Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OPĆINA FERDINANDOVAC PROSLAVILA DAN OPĆINE

FOTO/VIDEO Maletić: Više od 30 mladih obitelji zadržali smo u Ferdinandovcu, a otvorili smo i novu odgojnu skupinu u vrtiću

Općina Ferdinandovac proslavila je Dan Općine i blagdan nebeskog zaštitnika, svetog Ferdinanda. Središnji događaj proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je okupila brojne uzvanike, a općinski načelnik Vjekoslav Maletić osvrnuo se na ostvarene i planirane investicije.

– I u proteklih godinu dana nismo spavali nego se radilo punim intenzitetom. Od realiziranih projekata svakako treba istaknuti završetak radova na dječjem vrtiću i otvaranje nove, četvrte odgojne skupine. Posljednje proširenje bilo je krajem 2019. godine kad smo otvorili treću skupinu i možemo se pohvaliti da smo u nepunih pet godina udvostručili kapacitet vrtića i više ne postoje liste čekanja. Općina vodi značajnu brigu o najmlađima jer dok god se traži „karta više“ za upis u vrtić opstati će i ovakve male sredine kao što je naša – naglasio je Vjekoslav Maletić.

Uređen je i okoliš dječjeg vrtića, a radovi su obuhvatili postavljenje nove ograde i sprave za igranje. Samo središte Ferdinandovca, Trg Slobode, polako dobiva novu vizuru. Oko trga je izgrađena pješačka staza, dok je u samom parku postavljen nogostup i solarna parkovna rasvjeta. Obnovljen je i paviljon pored školskog igrališta.

– Značajna sredstva ulažu se i u sportsko – rekreativnu infrastrukturu. Nakon što je proteklih godina nogometno igralište dobilo novu ogradu i tribine te je izgrađeno dječje igralište i vanjsko vježbalište, ove godine završena je obnova pomoćnog nogometnog terena koje je dobilo zaštitnu ogradu, golove i kvalitetnu rasvjetu. Temeljito je obnovljeno i školsko igralište na koje je postavljena nova akrilna podloga i reflektori i veseli nas da u večernjim satima dosta djece ganja loptu što je bio i cilj, maknuti bar malo djecu od ekrana svih veličina – kaže Vjekoslav Maletić.

Na mjesnom groblju zasađen je novi drvored, a uskoro kreću radovi na obnovi centralne staze, prilazne ceste i parkirališta. Uz pomoć Županije, obnovljene su kapelice svetog Florijana u Dravskoj ulici i Presvetog srca Isusova u Lepoj gredi. Svake godine modernizira se neka od nerazvrstanih cesta.

– Ono što je najuočljivije prilikom prolaska kroz Ferdinandovac je teška građevinska mehanizacija. Naravno, radi se o projektu aglomeracije, najvećoj i najskupljoj investiciji u novijoj povijesti. Postavljaju se kanalizacijske i vodovodne cijevi, a paralelno s time gradi se i pročistač otpadnih voda. U prošloj godini uspjeli smo modernizirati više od tri kilometra cesta, a isto toliko je u planu i za ovu godinu. Na skeli Brodić ugrađena je prilazna rampa i nabavljen novi čamac. Ministarstvo kulture proglasilo je umijeće skelarenja zaštičenim kulturnim nematerjalnim dobrom i skela nam je zanimljiva prije svega sa aspekta turizma. Među prvima u županiji na općinsku zgradu smo postavili automatski vanjski defibrilator, spravu za pružanje prve pomoći kod srčanog zastoja, a deset naših sumještana prošlo je obuku za rukovanje – dodao je Maletić.

Nakon poplava iz kolovoza prošle godine locirana su kritična mjesta na kojima je prijetilo izlijevanje rijeke Drave, odnosno ona gdje su postavljane vreće s pijeskom. Ove godine Hrvatske vode su obavile dodatno nasipavanje i podizanje terena na tim mjestima. Time je značajno smanjena opasnost od izlijevanja pa je općina zahvalna Hrvatskim vodama na odrađenom poslu.

– Lani je uspješno završena treća faza programa „Zaželi“ u kojemu je sedam žena brinulo o 42 starije i nemoćne osobe. Ove godine program se nastavlja kroz četvrtu fazu sa istim brojem zaposlenih i korisnika – kaže Vjekoslav Maletić.

Po pitanju turizma pomalo Ferdinandovac postaje prepoznatljiva destinacija. Trenutno su na području Općine četiri objekta s 20-ak kreveta koji su ostvarili 58 posto dolazaka i noćenja više nego prethodne godine. Općina i dalje sufinancira otvaranje novih smještajnih kapaciteta.

– Velika većina realiziranih projekata sufinancirana potporama iz fondova Europske unije ili državnog proračuna. Time su se oslobodila sredstva za dodjelu različitih oblika pomoći našim sumještanima kao i udrugama. Isplaćuju se rodiljne naknade, pomaže se učenicima osnovne i srednjih škola, kao i studentima i umirovljenicima. Pomoć mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje podigli smo na 7.000 eura za kupnju, odnosno 4.000 eura za obnovu kuće ili stana. Od donošenja programa pomoći za stambeno zbrinjavanje koristilo ga je više od 30 mladih obitelji. Sve svoje financijske obaveze podmirujemo na vrijeme i nemamo kreditnih zaduženja. Sve to bilo bi teško izvedivo bez odlične suradnje sa Općinskim vijećem i zaposlenicima općine kojima zahvaljujem na suradnji, kao i svima ostalima koji su pridonijeli razvoju općine, od Vlade, resornih ministarstava i Županije do poslovnih partnera i svih ostalih – zaključio je Vjekoslav Maletić.

FOTO/VIDEO Đuro Grčić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati