Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Vrijedan dijagnostički aparat u dentalnoj medicini

Đurđevčani dobili moderniji ortopan, Koprivničanci ga uopće nemaju

Na đurđevačkoj Radiologiji ovih je dana instaliran novi ortopan. Moderan uređaj za snimanje zuba i čeljusti već je bio predmet medijskih napisa pred nekoliko mjeseci, kada se naglašavalo kako Koprivničanci zbog ove vrste usluge moraju putovati do Đurđevca.

Razlog tome je što u sklopu županijskog Doma zdravlja u Koprivnici nema opreme niti prostora za RTG snimanje zuba, a kako doznajemo od ravnateljice Mirjane Hanžeković, njegova nabavka nije ni predviđena Mrežom javno-zdravstvene zaštite. Iako je ona pred godinu dana najavljivala kako bi takvoj praksi trebao doći kraj jer u planu nabava suvremenog dijagnostičkog uređaja na svakoj pojedinoj lokaciji, isti u Koprivnicu još nije stigao.

– Dom zdravlja ne može ugovoriti nabavku ortopana pa smo u međuvremenu pristupili nabavci RVG uređaja, koji je alternativa ortopanu.  Koristi ga naših osam stomatologa čije su ordinacije u Domu zdravlja, a koji su prošli edukaciju i znaju se njime služiti. Nažalost, pacijenti iz vanjskih ordinacija ga ne mogu koristiti, no broj odlazaka pacijenata izvan Koprivnice je na ovaj način itekako smanjen. RVG je nadstandard koji znatno olakšava rad stomatologa  – pojašnjava ravnateljica Hanžeković.

Istina, snimanje ortopanom Koprivničanci mogu obaviti u jednoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji, no usluga nije besplatna. Đurđevčani će pak od ovog tjedna dobiti novi ortopan jer je stari, koji je nabavljen 2015. godine dotrajao, a nedavni kvar potvrdio je kako je isplativija nabavka novog uređaja nego popravak.

– Novi uređaj puno je kvalitetniji od dosadašnjeg, nudi puno bolju analizu snimaka, smanjuje utjecaj zračenja do 12 puta, ima novi softver koji daje bolje očitanje i smanjuje mogućnost pogrešaka – pojasnila je ravnateljica Hanžeković. Cijena novog ortopana je 30 tisuća eura, a isti će se na đurđevačkoj Radiologiji moći koristiti kroz nekoliko dana.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ovaj čovjek velikog srca jedan je od rekordera po broju dobrovoljnih davanja krvi

FOTO Ivan (64): Koljena su mi se potrošila od puno seksa!

GARDENOLO SPIDER

FOTO Najveća pitomačka kompanija osnovala tvrtku – kćer

NAJDUGOVJEČNIJE NATJECANJE U HRVATSKOJ

FOTO Tiki i Fajt kraljevi Šoderice, Česi i Ketiš upecali štuku od 83 centimetra

s 25 na 10 eura, nije loše

FOTO Rešo na popustu za ratnog veterana

PREDSTAVLJA OPASNOST

Državni inspektorat ima obavijest za roditelje čija djeca imaju ovu igračku

USKORO JOŠ JEDNA, ALI OVAJ PUT RETRO REKLAMA

VIDEO Što to dva mladića upravo oslikavaju na Podravkinim silosima?

Upišite pojam koji želite pretraživati