Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO Prvi smo grad u Hrvatskoj s novom, ekološki prihvatljivom metodom orezivanja grana

Koprivnica je službeno prvi grad u Hrvatskoj u kojem se koristi nova, ekološki prihvatljiva metoda orezivanja grana.

Tvrtka Arbofield iz Jastrebarskog u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Komunalac upravo u središnjem gradskom parkuvrši radove na orezivanju upravo tom novom metodom, o kojoj nam je više rekao Nikola Lacković iz spomenute tvrtke.

Nikola Lacković

– Pristupili smo orezivanju suhih grana na stablima, i to način da posebnu pozornost pridajemo životinjama koje na njima obitavaju. Na granama u kojima uočimo duplje koje koriste pojedine životinje, bile to ptice dupljašice ili mali sisavci, provjeravamo jesu li duplje aktivne, a ako jesu, njihove segmente posebno izdvajamo i vraćamo ih natrag na zdrave dijelove stabla naknadnim pričvršćivanjem – otkrio nam je Lacković, pojasnivši pritom kako je orezivanje grana stabala u sezoni vegetacije ustvari dobro i poželjno, što je suprotno vladajućem uvjerenju da bi se one trebale orezivati u kasnu zimu, odnosno rano proljeće.

– Poznato je da stabla bolje podnose ozljeđivanje koje nastaju uslijed orezivanja u vrijeme vegetacije, i to zato što imaju aktivne sustave obrane od napada spora gljiva i drugih invazija. Tada rane brže zacijeljuju, a sprečava se i prodor mikroorganizama u rane koje nastaju prilikom orezivanja – pojašnjava Lacković.

Same se duplje provjeravaju endoskopskom kamerom, kojom utvrđuju stanje i dubinu, odnosno veličinu duplje i prema čijim snimkama planiraju daljnje akcije.

– Tako možemo procijeniti hoćemo li ići u daljnje rezanje samih granja. Ako je, primjerice, zdravi segment dovoljno velik, možemo ga bez dodatnih rezanja preseliti na stablo i ostaviti na korištenje idućim generacijama – zaključuje Lacković, napomenuvši kako tako pričvršćen na stablu može ostati i do nekoliko godina.

Foto: Krešo Puklavec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”

Završen je proces dubinskog snimanja

Podravka poslala obvezujuću ponudu za tvrtke iz poljoprivrednog sektora Fortenove


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati