Studija objavljena u American Journal of Lifestyle Medicine tvrdi kako je zobena kaša najbolji doručak za dugovječnost. Ključni dio jutarnje rutine jedne 105-godišnjakinje, koja je također bila uključena u studiju, bila je kuhana zobene kaše s orasima, datuljama, sojinim mlijekom i čašicom soka od šljiva, prenosi oslobodjenje.ba.
– Odaberite vrstu zobene kaše koja vam najviše odgovara i koja odgovara vremenu koje imate na raspolaganju – rekla je za Parade dijetetičarka Amanda Sauceda. Aromatizirane verzije su i dalje korisne jer sadrže osnovne hranjive tvari, ali obična verzija vjerojatno je najbolji izbor.
Ova namirnica smanjuje razinu šećera u krvi
Naime, zobena kaša je nutritivno jako bogata namirnica dobra za zdravlje srca i probave te pruža dugotrajnu energiju. Zahvaljujući vlaknima i vitaminima, odličan je izbor za uravnoteženu prehranu. Također, sadrži beta-glukan i poboljšava zdravlje crijeva. Naime. zdravlje crijeva i dugovječnost povezaniji su nego što možda mislimo.
– Vaša crijeva povezana su s mnogim dijelovima vašeg tijela, a zobena kaša je posebna zbog beta-glukana – objašnjava Sauceda i dodaje kako je beta-glukan posebna vrsta vlakana koja ima prebiotički učinak i pomaže snižavanju lošeg kolesterola, što je korisno za zdravlje srca, prenosi oslobodjenje.ba. Također, dobro je jesti zobenu kašu zbog vitamina B. Poput mnogih cjelovitih žitarica, zobena kaša sadrži razne vitamine B koji su važni za razinu energije i zdravlje mozga.
S druge pak strane, osobe s probavnim smetnjama, poput sindroma iritabilnog crijeva ili upalnih bolesti crijeva, trebale bi ograničiti unos zobene kaše zbog moguće osjetljivosti na previše vlakana.
FOTO ilustracija