Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Dražen Smes nije zadovoljan s prinosima od prvog vrcanja

FOTO Podravski pčelari opet na mukama: “Klima čini svoje, upitno je hoćemo li više imati bagremov med”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Podravski pčelari ponovno su na mukama. Prevrtljivo vrijeme u ovoj sezoni najmanje na ruku ide baš njima i već sad su u strahu da će imati lošu godinu.

Bagrem je glavna ispaša za većinu podravskih pčelara, a kako sad stvari stoje, slabo će vrcati. Rani dolazak proljeća doveo je i do rane cvatnje bagrema, a baš u tom razdoblju dogodio se novi hladni val s jakim vjetrom i kišnim danima. Da bi sezona mogla biti loša svjestan je i Dražen Smes iz Đurđevca, koji ima 95 košnica. Ispaša na uljanu repicu bila je daleko od idealne, a ni s bagremom situacija najvjerojatnije neće biti bolja.

– Prvo vrcanje takozvanog zimskog meda nije dobro prošlo. Na 60 košnica dobio sam 350 kilograma, što je nešto malo više od pet kilograma po košnici. U dobrim sezonama dobio bih minimalno dvostruko više meda pa naravno da ne mogu biti zadovoljan. Mala utjeha mi je da sam u mirovini i pčelarstvo mi je dodatni izvor prihoda pa ću nekako „pregrmiti” činjenicu da je pred nama još jedna loša sezona – priča nam Dražen. Prinosi bagrema, dodaje on, mogli bi biti još lošiji jer njegova je cvatnja u završnoj fazi, a temperature zraka su preniske za ispašu.

– Klimatske promjene čine svoje i upitno je hoćemo li uopće imati bagremov med. Cvatnja bagrema inače kreće početkom svibnja, a sad je tri tjedna uranila i još su se poklopile nepovoljne vremenske prilike kad su nama trebali sunčani dani. Nažalost, to je naša realnost, a na vremenske prilike ne možemo utjecati – naglašava. Ipak, Dražen, kao i svi pčelari, ne gubi nada da će se vrijeme ovih dana stabilizirati i da će pčelari uspjeti „izvući” nešto od bagrema koji će tek procvati.

– Ima još šuma u kojima bagrem nije skroz procvao pa se nadamo da ipak nije sve izgubljeno – dodao je Smes. Dodatni problem pčelarima, kaže on, zadaje i nekontrolirani uvoz meda upitne kvalitete koji „preplavljuje“ police velikih trgovačkih lanaca. Takav med prodaje se na raznoraznim akcijama po znatno jeftinijim cijenama od domaćeg, a građani sve manje mare za kvalitetu, već se prilikom kupnje vode isključivo cijenama.

– Uvozni med po kvaliteti nama nikako ne može biti konkurencija, a da je tako, najbolje pokazuje cijena. Ne znam zašto državne službe zadužene za kontrolu tome ne posvete više pažnje i na taj način zaštite nas, domaće pčelare – kaže Tatjana Hapavel.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

INTERESA ZA KUPNJU ČRNE GORE NEMA

Hrvatske šume smanjile cijenu, ali uzalud. Kultni restoran ponovno ide u zakup

ĐURĐEVAČKI VIJEĆNICI ODLUČILI

Plaće djelatnicima gradske uprave idu gore, onima s visokom stručnom spremom i za 20 posto

VAŽNA OBAVIJEST TRGOVAČKOG LANCA

Konzum iz prodaje povlači suhomesnati proizvod poznate kompanije. Svim će kupcima biti vraćen novac

Nema napretka u pregovorima oko povećanja plaća, i sindikat i osnivač čvrsti u stavovima

Mirenje propalo, odluka o štrajku u križevačkom vrtiću odgođena za petak

DRUŽENJEM U ŠTAGLJU TRI IGRAČICE OPROSTILE SE OD PODRAVKE

Larissa Kalaus odlazi u Mađarsku, Lea Franušić u jaku rumunjsku ligu

PALETA "TLAKAVACA" PALA S TERETNOG VOZILA

VIDEO Betonski opločnici rasuli se po državnoj cesti, policija regulira promet


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati