Započela je Međunarodna konferencija Hrana i klimatske promjene, koja je u Koprivnici okupila 150 sudionika, znanstvenika i stručnjaka iz 12 zemalja, koji će raspravljati o ovoj aktualnoj ali i izrazito važnoj temi. Konferencija se održava u sklopu Svjetskog dana hrane, jednog od najvažnijih dana za sve stručnjake u području prehrambene tehnologije, koji se u cijelom svijetu obilježava upravo 16. listopada.
– Ove godine moto Svjetskog dana hrane je Voda je život. Moramo biti svjesni važnosti vode, čuvati ju, biti odgovorni pri upotrebi vode i osvijestiti činjenicu kako nas s klimatskim promjenama očekuju sve veći problemi s vodom. Srećom, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najveće resurse vode. Zato ih je važno čuvati i održati vodu što je moguće čišćom. Na ovogodišnjoj konferenciji čut ćemo od znanstvenika iz cijelog svijeta kako se suprotstaviti problemima s klimatskim promjenama i proizvodnjom hrane istaknuo je Bojan Šarkanj pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, ujedno i član organizacijskog odbora konferencije.
Jedan od suorganizatora konferencije je i Međunarodna organizacija dijetetske prehrane i sigurnosti hrane čiji je predsjednik prof. dr. sc. Jianbo Xiao predstavio rad i važnost ove međunarodne udruge. Ovu neprofitnu međunarodnu organizaciju registriranu u Španjolskoj vode kineski znanstvenici uz dobrovoljno sudjelovanje znanstvenih istraživanja, poduzeća i vladinog osoblja u području prehrane i sigurnosti hrane u cijelom svijetu.
– Organizacija se zalaže za širenje i napredak znanja o nutricionizmu i sigurnosti hrane, jačanju razmjene i suradnje znanstvenika diljem svijeta te promicanju razvoja industrije toga znanstvenog područja”, naglasio je predsjednik prof. dr. sc. Jianbo Xiao.
Konferenciju je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je ujedno zahvalio Sveučilištu Sjever na svemu što radi za grad i time doprinosi rastu obrazovanja u Koprivnici i cijeloj Koprivničko – križevačkoj županiji.
– Koprivnica je grad hrane i time se veoma ponosimo ali također smo grad sveučilišta, stoga hvala Vam na tome i na svemu što radite za znanost i za ovu zajednicu. Vjerujem kako će i ova konferencija izlučiti niz korisnih zaključaka za sve nas- zaključio je gradonačelnik Jakšić.
Konferencija traje dva dana tijekom kojih će znanstvenici iz cijelog svijeta održati izlaganja na teme iz područja hrane i klimatskih promjena, kao što su klimatske promjene, društvo i kreiranje politika, prilagodba različitih organizama na promjene okoliša, klimatske promjene i rizici za zdravlje, održiva proizvodnja hrane i menadžment, izazovi povezani s klimatskim promjenama na proizvodnju hrane te rješenja za ublažavanje klimatskih promjena i očuvanje sigurnosti hrane.
Također, bit će dodijeljene nagrade od strane Međunarodne organizacije dijetetske prehrane i sigurnosti hrane koja će tri nagrade dodijeliti mladim znanstvenicima za najbolja izlaganja dok će časopis Plants nagraditi dva najbolja rada na temu bilja.
Konferencija je održana u organizaciji je Sveučilišta Sjever, Odjela za prehrambenu tehnologiju, Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog toksikološkog društva i Međunarodne udruge dijetetske prehrane i sigurnosti hrane.
FOTO SVEUČILIŠTE SJEVER