvijek otkrije nešto novo.

Rasporedite vrijeme uravnoteženo. U planiranju vikenda nastojte postići određenu uravnoteženost između vašeg osobnog raspoloživog vremena, obiteljskog vremena i vremena bračnog para. Iznenađujuće, stručnjaci kažu da je najvažnije ono vrijeme koje pripada bračnom paru. Nažalost, vikendi se često usmjeravaju samo u korist dječjih aktivnosti.

Međutim, i mama i tata zaslužuju da u određeno vrijeme tijekom vikenda sami prošeću ili se negdje provozaju automobilom. Djeca moraju postati svjesna toga da korijeni blagostanja čitave obitelji leže u čvrstim i dobrim odnosima između muža i žene.

Tinejdžeri ponekad zahtijevaju posebni postupak, jer se oni prirodno počinju udaljavati od obitelji. Oni se ne smiju prisiljavati da sudjeluju u svakoj obiteljskoj aktivnosti. Kada provodite vrijeme zajedno kao obitelj, onda djeca uče promatrajući. To pomaže djetetu da nađe svoj identitet. Sudjelujući u obiteljskim aktivnostima djeca postižu i samopouzdanje.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati