Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Obilježena je 120. obljetnica Kunovečke bune

FOTO Prisjetili se žrtve boraca protiv mađarizacije

Obilježena je 120. obljetnica Hrvatskog narodnog pokreta te Kunovečke bune koja se dogodila 1903. godine. Kunovečka buna bila je dio Hrvatskog narodnog pokreta koji je obilježio političku i društvenu povijest na početku 20. stoljeća, a njegova glavna borba bila je usmjerena protiv mađarizacije u vrijeme stolovanja bana Khuena Hédervárya. Organizatori manifestacije su čuvari baštine DVD-a iz Kunovca, Općina Koprivnički Ivanec, Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“, Muzej Brdovec i Muzej grada Koprivnice.

– U sklopu obilježavanja obljetnice Kunovečke bune bila je postavljena i otvorena izložba pod nazivom „1903. u Hrvatskoj“, koja je kao izložbeni projekt 13 hrvatskih muzeja u povodu obilježavanja 120. obljetnice Hrvatskog narodnog pokreta kao jednog od značajnih događaja u hrvatskoj povijesti obišla niz naselja diljem Hrvatske koja su vezana za ova događanja. Hrvatski narodni pokret je 1903. i 1904. godine zahvatio velik dio Hrvatske, pa tako i Podravinu, a u Kunovcu je bilo i nekoliko žrtava. Njima u spomen postavljena je ploča s imenima, a uspomena na Kunovečku bunu održava se do današnjih dana – naveo je Zoran Vrabelj, načelnik općine Koprivnički Ivanec u čijem je sastavu naselje Kunovec. Osim izložbe, upriličen je i prigodni program uz pozdrave domaćina i uzvanika. Za kulturno-umjetnički dio bili su zaduženi članovi DIF-a iz Koprivničkog Ivanca, sekcije Čuvara baštine DVD-a iz Kunovca i Udruge žena „Srca Kunovca“.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Posljedice nevremena

Grom udario u kuću nedaleko od Križevaca. Kod Ludbrega izazvao požar kosilice

Župan ističe da Općina Kalnik uopće nije uputila zahtjev za proglašenje prirodne nepogode tuče

Koren: “Kešer netočnim informacijama obmanjuje javnost i dovodi do krivih zaključaka”

GRADONAČELNIK JAKŠIĆ NA RKC-U NAJAVIO

Kroz godinu dana u Koprivnici će se početi graditi vanjski bazeni

VJERNICI HODOČASTILI OD MOLVI DO REKE

FOTO/VIDEO Uz pjesmu i molitvu propješačili 28 kilometara

zabili 12 komada

FOTO Slavenaši uveličali feštu u Ivancu, domaćine vodio legendarni Pavo Crnac

Održana Zlatna bućka Podravine

FOTO/VIDEO Ribiči iz Azila “nabućkali” soma teškog gotovo 30 kilograma


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati