Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Podignuta optužnica protiv poduzetnika iz Križevaca

Fiktivnim pozajmicama i malverzacijama iz tvrtke izvukli 877 tisuća eura

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju podiglo optužnicu protiv poduzetnika iz Križevaca, Z. G. i V. K.. Naime, tereti ih se da su kaznena djela počinili u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2019. godine, i to kao član uprave i prokurist te direktorica tvrtke sa sjedištem u Križevcima.

U cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti, stoji u optužnici, nakon što je V.K. izvršila prodaju pokretne i nepokretne imovine križevačke tvrtke te nakon što su kupci novac uplatili na žiro-račune poduzeća, ona je s Z.G. zaključivala ugovore o pozajmicama. I to nakon što je Z.G. prethodno putem bankomata odmah i podizao novac sa žiro računa, a V.K. se tereti da je zaključila ugovore o pozajmicama iako je znala da Z.G. navedene pozajmice ne namjerava vratiti u cijelosti.

Iskazan manjak

Tako su Z.G. isplaćena novčana sredstva u ukupnom iznosu od oko 423 tisuće eura, a od toga je on poduzeću kojem je bio prokurist vratio tek nešto više od polovice, odnosno 220 tisuća eura. Preostalih 203 tisuće eura je Z.G., tereti ga Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, zadržao za sebe. Nakon što je potom došlo do blokade žiro tvrtke iz Križevaca, oni su u poslovnim knjigama društva iskazali manjak sirovina, repromaterijala, gotovih proizvoda i trgovačke robe u ukupnoj vrijednosti od 674 tisuće eura, a ta su sredstva prisvojili za svoje potrebe. Na taj način su si pribavili nepripadnu materijalnu dobit u iznosu od 674 tisuće eura, za koliko su oštetili poduzeće kojem su bili na čelu.

Optužnicom je predloženo da se od Z.G. i V.K. oduzme novac koji su stekli kaznenim djelima te da tih ukupno 877 tisuća eura uplate u korist državnog proračuna. Naravno, kada i ako osuđujuća presuda protiv njih postane pravomoćna. Tijekom istrage su se i Z.G. i V.K. branili šutnjom, no Županijsko državno odvjetništvo smatra da svi ostali dokazi prikupljeni tijekom istrage bez imalo sumnje ukazuju da su radnjama okrivljenih ostvarena obilježja kaznenog djela koje im se stavlja na teret. Inače, tvrtka iz Križevaca je u međuvremenu završila u stečaju i brisana je iz sudskog registra, a prije toga se često znala naći pri vrhu liste poreznih dužnika na području Koprivničko–križevačke županije.

Zaduženi za nabavu

Iz nalaza i mišljenja knjigovodstveno–financijskog vještaka proizašlo je kako je na kraju 2019. godine u Trgovačkom društvu, odnosno u skladištu društva s osnove manjka zaliha sirovine i materijala gotovih proizvoda iz skladišta veleprodaje nastao manjak u ukupnom iznosu od 674 tisuće eura.

– Posebno valja navesti da je evidentiran manjak parafina i drvenog ugljena iznosio čak 805 tona, a manjak ostalog materijala u količini većoj od 506 tisuća komada. Na inventuri krajem 2019. godine nije pronađeno ništa od navedenog. S obzirom na ogromnu količinu manjka za koju ne postoji nikakva dokumentacija koja bi opravdala manjak, to nije moglo proći neprimijećeno od strane odgovornih osoba društva – istaknuo je vještak u svom nalazu.

Jedan od svjedoka, odnosno čovjek koji je u ovom poduzeću radio sedam godina kao poslovođa u proizvodnji lampiona i svijeća sve do nenadanog otkaza Ugovora o radu u lipnju 2019. godine koji ga je šokirao i razočarao kazao je istražiteljima da su njemu i ostalim zaposlenicima neposredno nadređeni čitavo vrijeme bili upravo Z.G. i V.K. Kazao je kako su oni bili jedine osobe koje su bile zadužene za nabavu i raspolaganje repromaterijalom, odnosno ulazom i izlazom robe sa skladišta, u što on nije imao nikakav uvid.

FOTO: Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Župan ističe da Općina Kalnik uopće nije uputila zahtjev za proglašenje prirodne nepogode tuče

Koren: “Kešer netočnim informacijama obmanjuje javnost i dovodi do krivih zaključaka”

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ NA RKC-U NAJAVIO

Kroz godinu dana u Koprivnici će se početi graditi vanjski bazeni

VJERNICI HODOČASTILI OD MOLVI DO REKE

FOTO/VIDEO Uz pjesmu i molitvu propješačili 28 kilometara

zabili 12 komada

FOTO Slavenaši uveličali feštu u Ivancu, domaćine vodio legendarni Pavo Crnac

Održana Zlatna bućka Podravine

FOTO/VIDEO Ribiči iz Azila “nabućkali” soma teškog gotovo 30 kilograma

Čeka se proglašenje elementarne nepogode, nakon jakog nevremena iz županije bez odgovora

VIDEO Tuča potukla usjeve u kalničkom Prigorju, ljudi su ogorčeni i očajni


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati