Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U KOPRIVNICI ODRŽANA VAŽNA KONFERENCIJA

FOTO Okupili se znanstvenici iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o važnoj temi Hrana i klimatske promjene

Započela je Međunarodna konferencija Hrana i klimatske promjene, koja je u Koprivnici okupila 150 sudionika, znanstvenika i stručnjaka iz 12 zemalja, koji će raspravljati o ovoj aktualnoj ali i izrazito važnoj temi. Konferencija se održava u sklopu Svjetskog dana hrane, jednog od najvažnijih dana za sve stručnjake u području prehrambene tehnologije, koji se u cijelom svijetu obilježava upravo 16. listopada.

– Ove godine moto Svjetskog dana hrane je Voda je život. Moramo biti svjesni važnosti vode, čuvati ju, biti odgovorni pri upotrebi vode i osvijestiti činjenicu kako nas s klimatskim promjenama očekuju sve veći problemi s vodom. Srećom, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najveće resurse vode. Zato ih je važno čuvati i održati vodu što je moguće čišćom. Na ovogodišnjoj konferenciji čut ćemo od znanstvenika iz cijelog svijeta kako se suprotstaviti problemima s klimatskim promjenama i proizvodnjom hrane istaknuo je Bojan Šarkanj pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, ujedno i član organizacijskog odbora konferencije.

Jedan od suorganizatora konferencije je i Međunarodna organizacija dijetetske prehrane i sigurnosti hrane čiji je predsjednik prof. dr. sc. Jianbo Xiao predstavio rad i važnost ove međunarodne udruge. Ovu neprofitnu međunarodnu organizaciju registriranu u Španjolskoj vode kineski znanstvenici uz dobrovoljno sudjelovanje znanstvenih istraživanja, poduzeća i vladinog osoblja u području prehrane i sigurnosti hrane u cijelom svijetu.

– Organizacija se zalaže za širenje i napredak znanja o nutricionizmu i sigurnosti hrane, jačanju razmjene i suradnje znanstvenika diljem svijeta te promicanju razvoja industrije toga znanstvenog područja”, naglasio je predsjednik prof. dr. sc. Jianbo Xiao.

Konferenciju je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je ujedno zahvalio Sveučilištu Sjever na svemu što radi za grad i time doprinosi rastu obrazovanja u Koprivnici i cijeloj Koprivničko – križevačkoj županiji.

– Koprivnica je grad hrane i time se veoma ponosimo ali također smo grad sveučilišta, stoga hvala Vam na tome i na svemu što radite za znanost i za ovu zajednicu. Vjerujem kako će i ova konferencija izlučiti niz korisnih zaključaka za sve nas- zaključio je gradonačelnik Jakšić. 

Konferencija traje dva dana tijekom kojih će znanstvenici iz cijelog svijeta održati izlaganja na teme iz područja hrane i klimatskih promjena, kao što su klimatske promjene, društvo i kreiranje politika, prilagodba različitih organizama na promjene okoliša, klimatske promjene i rizici za zdravlje, održiva proizvodnja hrane i menadžment, izazovi povezani s klimatskim promjenama na proizvodnju hrane te rješenja za ublažavanje klimatskih promjena i očuvanje sigurnosti hrane.

Također, bit će dodijeljene nagrade od strane Međunarodne organizacije dijetetske prehrane i sigurnosti hrane koja će tri nagrade dodijeliti mladim znanstvenicima za najbolja izlaganja dok će časopis Plants nagraditi dva najbolja rada na temu bilja.

Konferencija je održana u organizaciji je Sveučilišta Sjever, Odjela za prehrambenu tehnologiju, Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog toksikološkog društva i Međunarodne udruge dijetetske prehrane i sigurnosti hrane.

FOTO SVEUČILIŠTE SJEVER

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Gdje je sad!?

Ludbreškom Podravinom sinoć lutao pajcek

Spriječili veću štetu

FOTO Kućanski aparat uzrokovao požar u kupaonici, intervenirali vatrogasci i policija

Ulaganjem se očekuje povećanje proizvodnje, prodaje, izvoza te stvaranje novih radnih mjesta u Križevcima

Uspješnim provođenjem projekta KROLID izgradio preko 700 m² nove radionice za izradu metalne galanterije

PZC-OVE EKIPE SPREMNE ZA ZIMSKE RADOSTI

VIDEO Stabilno na prometnicama, na kalničkom i bilogorskom terenu potreban dodatan oprez

Potpisan novi Kolektivni ugovor, primjenuje se od 1, siječnja iduće godine

Radnicima Komunalca rastu plaće

DJEČAK JE ZA TO VRIJEME U DVORIŠTU NA VISOKIM LJETNIM TEMPERATURAMA KOSIO TRAVU I IZGORIO

Majka otišla u izlazak i sina (4) dijabetičara dva dana ostavila samog kod kuće

Upišite pojam koji želite pretraživati