Jeste li znali?

Evo koliko dugo trebate kuhati tjesteninu ako želite da savršeno ispadne

Kuhanje tjestenine može se činiti jednostavnim zadatkom, ali postoji mnogo faktora koji utječu na savršen rezultat. Ako se ne pridržavate pravila, tjestenina može postati prekuhana i kašasta ili nedovoljno kuhana i tvrda. U ovom članku otkrivamo koliko dugo kuhati tjesteninu kako bi uvijek ispala savršena!

1. Vrsta tjestenine određuje vrijeme kuhanja

Različite vrste tjestenine zahtijevaju različito vrijeme kuhanja. Evo nekoliko osnovnih smjernica:

  • Svježa tjestenina – 2 do 4 minute
  • Tanka tjestenina (špageti, vermicelli) – 6 do 8 minuta
  • Srednje debljine (penne, rigatoni, fusilli) – 10 do 12 minuta
  • Debela tjestenina (tagliatelle, pappardelle) – 12 do 14 minuta
  • Integralna tjestenina – 10 do 12 minuta

Uvijek provjerite upute na pakiranju jer se vrijeme može razlikovati ovisno o proizvođaču.

2. Tajna al dente tjestenine

“Al dente” znači da je tjestenina kuhana do savršene čvrstoće – mekana, ali s laganim otporom pri zagrizu. Da biste postigli al dente rezultat:

  • Kuhajte tjesteninu 1 do 2 minute kraće od vremena navedenog na pakiranju.
  • Probajte tjesteninu minutu prije kraja kuhanja kako biste provjerili teksturu.
  • Nakon kuhanja odmah ju ocijedite, ali sačuvajte malo vode od kuhanja ako pripremate umak.

3. Pravilno soljenje vode

Kako biste poboljšali okus tjestenine, vodu je potrebno pravilno posoliti. Koristite otprilike 10 grama soli (jedna žlica) na litru vode. Sol se dodaje tek kada voda proključa kako bi se bolje otopila.

4. Treba li dodavati ulje u vodu?

Mnogi vjeruju da dodavanje ulja u vodu sprječava lijepljenje tjestenine, ali to nije potrebno. Umjesto toga:

  • Koristite dovoljno vode (1 litra na 100 g tjestenine).
  • Redovito miješajte prvih nekoliko minuta kuhanja.

5. Hladna voda nakon kuhanja – da ili ne?

Ako tjesteninu odmah koristite u jelu, ne ispirite ju hladnom vodom jer će se ukloniti škrob koji pomaže da umak bolje prione. Iznimka su hladne salate, gdje se ispiranjem zaustavlja proces kuhanja.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Gradu odobreno 47 tisuća eura sufinanciranja

Kreće uređenje dječjeg igrališta kraj bazena

KALINIĆEVA GLICINIJA SVOJ JE USPON POČELA PRED TRI DESETLJEĆA

VIDEO Čaroban prizor u Koprivnici. “Ovo je kao da smo u Amazoni, a ne u Ulici Rudolfa Horvata”

SVJETSKI DAN PLESA U KOPRIVNICI

FOTO/VIDEO Plesna čarolija na Zrinskom trgu