Kuharstvo je danas gotovo dosegnulo razinu umjetnosti, a kuhanje kao da nikad nije bilo popularnije. Nema televizije na kojoj ne postoji neki kulinarski show, YouTube je prepun kanala s profesionalnim i amaterskim kuharima, a postoje i specijalizirani televizijski kanali isključivo za kuhanje. Kuhari su danas popularni na svim stranama svijeta, a jedan kuhar iz Podravine posljednjih se godina prometnuo u pravu zvijezdu u – Srbiji. Riječ je o Draženu Jakopoviću (58), rođenom u Virju koji danas vodi luksuznu Vile del Rey u blizini Kraljeva, a ima i konzultantsko poduzeće za gastronomiju. S kuhačom u ruci Jakopović je prošao cijelu Europu, a prije nešto više od deset godina skućio se u Srbiji gdje mu je, ističe, odlično.
– U Srbiju sam stigao tako što su me na nekoliko mjeseci pozvali kao konzultanta u jednoj firmi, a ondje sam ostao šest godina kao šef svih kuhinja. Potom sam u Zepteru bio izvršni direktor za sve hotele u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a kao da me ruka sudbine nakon toga odvela u srce Srbije i Lopatnicu, gdje smo iznad doline jorgovana pronašli rajski kutak koji smo nazvali Vila del Rey – otkrio je Jakopović koji ističe da je Vila del Rey ime dobila po njegovom psiću, a otvorio ju je baš u vrijeme pandemije koronavirusa.
Izvori, mir, tišina
– Bila je neka ideja da to bude prostor za team-buildinge, a sada je malo zatišje jer smo se više bazirali na proljeće, ljeto i jesen. Vila del Rey smjestila se blizu Bogutovačke banje, a u blizini je još nekoliko kupališta i turizam u Srbiji također iz godine u godinu raste. Ovdje imamo netaknutu prirodu, bistre potoke, čist zrak, izvore, mir, tišinu, a na sve smo nadovezali tradicionalnu domaću kuhinju – kazao je Jakopović koji je prošle godine počeo i sa snimanjem svog serijala Kitchen TV, a prve epizode snimljene su upravo u Podravini.
– Snimili smo pilot epizode i to na đurđevačkom području, u Svetoj Ani, na Peskima, a te bi emisije ubrzo trebale biti emitirane. Snimali smo baš na lokacijama odakle sam zapravo krenuo, a plan je da se sve emisije snimaju negdje u prirodi, na otvorenom. Povezali bismo tradicionalne kuhinje cijelog Balkana i snimali u više zemalja, naravno ako emisija zaživi i bude prihvaćena – rekao je Jakopović koji je osnovnu školu završio u Virju, a potom je u Bjelovaru stekao zvanje KV kuhara. Po završetku školovanja zaposlio se u Hotelu Picok, no cijelo se vrijeme nastavio educirati i obrazovati te je ubrzo počeo raditi kao prvi kuhar, kasnije i voditelj smjene u Hotelu Intercontinental u Zagrebu. Tada su slijedile epizode u Švicarskoj, Austriji, na Jadranu, a svo to iskustvo dovelo ga je do toga da je bio i kuhar košarkaške reprezentacije Srbije.

– Bilo je to vrijeme kada su za reprezentaciju igrali Teodosić, Raduljica, a izbornik je bio Saša Đorđević, s kojim sam u međuvremenu postao dobar prijatelj. I svi su bili odlični, jednostavni i normalni ljudi, nimalo zahtjevni. Naravno da sam kuhinju morao prilagoditi za njihove potrebe i spremao sam im dosta mesa, a šećer je bio strogo zabranjen. No, zato sam im spremao štrudle bez šećera i bili su oduševljeni – prisjetio se Jakopović koji u kuhanju voli kombinirati i neke podravske specijalitete sa specifičnom hranom lokacije na kojoj se nalazi.
Kobasica sa smokvom i pistacijom
– Nedavno sam osmislio kobasice kakva ne postoji u Europi, možda ni u svijetu. Riječ je roštiljki s pistacijom i smokvom i to je moj autohtoni proizvod i svi koji su je probali ističu da je izvanredna iako ima specifičan, pomalo slatkast okus. Volim se igrati s okusima, kombinirati razne recepture, a na ovoj sam kobasici radio sigurno šest mjeseci – kazao je Jakopović kojem je uz kuhanje druga velika ljubav vožnja na motorima.
– Motorom sam prošao gotovo cijelu Europu. Godišnje prođem nekih 30 tisuća kilometara, a na poslovna sam putovanja često išao upravo motorom. Kad god mogu, putujem motorom, a nadam se da ću ubrzo ponovno posjetiti moju Hrvatsku i Podravinu iako se u Srbiji već odavno osjećam kao kod kuće – zaključio je Jakopović.
Svi se žale da nema para, a kafići krcati i noću i danju
Iako nema more, i Srbija puno ulaže u turizam, a Jakopović ističe da se rezultati pokazuju. Osobito su popularne banje, odnosno kupališta, često s ljekovitom vodom i toplice.
– Puno privatnika uložilo je u banje i to stvarno funkcionira. Puno ljudi dolazi na ta kupališta, posebno ljeti, dok je Kopaonik popularan i tijekom zime. Bez obzira na to što su cijene ubitačne i sve je skupo, puno je ljudi i troše kao da sutra ne postoji – otkrio je Jakopović i dodao da ima dojam da su ljudi u Srbiji nekako opušteniji nego u Hrvatskoj.
– Tu je sve nekako opuštenije, ljudi se i dalje drže nekih starih običaja i ne razmišljaju samo o poslu. Nitko nema novca, a kafići i restorani su krcati i preko dana i po noći u Kraljevu, recimo. Bez obzira na to što je u zadnje vrijeme sve užasno poskupjelo i mislim da su cijene tu negdje u rangu hrvatskih, ako ne i veće, dok su ipak plaće nešto manje. S druge strane, tu je Beograd, koji je svijet za sebe. Milijunski grad u kojem se okreće veliki novac, a imam neke planove i ponude za Beograd. Jedna od njih je i otvaranje VIP kluba na Dedinju za stalnu klijentelu gdje bi se spremao isključivo Fine Dining, a restoran bi bio dostupan samo za članove. To bi bila prava ekskluziva, a ubrzo ćemo vidjeti hoće li biti što od toga – kazao je Jakopović.

FOTO Dražen Jakopović