Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Drhtanje ruku je nasljedno, a ponekad se liječi kirurški

Esencijalni tremor neurološki je poremećaj karakteriziran nekontroliranim i ritmičnim drhtanjem određenih dijelova tijela koji je prisutan prilikom izvođenja pokreta. Najčešće se bolesnici žale na drhtanje ruku prilikom izvođenja određenih pokreta kao što je držanje čaše, jedenje juhe, pisanje, a može se izazvati ispružanjem obje ruke. Obično zahvaća obje ruke i prestaje kad su ruke opuštene ili kad ih osoba drži stisnute uz tijelo. U mirovanju tremor ne postoji. Tremor nastaje postupno i s vremenom se može pogoršati. Na pogoršanje simptoma može utjecati prekomjereno uzimanje kofeina, emocionalni stres, umor i velike razlike u temperaturi zraka.

Osim ruku, tremor može zahvatiti i druge dijelove tijela npr. glavu (postoji da-da tremor kad se glava pokreće naprijed nazad ili ne-ne tremor), glas (prilikom govora bolesniku glas drhti) ili može zahvatiti noge. S obzirom na vrijeme pojavljivanja, može se javiti u mladih osoba (medijan oko 15 g. života) ili u starijoj životnoj dobi. Uzrok nastanka esencijalnog tremora nije poznat iako je poznato da ti bolesnici imaju nekog u obitelji s istim simptomima te u tom slučaju simptomi se mogu javiti u ranijoj životnoj dobi. Ne postoji dijagnostička obrada kojom bi se postavila dijagnoza esencijalnog tremora.

Dijagnoza se postavlja na temelju detaljne anamneze (postoji li slični simptomi u krvnih srodnika, postojanje nekih drugih bolesti npr. bolest štitnjače, uzimanje nekih  lijekova) i kliničkog pregleda. Esencijalni tremor je desetak puta češći od Parkinsonove bolesti i nije jedan od oblika Parkinsonove bolesti što se bolesnici često pribojavaju. Tremor u bolesnika s Parkinsonovom bolesti javlja se u mirovanju, a uz to prisutna je izrazita sporost prilikom izvođenja pokreta, izrazita krutost prilikom pasivnog pokretanja ruku i nogu i otežano kretanje. Bitno je naglasiti da se radi o dobroćudnom neurološkom poremećaju i da esencijalni tremor ne skraćuje životni vijek. Blagi simptomi ne zahtijevaju liječenje. Takve bolesnike treba educirati na koji način mogu smanjiti simptome (npr. smanjiti uzimanje kofeina, izbjegavati temperaturne razlike, stres). Zanimljivo je da umjerena konzumacija alkohola smanjuje tremor, međutim, takvo savjetovanje moglo bi dovesti dio zlouporabe.

Ako simptomi značajno smanjuju kvalitetu života bolesnika (nemogućnost hranjenja, pisanja, neugodnost u društvu), neophodna je terapija. Lijekovi izbora su beta blokatori (propranolol), a ako ne djeluju, mogu se primijeniti lijekovi iz grupe antiepileptika. U bolesnika kojima drhti glas ili glava moguća je aplikacija botulinskog toksina što je potrebno ponavljati svakih 3-4 mjeseca. U nekih bolesnika u kojih konzervativno liječenje nije dalo rezultate moguće je i kirurško liječenje. (zdravobudi.hr)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati