Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
tu, među nama

FOTO Popustili su nasipi, sve što su posadili potpuno je stradalo

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Roštan Cahunek u Đurđevcu još se uvijek oporavljaju od štete koja je nastala još tijekom proljetnih poplava. Prva procjena štete, ističe Doroteja Santo, čije je gospodarstvo u Ciglenskoj ulici stradalo, iznosi oko 60 tisuća eura, a još uvijek ne zna hoće li i kada dobiti ikakvu odštetu. Problem je nastao jer su zbog obilne kiše probijeni neodržavani, a oborinske vode poplavile su polje u kojem su posadili povrće.

– Veliki kanal namijenjen za oborinske vode bio je potpuno obrastao travom, a palo je toliko kiše da se sve izlilo u naše polje. S obzirom na to koliko je kiše palo, pretpostavljali smo da će doći do poplave, no i drugi dan cijelo polje bilo je pod vodom i bilo nam je to dosta čudno. Nismo posumnjali što se događa. Sljedećeg dana vidjeli smo kamione kako voze zemlju, pretpostavljali smo nekome u vinograde, sve dok nije stigao poziv od prijatelja – otkrila je Doroteja Santo i kazala da im je prijatelj javio kako je nasip pukao na dvama mjestima, a zemlja se vozila kako bi se nasip zatrpao.

– I ranije smo vidjeli da su lisice, možda i jazavci napravili rupe u nasipu, no nismo tada na to obraćali puno pažnje. Kada smo shvatili što se dogodilo, postalo nam je jasno da je voda na naše polje stigla kroz probijeni nasip i sav naš trud potpuno je propao. Tamo su bili posađeni kupus i cvjetača koji su kompletno propali, a ono što nije uništeno u poplavi, stradalo je kako se voda povlačila jer su se osušili svi listovi na biljkama – kazala je Santo i dodala da je najstrašnije od svega to što je samo koji dan kasnije trebala početi berba.

Propala nam je i većina lubenica koje smo posadili ondje jer su biljke bile pod vodom sigurno četiri dana, a sve to se odrazilo i na rajčicu. Ona nije stradala u samoj poplavi, ali zbog vode i blata nismo mogli u polje traktorom i nismo stigli napraviti pravovremenu zaštitu pa je rajčica na kraju stradala od bolesti. Sva je sreća da imamo kolege i prijatelje koji se bave povrtlarstvom pa su nam ustupili flance koji su njima ostali. Ovo je strašno veliki gubitak za nas i, iako je preliminarna procjena štete oko 60 tisuća eura, vjerojatno će konačna šteta biti i veća jer puno toga nismo ni uspjeli ni posaditi – zaključila je Santo, čija obitelj još čeka poljoprivrednog vještaka da napravi službenu procjenu štete.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena

U POVODU DANA PLANETA ZEMLJE

FOTO/VIDEO U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Kombi naletio na srnu, uginula je

obavijest za potrošače

U popularnom voću iz Libije otkrivena tvar opasna po zdravlje

nastupile na 27. državnom prvenstvu u Krapini

Koprivnica ima zlatne djevojke, mažoretkinje ponovo rasturile u nastupu s pomponima

SPREMA SE DVODNEVNA FEŠTA

Večer uoči Praznika rada dobro ćemo se zagrijati, stižu nam tamburaši u kožnim jaknama


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati