Peta manifestacija Očuvanje nematerijalne kulturne baštine u društvenom domu u Koprivničkim Bregima privukla je pod isti krov više od stotinu uzvanica željnih dobre zabave.
Bregovska pita zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro, a da je na Bregima obožavaju dokazalo se i danas jer je kompletna zaliha ove delicije bila čuvana na sigurnom, iza triju zaključanih vrata do zadnjeg, dok nije došlo vrijeme za servirati je na stolove.
Snježana Kuhar, tajnica Udruge žena Bregi pojasnila je da se tajne u spravljanju ove slastice redovito prenose s generacije na generaciju iako je današnje mlade malo teže za to zainteresirati u većem broju. Ipak, nekolicina mlađih domaćica na Bregima vrijedno čuva tradiciju i oživljava je prema potrebi.
Bregovska pita, specijalitet je od domaćeg razvučenog tijesta, jabuka, grožđica i oraha te domaće gušće masti, koji je nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske proglašena 2012. godine.
Današnja manifestacija u organizaciji vrijednih bregovskih žena ujedno je bila prilika za predstavljanje umijeće ukrašavanja uskrsnih jaja, koje je također zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro i to prije 16 godina.
– To znanje se mora prenositi na generacije koje dolaze i ja još uvijek pokušavam to činiti da bi tradicija zauvijek živjela. Svake godine u Podravskim Sesvetama, da bi živjele one se moraju prikazati. U 16 godina Sesvečke pisanice prošle su cijelu Europu pa i preko “bare” – podijelio je svoja iskustva s okupljenima gost, etnograf Josip Cugovčan prije nego je počeo s predstavljanjem izrade tradicijskog crtanja pisanica voskom.
Na manifestaciji se okupilo 130 uzvanika, uglavnom žena iz susjednih općinskih udruga iz Koprivničko-križevačke županije, ali i gošće iz Društva žena Peščenica i Udruge žena Općine Vidovec.
Nakon programa prionulo se k večeri, a potom je uslijedio i ples uz sastav AMD.
Da nebi sve ostalo samo na priči, donosimo i recept za izradu Bregovske pite:
- 8 listova vučenog tijesta (ili ako nemate vremena za izradu onda kupljenog tijesta za savijače)
- 8 komada jabuka, srednje veličine
- 30 dag grožđica
- 30 dag mljevenih oraha
- 40 dag kristal šećera
- po potrebi mljevenog cimeta
- 16 žlica otopljenog maslaca
- 1,5 dl kiselog vrhnja
Vučeno tijesto
- cca 40 dag mekog brašna
- cca 1,30 dl mlake vode
- prstohvat soli
- 1 jušna žlica otopljene masti
- 1/2 jušne žlice ulja
- 1 manje jaje
- 1 žlica ulja za premazivanje tijesta
Način izrade:
Za pečenje Bregovske pite pripremite veliki kalup dimenzija 40 x 35 cm kojeg premažite otopljenim maslacem, dno i stranice.
Grožđice potopite u vruću vodu i ostavite da nabubre.
Sameljite orahe i otopite maslac.
Jabuke ogulite i narežite na ploške.
Na dno kalupa stavite prvi list tijesta i premažite ga otopljenim maslacem. Stavite drugi list. Pola količine jabuka rasporedite po tijestu i posipajte ga ravnomjerno sa četiri žlice šećera. Posipajte cimet i prelijte sa dvije žlice otopljenog maslaca.
Preko nadjeva od jabuka stavite novi list tijesta na koji dodajte 1/2 količine mljevenih oraha, posipajte sa četiri žlice šećera, posipajte cimetom i prelijte sa dvije žlice otopljenog maslaca.
Stavite novi list tijesta pa ponovite. Na sedmi list rasporedite preostalu polovicu mljevenih oraha koje ste prije toga promiješali s ostatkom šećera. Posipajte cimetom i prelijte sa četiri žlice otopljenog maslaca.
Zadnji list zalijte slatkim vrhnjem.
Ugrijte pećnicu na 250 stupnjeva i pecite pitu dok gornja korica ne porumeni. Smanjite temperaturu na 200 stupnjeva i pecite još oko 40 minuta.
Ako želite da Vam korica ne bude previše hrskava pečenu pitu pokrijte kuhinjskom krpom.
Dobar tek!
FOTO: Nikola Wolf