Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
jedan od zaštitnih znakova grada odlazi u povijest

FOTO Bolest uništila legendarne tri lipe stare 100 godina

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Niti najstariji stanovnici Ludbrega ne sjećaju se vremena prije legendarne Tri lipe. No jedan od zaštitnih znakova Ludbrega na križanju kod ulaska u naselje Kućan Ludbreški mogao bi uskoro biti prošlost. Jedno od ta tri drveta je, kako izgleda, izvan svake mogućnosti spasa, dok su druga dva drva u isto tako lošem stanju. Radi se o lipama starim 100 godina koje su s vremenom postale jedno od zaštitnih znakova i referentna točaka Ludbrega.

– Jedno se drvo skroz osušilo i to je vidljivo da nema spasa. Za ostala dva tražit ćemo stručnu procjenu, no za sad ne izgleda optimistično. Kako izgleda, bolest koja i inače napada lipe učinila je preveliku štetu – kazao je Krešimir Horvat, direktor gradske komunalne tvrtke Lukom. Inače, spomenuta tvrtka u procesu je opsežnog projekta zamjene drvoreda u gradu. Tako je u proteklih tjedan dana srušen veći broj drveća na čije su mjesto posađena nova. Kako rušenje drveća, pogotovo onih u urbanim sredinama, uvijek izaziva reakciju javnosti, zbog toga što postojeće drveće, koje je ovdje raslo nekoliko desetljeća i dio je vizure ulice ili kvarta, tako je bilo i sad. Bilo je i nekoliko nezadovoljnih građana koji su komentirali ove aktivnosti. No, kako kažu u Lukomu, drva se nisu rušila bez reda i potrebe.

– Ovih smo dana imali aktivnosti na sadnji novog drveća nakon što je uklonjeno bolesno drveće koje je pregledano od strane stručnjaka i gdje je ustanovljeno da su drva koja su srušena u vrlo lošem stanju. Radnici Lukoma zasadili su 10 sadnica Japanskih trešnji u ulici Ivana Gundulića u Ludbregu. U navedenoj ulici planira se i sadnja 29 sadnica kuglastog Crvenolisnog javora i 21 sadnica Stupastog graba koji će uvelike promijeniti vizuru ove gradske ulice, a stanovnicima prostor učiniti ugodnijim za živo t- kazao je Krešimir Horvat.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova je prekrasna biljka nevjerojatan prirodni lijek i raste u našem kraju

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Vozačica (67) oduzela prednost motociklistu, oboje završili u bolnici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati