Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Sedam je obitelji ostalo bez doma, žive u dvorani i ne žele otići

Posljedice poplave koja se pretprošlog tjedna između ostalog dogodila i na području općine Drnje stvorile su zasad nerješiv problem. Rijetko tko, odnosno gotovo nitko ne spominje to da je sedam obitelji na području općine ostalo bez svog doma.

Na području mjesta Botovo, predjelu zvanom Autoput, nalazi se naselje u kojem živi isključivo pripadnici romske manjine. Točnije rečeno živjeli su, jer nakon poplave ti su objekti u izrazito lošem stanju, a oni, istini za volju, ni prije poplave nisu bili prikladni za život ljudi. Stanovnici naselja Autoput trenutno se nalaze u osnovnoj školi Drnje, točnije tamošnjoj sportskoj dvorani. No, problem je u tome što to, naravno, ne može biti i nije dugoročno rješenje.

Ipak, zasad ga nema na vidiku. Do početka školske godine još su dva tjedna i dotad bi stvari trebale biti jasnije. No, u čemu je zapravo problem? Kada se sve pogleda detaljnije, njih je nekoliko, a ne može doći do dogovora s dijelom romskih obitelji, kao i s onima koji im nude stambeno rješenje. Dok nam privremeni stanovnici sportske dvorane govore da bi željeli otići i da će prihvatiti bilo čiju pomoć, nadležni nam s druge strane govore da to baš i nije tako.

– Svima zahvaljujemo na pomoći jer smo dobivali hranu i odjeću, ali i mi znamo da ovdje ne možemo ostati za stalno. Nadamo se da će se doći do rješenja koje bi bio dobro za sve nas. Ovdje nas je sedam obitelji i za sve treba naći smještaj – rekao je Miroslav Oršoš, jedan od stanovnika Autoputa.

U rješavanje ovog problema uključile su se gotovo sve državne i županijske institucije koje se bave socijalnom politikom, a bilo je čak i privatnih inicijativa. Iza najkonkretnije stoji vlasnik šljunčare, koji se nalazi nedaleko od romskog naselja. No, rješenje zasad nije došlo.

– Situacija s romskim obiteljima koje borave u Osnovnoj školi Fran Koncelak i dalje je nepromijenjena. Mi smo im kao Općina pokušali osigurati smještaj, državne institucije također su pomogle, javilo se i puno ljudi koji su im voljni osigurati smještaj, ali oni to jednostavno ne žele. Jedan gospodin čak se ponudio da im kupi dvije kuće koje bi postale njihovo vlasništvo, ali ni ta solucija im ne odgovara jer bi u tom slučaju morali plaćati režije i sve ostalo. Daljnjih saznanja o njihovoj budućnosti u ovom trenutku nemam. Ponavljam, pokušali smo im pomoći, ali oni će do daljnjeg biti u osnovnoj školi – objasnio je Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje, koji je na sebe preuzeo dužnost koordinacije ovog problema. No, do početka nove školske godine rješenje se mora naći.

Zapravo, samo su dvije opcije – ili da dođe do dogovora i obitelji prihvate ponuđene im uvjete i ponude ili da se vrate u svoje stare izbe. Druga opcija sasvim je neprihvatljiva, jer tko god je nogom kročio u to naselje vidio je da tamo ne postoje uvjeti za život, posebice djece.

Sve što je ostalo su devastirane kućice koje su i ovako prokišnjavale, koje nemaju sanitarni čvor, kuhinju i većinom se sastoje samo od jedne prostorije. Sve što je tamo ostalo su napuštene mačke i psi, što je pak samo po sebi još jedan novi problem. Kada bi se punoljetni mještani Autoputa i odlučili ondje vratiti, nadležne bi službe po svemu sudeći morale djelovati i zaštititi najranjivije. Isto tako, osnovna škola, koja je u vlasništvu Županije, mora osigurati nesmetanu nastavu za djecu kada dođu u školske klupe.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Matija Cvek bacio u trans obožavateljice

PODRAVINO MOJA MILA

FOTO Vidovo se slavi i s tradicijskim podravskim pjesmama

PERKOVIĆ, ŠARLIJA I KESER 'DIGLI SIDRO'

FOTO Tri ‘senatora’ rekla zbogom Miklinovcu, klub uzvratio lijepom gestom

U ORGANIZACIJI SREDNJE ŠKOLE STJEPANA SULIMANCA

FOTO Izloženi oldtimer traktori i poljoprivredna mehanizacija

KOCKICE PREPLAVILE GLAVNI GRAD NJEMAČKE

FOTO/VIDEO Vatrene u Berlinu bodri 100.000 navijača, među njima i brojni Podravci

50 godina mature koprivničkih gimnazijalaca

“Nekadašnje kolege iz razreda i dalje su iznimno povezani, nalaze se kad god uhvate priliku”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati