Na podravske je tržnice prije otprilike dva mjeseca stiglo sve popularnije mikropovrće. Mnogi pored njega samo prolaze, misleći da su obični flanci, dok drugi jako dobro znaju o čemu je riječ i kupuju ga redovito. Zasad jedina prodavačica mikroprovrća na podravskim tržnicama u ponudi ima rotkvice, brokulu, pšenicu i kreš koje redovito nestane u trenu.
– Prvo da naglasim, ovo nisu flanci. Sjeme koje imam je organsko i certificirano. Zemlja nema apsolutno nikakve dodatke ili prihranu. Samo voda. Da naraste, treba nekakvih dvadesetak dana i ne zalijeva se, već isključivo šprica maglicom s obzirom da je prilično krhko. Jede se uglavnom sirovo, pogotovo kreš, a pšenica se može i termički obraditi – kaže naša sugovornica te dodaje kako s konzumacijom treba biti umjeren.
– Nije ga dobro jesti svaki dan i u velikim količinama. Tri puta tjedno je sasvim uredu. Dosta je jako, gorko čak rekla bi. Ja ga recimo samo posipam po skuhanom jelu – priča ona, a da je okus specifičan, uvjerili smo se i sami.
Među brojnim kupcima, ima i onkoloških bolesnika, od kojih neki tvrde da im je mikropovrće uvelike pomoglo pri liječenju ove teške bolesti.
– Prišao mi je stariji gospodin u Đurđevcu i pitao prodajem li ja to kreš te dodao da mu se rak prostate smanjio za 15 posto njegovom konzumacijom – ispričala je naša sugovornica te zaključila kako su stariji ljudi puno otvoreniji za probati nešto novo, barem što se mikropovrća tiče.
Mikropovrće rotkvice
Najnovije istraživanje, u koje je bilo uključeno 10 vrsta mikropovrća, pokazalo je kako rotkvica ima najbolji sastav hranjivih tvari u odnosu na ostale vrste. Na 100 grama tako ima dva grama proteina te oko dva grama dijelatnih vlakana. Dijelatna vlakna važan su za pravilan rad crijeva te tako imaju vrlo važnu ulogu u zdravlju probavnog sustava. Mikropovrće rotkvice odličan je izvor kalija, kalcija, magnezija i fosfora.
Mikropovrće brokule
Ovo povrće sadrži vitamine A,B,C, E i K, karotene, klorofil, antioksidanse, proteine i fitokemikaliju sulforafan koja povećava otpornost organizma na kancerogene tvari.
Mikropovrće pšenice
Posebno je popularna među sportašima koji ju vole stavljati u smoothie jer oblije proteinima. Bogata je i brojnim vitaminima, enzimima, aminokiselinama i klorofilom. Okus joj je slatkast i podjseća na zeleni čaj. Ima antibakterijsko djelovanje, jača imunitet te podiže nivo energije.
Mikropovrće kreša
Koristi se isključivo kao svježa salata samostalno ili u kombinaciji s drugim povrćem, mesom ili recimo sirevima. Ima pikantan okus, otvara apetit i sadrži materije s antibiotskim djelovanjem.
FOTO Nikola Wolf