Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
umalo dvije tragedije u dva tjedna

DRAMA: U zadnji tren spasili djevojčicu od trovanja plinom

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Nisu prošla ni dva tjedna od pronalaska 14-godišnje djevojčice u obiteljskoj kući nedaleko od Ludbrega, već klonule od trovanja ugljičnim monoksidom, a sličan slučaj dogodio se protekli tjedan i u Koprivnici.

Kako doznaje Podravski list, dogodilo se to u ponedjeljak u večernjim satima, a ovaj put ukućani su pronašli godinu dana mlađu djevojčicu.

– Oko 19.30 sati u obiteljskoj kući u Koprivnici došlo je do trovanja 13-godišnjakinje ugljičnim monoksidom. Zbog udisaja plinova prevezena je u Opću bolnicu Koprivnica, gdje joj je pružena liječnička pomoć – doznajemo u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj, a djevojčica je, prema posljednjim informacijama stabilno i oporavlja se.

Policija će o ovom slučaju obavijestiti nadležno državno odvjetništvo. Podsjetimo, policija je pokrenula istragu i zbog događaja u Poljancu nedaleko Ludbrega. Tamo se nesretni slučaj dogodio u subotu 4. ožujka oko 19.20 sati, u kupaonici obiteljske kuće. Djevojku su pronašli članovi obitelji te je brzom intervencijom Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije prevezena u Opću bolnicu Varaždin, gdje je bila zadržana na liječenju.

– Očevidom je utvrđeno da je do trovanja došlo uslijed povećane koncentracije ugljičnog monoksida unutar kupaonice kao posljedica istovremenog rada atmosferskog kombiniranog plinskog bojlera i kuhinjske nape u kuhinji – otkrili su nam tada u varaždinskoj policiji.  

I policija i dimnjačari svake godine redovno uoči sezone grijanja upozoravaju na moguće teške posljedice ako se ne brinemo dovoljno o sustavu grijanja.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji, upozoravamo građane kako je obavezno da plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) servisiraju ovlašteni stručni serviseri jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva – kazuju u policiji te navode kako se radi o zaštiti vlastitih života, ponajprije života naše djece. Kako se uopće moglo dogoditi da kuhinjska napa poveća rizik od trovanja? Naime, kuhinjska napa svojim ventilatorom istiskuje zrak iz prostorije kroz ventilacijsku cijev pa je tlak u prostoriji manji od atmosferskog tlaka. Zrak tada ulazi iz vanjskog prostora u kuhinju kroz sve otvore pa i kroz dimovodnu cijev plinskog protočnog bojlera. Pritom zajedno sa zrakom uvlači i ugljični monoksid koji nastaje kod izgaranja plina.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Opasnost za prolaznike

FOTO Oprez! Urušio se dio asfalta i poklopac šahta u prolazu nedaleko centra grada

IVAN RADELJIĆ, NOVI TRENER SLAVEN BELUPA, O PLANOVIMA, IGRAČIMA, BUDUĆNOSTI...

Želim da Koprivnica, baš kao u moje vrijeme, opet bude neosvojiva utvrda

Sudarila se dva automobila

FOTO Prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudarili se Opel i Peugeot ispred bolnice

problem u prekodravlju

Miljenko: “Međaš je prekopao državno zemljište, ljudi ne mogu do svojih posjeda”

NERADNI DAN

U Koprivnici se sutra ne naplaćuje parking


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati