Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
izračunali smo

Evo koliko će vam iznositi dječji doplatak nakon najavljenog povećanja

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem radi na Strategiji demografske revitalizacije zemlje do 2033. godine. Najave demografa da bi nas ovim tempom do 2050. moglo biti manje od tri milijuna očito su upalile „lampicu“ među vladajućima koji će problem, između ostaloga, pokušati riješiti i povećanjem naknada roditeljima kroz dječji doplatak.

Nažalost po one kojih je i najviše, dakle roditelja čija mjesečna plaća prelazi cenzus za dječji doplatak ništa se bitno ne bi trebalo promijeniti – oni i dalje očito neće primati dječji doplatak kao što je to slučaj u razvijenim zemljama Europske unije gdje nema nikakvog ograničenja. Može se čuti iz nekoliko izvora kako se razmišlja i o tom modelu, no ovaj o kojem se priča – dakle samo povećanju postojećih naknada uz cenzus koštao bi državni proračun čak 270 milijuna eura. Uz dječji doplatak u najavi je i povećanje gornje granice za porodiljni dopust za drugih šest mjeseci nakon rođenja djeteta sa sadašnjih 1000 eura na najmanje dvije prosječne plaće ili do 2600 eura, piše Jutarnji list. Jedan od ciljeva je i da oni koji primaju veću plaću ne osjete izostanak s posla drugih šest mjeseci i da budu što duže kod kuće s djecom.

Kad je riječ o dječjem doplatku, on bi se trebao najmanje udvostručiti, te prilagoditi zaokruživanjem iznosima u eurima. Trenutno su naknade za dječji doplatak po djetetu od 26,39 eura, 33,11 eura te 39,73 eura ovisno o tome kakav vam je ukupni mjesečni dohodak. Prema najavama, kako prenose mediji, najniži doplatak bio bi oko 50 eura, a najviši 80 eura. Pronatalitetni dodatak koji dobivaju roditelji za treće, četvrto ili sljedeće dijete u iznosu od po 67 eura ili 500 kuna po djetetu ne bi se trebao mijenjati, osim, kako je najavljeno – vjerojatno zaokružiti na veći iznos od 70 eura. Naravno, tu naknadu primaju samo oni koji su u cenzusu za dječji doplatak.

Iz Vlade su medijima naveli kako je prijedlog Strategije dovršen te je poslan Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade na mišljenje. Za javnost još uvijek nije otvoren, a nakon što prođe i savjetovanje koje je predviđeno za srpanj ove godine – očekuje se kako će vrlo brzo na glasanje u Sabor.

„Iznos naknada još nije do kraja definiran, ali je svakako planiran rast što je u skladu s najavom i politikom Vlade jer je ideja da se što više pomogne građanima Hrvatske“, odgovorili su iz Vlade Večernjem listu.

Dakle, ako vam mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 309,1 euro (1. grupa), a prelazi 148,60 eura onda biste po djetetu trebali dobiti 50 eura naknade. Ako vam je mjesečni dohodak po članu kućanstva između 72,10 eura i 148,60 eura (2. grupa) onda ćete dobiti 70 eura, a ako vam pak ne prelazi 72,09 eura (3. grupa) i u financijski najranjivijoj ste skupini dječji doplatak bit će 80 eura po djetetu. Lako je izračunati koliko ćete primati ako imate više djece, a ako primate doplatak i imate treće dijete dodajte tome još 70 eura naknade za pronatalitetnu politiku. Tako bi oni s najnižim primanjima i troje djece trebali dobiti 310 eura mjesečno za djecu i tako sve do 18. godine života, osim ako u Strategiji nije pomaknuta granica do kraja školovanja kako je to slučaj u mnogim europskim zemljama.

Obitelj s troje djece i najnižim primanjima danas prima otprilike 185 eura doplatka i naknade za pronatalitetnu politiku. Obitelji koje imaju primjerice šestero djece, a takvih ima u našem okruženju, primat će po novome 760 eura samo u tu namjenu, a moguće da će doći i do povećanja socijalnih naknada u drugom paketu pomoći pa ćemo se izgleda približiti nekim zemljama u kojima se nekima i ne isplati tražiti posao. Kao što smo već spomenuli cenzusi bi trebali ostati na snazi te očito nije udovoljeno peticijama i kritikama roditelja koji ne primaju doplatak jer im mjesečna primanja po članu kućanstva prelaze cenzus za manje iznose.

Mjesečni iznosi naknada za djecu (EUR)

BROJ DJECE1. GRUPA2. GRUPA3. GRUPA
1507080
2100140160
3220*280*310*
4340*420*470*
* Za treće, četvrto i svako sljedeće dijete dodanih 70 eura pronalitetne naknade

FOTO: Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

vatra je u cijelosti progutala krovište

Crveni križ dostavio pomoć obitelji iz Legrada čija je kuća zamalo izgorjela u požaru

podravski indijac kupuje hrvatsko

VIDEO Babu radi u tvornici, a hranu kupuje na đurđevačkoj tržnici

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati