Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, POKRAJ NAS

Đuro (77): “Plenković se sprda iz nas! Pa to povećanje mirovina za pet posto je sramota”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Dok umirovljenici u zapadnim europskim zemljama „zlatne godine“ provode putujući po svijetu i uživajući u plodovima svog rada, situacija u Hrvatskoj bitno je drukčija. Dobar dio umirovljenika u Hrvatskoj koji su odradili puni radni staž i otišli u starosnu mirovinu imaju sramotno male mirovine i teško preživljavaju. Cijeli radni staž i puni starosnu penziju dočekao je i 77-godišnji umirovljenik Đuro iz Đurđevca, no to mu nije donijelo puno sreće.

– Tek kad sam otišao u mirovinu shvatio sam da mi firma pet i pol godina nije plaćala mirovinsko osiguranje. Tako sam izgubio pet i pol godina, a nisam samo ja tako prošao, već i mnogi koji su nekoć radili u Bilokalniku. U penziju sam otišao prije gotovo 12 godina, a zbog toga što su radnici zakinuti za plaće i doprinose nitko nije odgovarao. Bio je neki direktor iz Koprivnice koji je samo dignuo sidro kad su došli problemi pa ga je zamijenio neki drugi koji nam je rekao da nije to njegov problem i što nismo lovili starog direktora. Imali smo i sindikat i sindikalce, no svi su samo gledali kako da sebe namire – ispričao je Đuro koji je u đurđevačkom pogonu Bilokalnika radio do propasti te tvrtke.

– Ovako četvrtkom odem do tržnice i sajma, no obično samo pregledavam ono što ima u ponudi. Nemam baš novca za kupnju, a ne mogu po cijeli dan sjediti kod kuće. Ovako mi je dobro malo sjesti na bicikl, promuvati se po gradu. Nemam ni gorica, ni grunta. Dok platiš oranje još si na gubiku, ovako sam barem miran po tom pitanju – kazao je Đuro koji je užasno razočaran najavom povišice penzije od samo pet posto.

– Što reći na to, očito je da se Plenković sprda iz nas. Samo obećavaju i pričaju bajke, a onda podignu penziju za 5 posto. Pa to je nekih 15 eura, sprdačina najobičnija i sramota. Sve je duplo poskupilo i cijene su otišle gore, a mi koji ionako imamo najmanja primanja, a radili smo cijelog života, dobivamo nekoliko eura više. Supruga i ja kada, poplaćamo režije i sve što treba, do kraja mjeseca ostanemo na nekih 180 eura. Sve je to žalosno, a ne vidim da ide na bolje – zaključio je ovaj nezadovoljni đurđevački umirovljenik.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Čeka nas nezaboravna fešta

Rozga za RKC: Vrućine su velike, ali večeras ćemo se sjajno zabaviti, dođite svi

POVLAČENJE SREDSTVA TVRTKE BAYER

Ministarstvo ima vrlo važnu obavijest za pojedine poljoprivrednike

OČEVID U TIJEKU

Sudarila se dva auta, Honda sletjela u polje kukuruza


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati