Dar prirode

FOTO Pronašli smo borov vrganj. Jednu od najukusnijih i najzdravijih gljiva

U potrazi za vrganjima, danas smo u šumi na području Podravine pronašli i borov vrganj, jednu od najukusnijih i najkvalitetnijih gljiva koju možete ubrati.

Karakterističan je po velikim, jestivim plodnim tijelima, crvenosmeđoj boji klobuka i crvenkastoj mrežici na stručku, piše Agroklub. Bogat je proteinima, mineralima, vitaminima te beta glukanom čak i nakon sušenja, no kako apsorbira teške metale pazite gdje ih berete.

Osim što je jako fina gljiva, izuzetno je zdrava. Dobar je izvor vitamina B1, B6, B9 i B12, dijetnih vlakana, kalija, bakra i cinka što znači da se njihovom konzumacijom stimulira probava, pospješuje rad jetre i podiže razina imuniteta, dodaje Agroklub.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

TVRDE STRUČNJACI

Ovo je povrće najzagađenije pesticidma

U POVODU DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Grahom i voćem razveselili potrebite

jeste li znali?

FOTO Raste svuda oko nas, a nitko ju ne primjećuje: Ova neobična gljiva ima antikancerogeno djelovanje