Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Vinska godina već tradicionalno je počela u Virju

FOTO Dodijeljene medalje, u Virju se potom degustirala mlada vina

Već po tradiciji vinska godina počinje u Virju gdje je jučer održana već 27. po redu izložba mladih vina Vincekovo 2024. Manifestacija koju je i ove godine uspješno organizirala Udruga vinogradara, voćara i pčelara Općine Virje odlična je prilika da vinogradari iz Podravine pa i šire provjere kako stoje s mladim vinima. Ide li sve prema planu, jesu li možda negdje promašili u podrumu, a i ove je godine odaziv bio i više nego dobar jer je prijavljeno 282 uzoraka vina.

Na kraju, šampion izložbe je Darko – Marijan Glavač iz Oroslavja čija je graševina osvojila zlatnu medalju sa 88 bodova, a najbolje ocjenjeno vino s područja Općine Virje je također graševina Vladimira Tomeca iz Miholjanca kojem je komisija dodijelila 86 bodova. Ove godine nije dodijeljena niti jedna velika zlatna medalja za koju je potrebno skupiti 90 bodoba, ali su zato 62 vina ili 22 posto uzoraka dobila zlatnu medalju. Čak 153 vina dobilo je srebro, 42 broncu, a dva priznanje, dok su preostala 23 uzorak odbačena zbog detektiranih bolesti ili mana.

Općinski šampion je uz zlatnu medalju na poklon dobio i inox bačvu zapremine stotinu litara, a nakon dodjele priznanja, krenula je degustacija svih vina koja su se natjecala na izložbi.

-Općenito, vina berbe 2023. bila su dobre kvalitete. Nakon natprosječno tople zime, uslijedili su nešto hladniji travanj i svibanj i donekle lipanj, što je donekle usporilo vegetaciju koja je ubrzano krenula. Ljeto je bilo ekstremno kišno, što je utjecalo na veću pojavu bolesti i usporeno dozrijevanje grožđa. To je sasvim sigurno i utjecalo na kvalitetu grožđa. Rujan je bio povoljan što je spriječilo totalnu katastrofu, ali općenito možemo konstatirati da je 2023. godina bila prosječne kvalitete – istaknuo je predsjednik ocjenjivačke komisije Marko Karoglan i naglasio da je broj zlatnih odličja nešto manji u odnosu na prošlu izložbu što je rezultat izuzetno teške vinogradarske godine.

FOTO: Stjepko Gambiroža

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTRIGANTNA PRIČA

Krađa novca i dokumenata iz nogometnog kluba je čista slučajnost ili pak pomno planirana pljačka

Obavijest za potrošače

U hrvatskom začinu otkriveni komadići plastike. Povlači se s tržišta

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati