Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

Osigurana osoba ostvaruje pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo ako ispunjava uvjet prethodnog obveznog zdravstvenog osiguranja u trajanju od najmanje 9 mjeseci neprekidno, odnosno u trajanju od najmanje 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine prije nastupa potrebe za pomagalom, ako međudržavnim ugovorom nije drukčije propisano.

Iznimno, dijete do navršene 18. godine života, osigurana osoba s smetnjama u duševnom i tjelesnom razvoju koja je nesposobna za samostalan život i rad, te osigurana osoba kojoj je pomagalo potrebno radi provođenja liječenja zbog priznate ozljede na radu, odnosno profesionalne bolesti, ne mora ispunjavati navedeni uvjet.

Za nabavku ortopedskih i ostalih medicinskih pomagala koja su vam potrebna odobrava se sufinanciranje do visine iznosa koji za isto pomagalo daje HZZO. Osigurana osoba HZZO-a ostvaruje pravo na pomagala koja su utvrđena osnovnom i dodatnom listom ortopedskih i drugih pomagala, a na osnovi propisane medicinske indikacije za svako pojedino pomagalo u skladu s listama pomagala te odgovarajuće medicinske dokumentacije kojom se dokazuju te indikacije.

Pomagala mogu, kao nadležni doktori predlagati, odnosno propisivati doktori specijalisti određene specijalnosti, odnosno izabrani doktori opće/obiteljske medicine, pedijatri, koji su radnici ugovorne zdravstvene ustanove, odnosno koji su ugovorni doktori privatne prakse s kojima je HZZO sklopio ugovor o pružanju zdravstvene zaštite.

Ako je za ostvarivanje prava na pomagalo potrebno odobrenje liječničkog povjerenstva Zavoda ili liječničkog povjerenstva za ortopedska i druga pomagala Direkcije Zavoda nadležni doktor propisuje pomagalo na odgovarajućoj tiskanici, koju zajedno s medicinskom dokumentacijom i potankim obrazloženjem medicinske indikacije za pomagalo te tehničkom dokumentacijom osigurana osoba dostavlja radi dobivanja odobrenja regionalnom uredu Zavoda, područnoj službi Zavoda odnosno ispostavi područne službe Zavoda.

Ukoliko je vaša rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti odnosno pojava bolesti neposredna posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, imate pravo na sufinanciranje pri nabavi ortopedskih i ostalih medicinskih pomagala koja su vam potrebna za lakši život. Prednost pri ostvarivanju prava imaju HRVI iz Domovinskog rata 100% I. skupine. Za sufinanciranje se odobrava iznos koji je jednak onome što za isto pomagalo odobrava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a koji ne smije premašiti stvarnu cijenu pomagala.

Uz zahtjev, Ministarstvu hrvatskih branitelja trebate dostaviti:

  • predračun tvrtke u kojoj naručujete pomagalo
  • presliku izvršnog rješenja o statusu HRVI
  • ovjerenu tiskanicu potvrde ili rješenje HZZO-a
  • presliku kartice tekućeg računa.

Zahtjev i priložene dokumente trebate poslati Ministarstvu hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1, 10 000 Zagreb.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SVAKI DAN PROVODI RADNO

VIDEO Marica (91) prkosi svojim godinama: “Na životu me drži moja motika”

veselo je na travnjaku i okolo njega

FOTO Rečani slave 50 godina kluba, za iduću sezonu najavili pohod prema vrhu ljestvice

DERGEZ TRGOVINE ORGANIZIRALE DERGEZ OBITELJSKI DAN

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji na Karauli uživali u bogatim zabavnim sadržajima

DANI ZAHVALE I ZAJEDNIŠTVA

FOTO Druženjem pomogli potrebitim učenicima i studentima

KONFLIKT U PRIGORJU

Na susjedi slomio drveni kolac jer je pošpricala njegove jabuke. Mora joj platiti 7.000 eura odštete

IZ KRIŽEVACA OTIŠLI GLAVNI NAPADAČ I TRENER

Mladen otišao na Island, Radnik na klupu doveo jako ime s kojim će i dalje pucati visoko


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati