Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KORISNE INFORMACIJE

Evo kako podnijeti zahtjev za obiteljsku mirovinu

Ako se pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje nakon smrti osiguranika, zahtjev se podnosi nadležnoj područnoj službi/uredu HZMO-a prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta osobe koja podnosi zahtjev. U slučaju da se pravo na obiteljsku mirovinu ostvaruje nakon smrti korisnika mirovine, zahtjev se podnosi nadležnoj područnoj službi/uredu HZMO-a koji je isplaćivao mirovinu. Ukoliko je prebivalište osobe od koje se izvodi pravo na mirovinu bilo u inozemstvu, nadležna je područna ustrojstvena jedinica na čijem je području bilo posljednje osiguranje u Republici Hrvatskoj.

Tiskanicu zahtjeva za priznanje prava na obiteljsku mirovinu/zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine možete preuzeti na stranicama HZMO-a ili kupiti u Narodnim novinama. Popis potrebne dokumentacije naveden je u zahtjevu za priznanje prava. Uz zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine  nije potrebno prilagati dokumentaciju. Zahtjev se podnosi poštanskim uredima diljem Republike Hrvatske, Mirovinskim informativnim centrima ili online putem e-Usluga HZMO-a unutar sustava e-Građani (e-Zahtjev za obiteljsku mirovinu iza osiguranika /e-Zahtjev za obiteljsku mirovinu iza korisnika / e-Zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine)”, pojašnjavaju iz HZMO-a.

Ako zahtjev za obiteljsku mirovinu podnosi dijete ili se podnosi za dijete koje ima status osobe s invaliditetom s preostalom radnom sposobnosti utvrđenoj prema propisima o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, uz zahtjev treba priložiti i pravomoćno rješenje nadležnog tijela o pravu na osposobljavanje za rad ili rješenje o pravu na posebne programe odgoja i obrazovanja prema posebnim propisima. 

Član obitelji ima pravo na obiteljsku mirovinu od dana kada su ispunjeni uvjeti propisani za stjecanje prava na mirovinu ako je zahtjev za ostvarivanje prava podnesen u roku od šest mjeseci od dana ispunjenih uvjeta. Ako je zahtjev podnesen nakon isteka roka od šest mjeseci od dana ispunjenih uvjeta, član obitelji ima pravo na obiteljsku mirovinu od prvoga dana idućeg mjeseca nakon podnošenja zahtjeva i za šest mjeseci unatrag. Iznimno, u slučaju smrti korisnika mirovine, pravo na obiteljsku mirovinu može se steći najranije od prvoga dana sljedećeg mjeseca od mjeseca u kojem je korisnik mirovine umro.

Tko sve ima pravo na obiteljsku mirovinu pogledajte na ovom LINKU.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Misli na zdravlje

Ovo je najbolje piće za zdravu jetru, a smanjuje i rizik od raka

SURADNJA

FOTO Vatrogasci iz Budrovca i Sirove Katalene posjetili Lovas i Vukovar

IZLET

FOTO Virovski umirovljenici hodočastili u Mariju Bistricu

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

EDUKATIVNO DRUŽENJE

FOTO Mališani saznali kako se pravilno peru zubi

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati