Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO Prvi smo grad u Hrvatskoj s novom, ekološki prihvatljivom metodom orezivanja grana

Koprivnica je službeno prvi grad u Hrvatskoj u kojem se koristi nova, ekološki prihvatljiva metoda orezivanja grana.

Tvrtka Arbofield iz Jastrebarskog u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Komunalac upravo u središnjem gradskom parkuvrši radove na orezivanju upravo tom novom metodom, o kojoj nam je više rekao Nikola Lacković iz spomenute tvrtke.

Nikola Lacković

– Pristupili smo orezivanju suhih grana na stablima, i to način da posebnu pozornost pridajemo životinjama koje na njima obitavaju. Na granama u kojima uočimo duplje koje koriste pojedine životinje, bile to ptice dupljašice ili mali sisavci, provjeravamo jesu li duplje aktivne, a ako jesu, njihove segmente posebno izdvajamo i vraćamo ih natrag na zdrave dijelove stabla naknadnim pričvršćivanjem – otkrio nam je Lacković, pojasnivši pritom kako je orezivanje grana stabala u sezoni vegetacije ustvari dobro i poželjno, što je suprotno vladajućem uvjerenju da bi se one trebale orezivati u kasnu zimu, odnosno rano proljeće.

– Poznato je da stabla bolje podnose ozljeđivanje koje nastaju uslijed orezivanja u vrijeme vegetacije, i to zato što imaju aktivne sustave obrane od napada spora gljiva i drugih invazija. Tada rane brže zacijeljuju, a sprečava se i prodor mikroorganizama u rane koje nastaju prilikom orezivanja – pojašnjava Lacković.

Same se duplje provjeravaju endoskopskom kamerom, kojom utvrđuju stanje i dubinu, odnosno veličinu duplje i prema čijim snimkama planiraju daljnje akcije.

– Tako možemo procijeniti hoćemo li ići u daljnje rezanje samih granja. Ako je, primjerice, zdravi segment dovoljno velik, možemo ga bez dodatnih rezanja preseliti na stablo i ostaviti na korištenje idućim generacijama – zaključuje Lacković, napomenuvši kako tako pričvršćen na stablu može ostati i do nekoliko godina.

Foto: Krešo Puklavec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI