kuhao za reprezentaciju, snima kulinarsku emisiju, a osmislio je i posebnu kobasicu

FOTO Podravec Dražen Jakopović kuharska je zvijezda u Srbiji!

Kuharstvo je danas gotovo dosegnulo razinu umjetnosti, a kuhanje kao da nikad nije bilo popularnije. Nema televizije na kojoj ne postoji neki kulinarski show, YouTube je prepun kanala s profesionalnim i amaterskim kuharima, a postoje i specijalizirani televizijski kanali isključivo za kuhanje. Kuhari su danas popularni na svim stranama svijeta, a jedan kuhar iz Podravine posljednjih se godina prometnuo u pravu zvijezdu u – Srbiji. Riječ je o Draženu Jakopoviću (58), rođenom u Virju koji danas vodi luksuznu Vile del Rey u blizini Kraljeva, a ima i konzultantsko poduzeće za gastronomiju. S kuhačom u ruci Jakopović je prošao cijelu Europu, a prije nešto više od deset godina skućio se u Srbiji gdje mu je, ističe, odlično.

– U Srbiju sam stigao tako što su me na nekoliko mjeseci pozvali kao konzultanta u jednoj firmi, a ondje sam ostao šest godina kao šef svih kuhinja. Potom sam u Zepteru bio izvršni direktor za sve hotele u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a kao da me ruka sudbine nakon toga odvela u srce Srbije i Lopatnicu, gdje smo iznad doline jorgovana pronašli rajski kutak koji smo nazvali Vila del Rey – otkrio je Jakopović koji ističe da je Vila del Rey ime dobila po njegovom psiću, a otvorio ju je baš u vrijeme pandemije koronavirusa.

Izvori, mir, tišina

– Bila je neka ideja da to bude prostor za team-buildinge, a sada je malo zatišje jer smo se više bazirali na proljeće, ljeto i jesen. Vila del Rey smjestila se blizu Bogutovačke banje, a u blizini je još nekoliko kupališta i turizam u Srbiji također iz godine u godinu raste. Ovdje imamo netaknutu prirodu, bistre potoke, čist zrak, izvore, mir, tišinu, a na sve smo nadovezali tradicionalnu domaću kuhinju – kazao je Jakopović koji je prošle godine počeo i sa snimanjem svog serijala Kitchen TV, a prve epizode snimljene su upravo u Podravini.

– Snimili smo pilot epizode i to na đurđevačkom području, u Svetoj Ani, na Peskima, a te bi emisije ubrzo trebale biti emitirane. Snimali smo baš na lokacijama odakle sam zapravo krenuo, a plan je da se sve emisije snimaju negdje u prirodi, na otvorenom. Povezali bismo tradicionalne kuhinje cijelog Balkana i snimali u više zemalja, naravno ako emisija zaživi i bude prihvaćena – rekao je Jakopović koji je osnovnu školu završio u Virju, a potom je u Bjelovaru stekao zvanje KV kuhara. Po završetku školovanja zaposlio se u Hotelu Picok, no cijelo se vrijeme nastavio educirati i obrazovati te je ubrzo počeo raditi kao prvi kuhar, kasnije i voditelj smjene u Hotelu Intercontinental u Zagrebu. Tada su slijedile epizode u Švicarskoj, Austriji, na Jadranu, a svo to iskustvo dovelo ga je do toga da je bio i kuhar košarkaške reprezentacije Srbije.

– Bilo je to vrijeme kada su za reprezentaciju igrali Teodosić, Raduljica, a izbornik je bio Saša Đorđević, s kojim sam u međuvremenu postao dobar prijatelj. I svi su bili odlični, jednostavni i normalni ljudi, nimalo zahtjevni. Naravno da sam kuhinju morao prilagoditi za njihove potrebe i spremao sam im dosta mesa, a šećer je bio strogo zabranjen. No, zato sam im spremao štrudle bez šećera i bili su oduševljeni – prisjetio se Jakopović koji u kuhanju voli kombinirati i neke podravske specijalitete sa specifičnom hranom lokacije na kojoj se nalazi.

Kobasica sa smokvom i pistacijom

– Nedavno sam osmislio kobasice kakva ne postoji u Europi, možda ni u svijetu. Riječ je roštiljki s pistacijom i smokvom i to je moj autohtoni proizvod i svi koji su je probali ističu da je izvanredna iako ima specifičan, pomalo slatkast okus. Volim se igrati s okusima, kombinirati razne recepture, a na ovoj sam kobasici radio sigurno šest mjeseci – kazao je Jakopović kojem je uz kuhanje druga velika ljubav vožnja na motorima.

– Motorom sam prošao gotovo cijelu Europu. Godišnje prođem nekih 30 tisuća kilometara, a na poslovna sam putovanja često išao upravo motorom. Kad god mogu, putujem motorom, a nadam se da ću ubrzo ponovno posjetiti moju Hrvatsku i Podravinu iako se u Srbiji već odavno osjećam kao kod kuće – zaključio je Jakopović.

Svi se žale da nema para, a kafići krcati i noću i danju

Iako nema more, i Srbija puno ulaže u turizam, a Jakopović ističe da se rezultati pokazuju. Osobito su popularne banje, odnosno kupališta, često s ljekovitom vodom i toplice.

– Puno privatnika uložilo je u banje i to stvarno funkcionira. Puno ljudi dolazi na ta kupališta, posebno ljeti, dok je Kopaonik popularan i tijekom zime. Bez obzira na to što su cijene ubitačne i sve je skupo, puno je ljudi i troše kao da sutra ne postoji – otkrio je Jakopović i dodao da ima dojam da su ljudi u Srbiji nekako opušteniji nego u Hrvatskoj.

– Tu je sve nekako opuštenije, ljudi se i dalje drže nekih starih običaja i ne razmišljaju samo o poslu. Nitko nema novca, a kafići i restorani su krcati i preko dana i po noći u Kraljevu, recimo. Bez obzira na to što je u zadnje vrijeme sve užasno poskupjelo i mislim da su cijene tu negdje u rangu hrvatskih, ako ne i veće, dok su ipak plaće nešto manje. S druge strane, tu je Beograd, koji je svijet za sebe. Milijunski grad u kojem se okreće veliki novac, a imam neke planove i ponude za Beograd. Jedna od njih je i otvaranje VIP kluba na Dedinju za stalnu klijentelu gdje bi se spremao isključivo Fine Dining, a restoran bi bio dostupan samo za članove. To bi bila prava ekskluziva, a ubrzo ćemo vidjeti hoće li biti što od toga – kazao je Jakopović.

FOTO Dražen Jakopović

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Petar (85) ima najstariji bicikl u Virju:

VIDEO “Dao sam za njega 10 kubika lipe. To je davne 1962. godine bilo pravo bogatstvo”

Na otvorenju autoceste do Siska premijer spomenuo koje će gradovi dobiti autocestu do kraja mandata

Ako je vjerovati Plenkoviću, Koprivnica bi u roku četiri godine trebala dobiti izlaz na autocestu

NOVA INTERVENCIJA U PODRAVINI

UPRAVO Helikopter Hitne pomoći sletio na nogometno igralište. Časna sestra doživjela srčani udar