Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
minimalno narušavanje tla obradom

FOTO Revolucija u poljoprivredi: odbacili su plug i zemlju obrađuju konzervacijskom metodom

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Klimatske promjene termin je s kojim se sve češće susrećemo. Kako će izgledati naši životi za deset, dvadeset ili trideset godina gotovo je nemoguće prognozirati, no u svim područjima života pokušavaju se zaustaviti ili barem usporiti utjecaji promjene klime pa tako i u poljoprivredi. Jedan od načina na koji se u ratarstvu pokušavaju ublažiti klimatske promjene je i nešto što se naziva konzervacijska poljoprivreda, čiji su temeljni postulati minimalno narušavanje tla obradom, permanentna pokrivenost tla biljkama ili biljnim ostacima te rotacija usjeva.

Među prvima na području Koprivničko-križevačke županije koji se odlučio prikloniti tehnici obrade zemlje bez pluga je i Mladen Ferenčak iz Mičetinca kraj Đurđevca. Ferenčak obrađuje ukupno 240 hektara zemlje bez pluga, a na njegovom zemljištu u Mičetincu prošlog je tjedna održana demonstracija različitih strojeva za takvu obradu tla. Tranzicija iz klasične u konzervacijsku obradu tla kod Ferenčaka nije išla preko noći, a sve je počelo prije desetak godina.

Osnovna razlika

– Ove godine sve površine obrađujemo bez pluga, konzervacijskim načinom obrade. Trebalo je vremena da se pribavi sva potrebna mehanizacija i da se prilagodimo sa strojevima i traktorima, a konzervacijska metoda pogodna je za sve kulture kojima se bavim, od kukuruza, uljane repice, zobi, pšenice i ječma – kazao je Ferenčak i otkrio u čemu je osnovna razlika u metodama obrade zemlje.

– Klasični plug okreće zemlju, a mi je obrađujemo, ali bez okretanja. Ono što je na površini ostaje ondje, a ono što je na dubljim slojevima, ostaje tamo. Namjera je da pomalo oponašamo šumu i cilj je da biljni materijal bude na površinskom sloju kako bismo imali manje pokorice i biljkama to puno više odgovara. Zemlja tako mikrobiološki puno bolje funkcionira, ima više živosti u tlu, glisti, mikroorganizama, a kada se zemlja oranjem preokreće tada svom biljnom i životinjskom svijetu treba neko vrijeme da se oporavi – otkrio je Ferenčak i dodao da je ovaj način obrade dugoročno puno bolji za tlo, a ni da kod prinosa nema neke velike razlike.

– Klasičnom metodom gubimo humus, a ovom metodom mi vraćamo humus tlu. U periodu kada ne uzgajamo kulturu, iza žitarica sijemo neke zelene biljke koje služe za povećanje humusa. Na polju je stalno nešto i biljke na sebe vuku ugljik. Ako se krene postupno i pažljivo, prinosi ne padaju, nema nikakve razlike u odnosu na klasičan način, a ovaj je način ekološki puno prihvatljiviji i za zemlju i za okoliš – istaknuo je Ferenčak, a neki od zemljoradnika koji su se okupili na prezentaciji u Mičetincu kao jedan od glavnih razloga zašto se za sada ne odlučuju na ovu metodu navode skupu novu mehanizaciju.

Jer da bi se neki poljoprivrednik prebacio s klasične na konzervacijsku poljoprivredu, potrebna su i velika ulaganja u mehanizaciju te mnogi od njih te nove tanjurače, sijačice i grubere si jednostavno ne mogu priuštiti. No, Tatjana Martinović iz Područne službe za vanjsku podršku ministarstva poljoprivrede iz Koprivnice ističe da su predviđene i dodatne potpore za one koji se odluče na promjenu.

Dodatne potpore

– Predviđena je dodatna potpora u iznosu od 240 do 250 eura po hektaru više u odnosu na klasično. Mjera je dobrovoljna i ide na godinu dana, a čovjek može birati parcelu koja mu je pogodna. Interes je puno veći nego što se pretpostavljalo pa je na kraju moguće da će i iznos potpore ipak biti manji – kazala je Martinović i dodala da ima već dosta poljoprivrednika koji su se odlučili u potpunosti ili djelomično krenuti putem konzervacijske poljoprivrede.

– Ljudi najbolje uče od svojih kolega i na njihovim primjerima kada isprobaju nešto novo. Predviđene potpore upravo i postoje iz razloga što se gospodarstvo mora dodatno opremiti novom mehanizacijom, kao i što se u prvim godinama može očekivati određeno smanjivanje. No, to se i ne mora dogoditi, što vidimo na primjeru OPG-a Ferenčak – istaknula je Martinović, a jedan od poljoprivrednika koji se odlučio postupno uključiti u ovu potencijalnu revoluciju u obradi zemlje je i Dražen Loparić, koji u Imbriovcu obrađuje 110 hektara zemlje. – Na konzervacijskoj obradi ove godine sam imao trećinu zemljišta i to pod ječmom i kukuruzom. Prinosi nisu bili ništa manji nego kod klasičnog oranja iako je bila preporuka da će tek nakon četiri godine prinosi biti isti kao ranije. Neke parcele i dalje ću obrađivati na klasični način, no mislim da ću već sljedeće godine zemljište koje planiram obrađivati konzervacijskom obradom povećati na 75 posto – kazao je Loparić.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VOZIO BEZ VOZAČKE

Mladić (24) Audijem umalo pregazio policajku. Spasila se u posljednji čas…

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA, 7. DIO

Osmislio je HDZ-ovo ime i u maniri pravog trilera organizirao osnivanje stranke na “nejavnom mjestu”

Četvero ozlijeđenih nakon prometne nesreće

FOTO Izgubila kontrolu nad BMW-om i udarila u kombi pun djece, bilo i ozlijeđenih

Razvalio vrata sobe u kojoj se sklonila

Užas u Podravini: Divljački nasrnuo na trudnu partnericu pred susjedima, izudarao ju šakama

Važna obavijest

KTC moli sve kupce ovog proizvoda da se jave na prodajno mjesto

Mještani Ulice Pušća pitaju se kada će biti gotovi radovi

Rekonstrukcija traje do kraja mjeseca, nakon toga slijedi asfaltiranje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati