Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
pogledajte tablicu

FOTO Evo koliko brzo vozilo na suncu postaje smrtonosno

Vrhunac je toplinskog vala i DHMZ je za cijelu Hrvatsku objavio crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura zraka.

“Zaštitite sebe, djecu i starije te postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Automobil na suncu može biti jako opasan ako se u njemu sjedi bez upaljene klime. Temperatura se u automobilu, pri vanjskoj temperaturi od 30 stupnjeva, već nakon pola sata penje na visokih 46 stupnjeva, piše Index.

Kad je vani 36 stupnjeva, što nije rijetkost u ovo doba godine, temperatura u ugašenom automobilu izloženom suncu već nakon sat vremena penje se na smrtonosna 62 stupnja. Ako je vani 38 stupnjeva, kao što je danas u mnogim dijelovima zemlje, već za pet minuta temperatura u autu postaje opasna za život, naglašavaju vatrogasci, prenosi Index.

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljene u vozilima, upozoravaju iz MUP-a, podsjećajući da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Radi slabije mogućnosti prilagodbe dječjeg organizma na visoke temperature tijelo djeteta se zagrijava tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Visoka vanjska temperatura za vrlo kratko vrijeme kod djece dovodi do povišenja njihove tjelesne temperature i do toplinskog udara. Ukoliko se ne reagira na vrijeme dolazi do zatajivanja organa, a samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega.

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izradilo je informativni letak u kojem su istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima. Možete ga pogledati na ovom LINKU.

FOTO Facebook JVP Grada Zagreba/Index/DHMZ/Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OD RAZGOVORA S OGORČENIM RODITELJIMA PROTEKLOG TJEDNA, STVARI SU SE NAPOKON POMAKNULE S MRTVE TOČKE...

VIDEO Leonidu (3) nije odobren upis u dječji vrtić samo zato jer ne vidi na jedno oko

Ljeti je u sobi 35, zimi 15 stupnjeva, tvrdio da hranu mora gutati na silu

Ubojica iz Križevaca žalio se na loše uvjete u Lepoglavi. Sad mora platiti 2.000 eura sudskih troškova

KATICA I ANDRIJA PROSLAVILI DIJAMANTNI PIR

VIDEO “Naše prijateljstvo od ranog djetinjstva u mladosti je preraslo u ljubav”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati