Travanj je mjesec u kojem cvjeta maslačak. Od te je biljke moguće napraviti ukusni džem za koji kažu da je pun pogodak za zdravlje i lijek protiv mnogih bolesti te ga neki zato zovu “najzdravijim na svijetu.”
Maslačak je jedna od najpopularnijih salata za detoksikaciju obzirom da je pun vitamina C i B, beta-karotena, željeza, cinka i kalija. Džem od maslačka je izuzetno lijekovit i pomaže kod bronhitisa i astme, a najbolje ga je uzimati ujutro, na prazan želudac. S druge strane čaj od korijena maslačka odličan je za čišćenje jetre, a neki kažu da je čak i dobar lijek protiv raka, no važna napomena, berite ga što dalje od prometnica.
Također ova samonikla biljka koja raste na gotovo svakoj vrsti tla, djeluje protuupalno, snižava krvni tlak i koncentraciju glukoze u krvi. Korijen maslačka sadrži vlakno, koje djeluje probiotički odnosno potiče rast “dobrih” bakterija u probavnom sustavu. Obzirom da je ova biljka bogata kalcijem i vitaminom K postoje određene indikacije da bi konzumacija mogla pozitivno utjecati na zdravlje kostiju.
Recept za džem od maslačka
Oko 400 cvjetova maslačka prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga, dobro iscijedite i ulijte pola litre tople, prokuhane vode, pa kuhajte oko 20 minuta. Zatim dodajte 1 kilogram šećera, dva sitno isjeckana limuna i kuhajte još pet minuta. Kada džem dobije boju meda maknite ga s vatre, pričekajte da se ohladi te ga procijedite kroz gazu i na kraju ga kuhajte još dvije minute.
Važna napomena, zbog aktivnih supstanci koje posjeduje, neke osobe maslačak ne smiju konzumirati, a to su, trudnice, dojilje i osobe alergične na korove i trave. Prije upotrebe maslačka u ljekovite svrhe, obavezno se posavjetujte s liječnikom… Svježe stabljike maslačka mogu kod djece prouzročiti trovanje, ako pojedu veće količine, pa treba biti na oprezu kad se djeca igraju u livadi.
Iako je maslačak pun brojnih ljekovitih tvari, priprema džema iziskuje upotrebu velike količine šećera koji nikako nije zdrav, stoga s konzumacijom treba biti umjeren.
FOTO Podravski list/Facebook