Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
još uvijek se mogu naći

Evo gdje su nestali živini toplomjeri

Rijetko se nađe danas kućanstvo koje još uvijek koristi toplomjer ili termometar sa živom. Oni, naime, nisu u prodaji već duže vrijeme.

Živini toplomjeri i termometri su bili popularni zbog svoje preciznosti kod mjerenja visokih temperatura, međutim, imao je i veliki broj mana. Osim što je živa štetna za ljudsko zdravlje te postoji opasnost kada se toplomjer razbije, nije precizan kod niskih temperatura kao i činjenica da treba proći neko vrijeme da se rezultat dobije.

U Hrvatskoj se tako proizvodi sa živom ne mogu kupiti od samog stupanja Hrvatske u EU – 1. srpnja 2013. Još 2009. je godine EU donijela uredbu kojom bi se smanjio broj medicinskih proizvoda sa živom u cilju smanjenja količine žive u okolišu. Pravilo se odnosilo na one u prometu, odnosno u ljekarnama i prodavaonicama, ali ne i na one koji su već u uporabi, piše N1.

Tlakomjere, toplomjere i termometre sa živom sada su zamijenili oni digitalni ili alkoholni, a one sa živom može se naći još uvijek u onim državama izvan EU kao što je Bosna i Hercegovina.

FOTO: ilustracija/Facebook

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI