Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

FOTO Prvi smo grad u Hrvatskoj s novom, ekološki prihvatljivom metodom orezivanja grana

Koprivnica je službeno prvi grad u Hrvatskoj u kojem se koristi nova, ekološki prihvatljiva metoda orezivanja grana.

Tvrtka Arbofield iz Jastrebarskog u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem Komunalac upravo u središnjem gradskom parkuvrši radove na orezivanju upravo tom novom metodom, o kojoj nam je više rekao Nikola Lacković iz spomenute tvrtke.

Nikola Lacković

– Pristupili smo orezivanju suhih grana na stablima, i to način da posebnu pozornost pridajemo životinjama koje na njima obitavaju. Na granama u kojima uočimo duplje koje koriste pojedine životinje, bile to ptice dupljašice ili mali sisavci, provjeravamo jesu li duplje aktivne, a ako jesu, njihove segmente posebno izdvajamo i vraćamo ih natrag na zdrave dijelove stabla naknadnim pričvršćivanjem – otkrio nam je Lacković, pojasnivši pritom kako je orezivanje grana stabala u sezoni vegetacije ustvari dobro i poželjno, što je suprotno vladajućem uvjerenju da bi se one trebale orezivati u kasnu zimu, odnosno rano proljeće.

– Poznato je da stabla bolje podnose ozljeđivanje koje nastaju uslijed orezivanja u vrijeme vegetacije, i to zato što imaju aktivne sustave obrane od napada spora gljiva i drugih invazija. Tada rane brže zacijeljuju, a sprečava se i prodor mikroorganizama u rane koje nastaju prilikom orezivanja – pojašnjava Lacković.

Same se duplje provjeravaju endoskopskom kamerom, kojom utvrđuju stanje i dubinu, odnosno veličinu duplje i prema čijim snimkama planiraju daljnje akcije.

– Tako možemo procijeniti hoćemo li ići u daljnje rezanje samih granja. Ako je, primjerice, zdravi segment dovoljno velik, možemo ga bez dodatnih rezanja preseliti na stablo i ostaviti na korištenje idućim generacijama – zaključuje Lacković, napomenuvši kako tako pričvršćen na stablu može ostati i do nekoliko godina.

Foto: Krešo Puklavec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

HOROR KOD LUDBREGA: SNAHU I SVEKRVU izgrizao MOĆAN PAS

Kod pripreme ručka, napao ih njihov ljubimac, morale ga priklati da se spase!

Najbrojniji su studenti medicine

Potpisano 100 ugovora o stipendiranju deficitarnih profesija

Majstori se "otrijeznili" ali ne do kraja

FOTO: Asfaltirali stazu kao da su pijani pa ju pokušali popraviti. Rezultat je komičan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

POČINJU RADOVI U OPĆINAMA IZOSTAVLJENIMA IZ PROJEKTA ALGOMERACIJE

Gradit će se vodovod u Rasinji i Sokolovcu, radi se glavni projekt za Legrad

Upišite pojam koji želite pretraživati