Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Đurđevački ‘prijatelj iz pakla’: Luka je Mladenov kredit plaćao čak 13 godina

Mladen iz Đurđevca, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Koprivnici, dužan je svom nekadašnjem prijatelju Luki isplatiti 66.600 kuna s pripadajućom zakonskom kamatom jer je Luka kao jamac otplatio njegov kredit. Uz to, mora mu podmiriti i 2000 kuna sudskih troškova.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista...

U svojoj tužbi Luka je naveo da je prije 1998. godine Mladen digao stambeni kredit od 105.000 tadašnjih njemačkih maraka s rokom otplate od 15 godina, a on mu je prijateljski izašao u susret tako što je pristao biti jamac. No, nakon tri godine Mladen više nije vraćao kredit pa je banka automatizmom aktivirala naplatu kompletne glavnice s kamatama od jamca Luke. Kako se nije mogla naplatiti od Mladena, banka je od kolovoza 2004. godine ovršila mirovinu koju prima Luka i tako je on zapravo počeo otplaćivati kredit svog sad već bivšeg nekadašnjeg prijatelja. Sve do 2017. godine Luka je otplaćivao taj kredit, a kako mu je Mladen odbio podmiriti svoju obvezu, odlučio je podnijeti sudsku tužbu.

U tužbenom zahtjevu Luka je prvo tražio da mu Mladen isplati 130.000 kuna jer je bio uvjeren da je taj iznos vratio banki umjesto njega. No, uvidom u poslovne knjige banke i mišljenjem sudske vještakinje utvrđeno je da je Luka zapravo vratio 43.000 kuna glavnice i 19.000 kuna kamata te da je u ožujku 2017. godine uplatio 10.000 kuna kako bi se kredit u cijelom iznosu otplatio.

Nakon vještačenja Luka nije htio odustati od tužbe i samo je promijenio odštetni zahtjev sa 130.000 na 66.000 kuna. Tijekom sudskog postupka Mladen se pokušavao izvući tvrdnjom da je za Lukino potraživanje nastupila zastara, a otpočetka je tvrdio i da prvotni iznos od 130.000 kuna nije osnovan, što se, naveo je on, i ispostavilo uvidom u poslovne knjige banke.

Na kraju je sud donio odluku da Lukino potraživanje nije otišlo u zastaru pa će Mladen ipak morati svom nekadašnjem prijatelju isplatiti 66.600 kuna. Luka je tražio i da mu Mladen podmiri sudske troškove u iznosu od 34.000 kuna, no kako su u odnosu na prvi tužbeni zahtjev i Luka i Mladen u parnici uspjeli u približno jednakim omjerima, na kraju Mladen mora platiti samo 2000 kuna sudskih troškova i to za vještačenje. Za očekivati je da će se Mladen na ovu presudu žaliti pa će njegov nekadašnji prijatelj Luka najvjerojatnije još jedno vrijeme čekati na naplatu spornog duga.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

vrući županijski 'mercato'

Drnjančani Starigradu oteli najvećeg bisera, ovi uzvratili s pet novih imena, pojačale se i Močile

SAVJETI

Ako želite triput više plodova u svom vrtu, pospijte biljke ovim sastojkom

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

otkrivaju se karte

Lepinjica u Azerbajdžan, želje bivši slavenaši, ali i dobro poznata krila. Evo tko je sve u igri

Nastavili tradiciju

FOTO Svetom misom i paljenjem krijesa proslavili Ivanje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati