Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. Niskokalorične su, bogate vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i održavati vitku liniju. Energetska vrijednost stotinu grama šparoga iznosi samo 35 kalorija budući da najveći dio čini voda, točnije 93 posto. Osim vitaminima i mineralnima, osobito kalijem i kalcijem, bogate su brojnim ljekovitim tvarima.
Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija, cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Aminokiselina asparagin dobila je ime po šparogama, jer je biljka šparoge bogata tim sastojkom.
Bere se u rano proljeće, sadrži vitamin C i karotin. Ovo se povrće od davnina upotrebljava i za liječenje bubrežnih bolesti, a navodno ima i afrodizijačka svojstva. Najčešće se servira prokuhana i prelivena maslacem i mrvicama, ili se kratko prokuha i servira s kuhanim jajima ili se pak napravi popularna fritaja ili omlet s jajima.
FOTO arhiva