Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Ovo je jedno od najzdravijih povrća na svijetu: Liječi mnoge bolesti

Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. Niskokalorične su, bogate vitaminima, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i održavati vitku liniju. Energetska vrijednost stotinu grama šparoga iznosi samo 35 kalorija budući da najveći dio čini voda, točnije 93 posto. Osim vitaminima i mineralnima, osobito kalijem i kalcijem, bogate su brojnim ljekovitim tvarima.

Odličan su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija, cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Aminokiselina asparagin dobila je ime po šparogama, jer je biljka šparoge bogata tim sastojkom.

Bere se u rano proljeće, sadrži vitamin C i karotin. Ovo se povrće od davnina upotrebljava i za liječenje bubrežnih bolesti, a navodno ima i afrodizijačka svojstva. Najčešće se servira prokuhana i prelivena maslacem i mrvicama, ili se kratko prokuha i servira s kuhanim jajima ili se pak napravi popularna fritaja ili omlet s jajima.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BISKUPIJSKI MERCATO

Pogledajte koje župe dobivaju nove svećenike

JEDAN OD NAJJAČIH ALERGENA

Poljoprivredni redar redovito će kontrolirati uklanjate li ovaj korov sa svog zemljišta

OPĆINA VIRJE USPJEŠNO POVUKLA SREDSTVA

Dobili 42.600 eura za obnovu rasvjete i razne aktivnosti mališana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati