Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
mala humanitarna kriza

FOTO Sedam je obitelji ostalo bez doma, žive u dvorani i ne žele otići

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Posljedice poplave koja se pretprošlog tjedna između ostalog dogodila i na području općine Drnje stvorile su zasad nerješiv problem. Rijetko tko, odnosno gotovo nitko ne spominje to da je sedam obitelji na području općine ostalo bez svog doma.

Na području mjesta Botovo, predjelu zvanom Autoput, nalazi se naselje u kojem živi isključivo pripadnici romske manjine. Točnije rečeno živjeli su, jer nakon poplave ti su objekti u izrazito lošem stanju, a oni, istini za volju, ni prije poplave nisu bili prikladni za život ljudi. Stanovnici naselja Autoput trenutno se nalaze u osnovnoj školi Drnje, točnije tamošnjoj sportskoj dvorani. No, problem je u tome što to, naravno, ne može biti i nije dugoročno rješenje.

Ipak, zasad ga nema na vidiku. Do početka školske godine još su dva tjedna i dotad bi stvari trebale biti jasnije. No, u čemu je zapravo problem? Kada se sve pogleda detaljnije, njih je nekoliko, a ne može doći do dogovora s dijelom romskih obitelji, kao i s onima koji im nude stambeno rješenje. Dok nam privremeni stanovnici sportske dvorane govore da bi željeli otići i da će prihvatiti bilo čiju pomoć, nadležni nam s druge strane govore da to baš i nije tako.

– Svima zahvaljujemo na pomoći jer smo dobivali hranu i odjeću, ali i mi znamo da ovdje ne možemo ostati za stalno. Nadamo se da će se doći do rješenja koje bi bio dobro za sve nas. Ovdje nas je sedam obitelji i za sve treba naći smještaj – rekao je Miroslav Oršoš, jedan od stanovnika Autoputa.

U rješavanje ovog problema uključile su se gotovo sve državne i županijske institucije koje se bave socijalnom politikom, a bilo je čak i privatnih inicijativa. Iza najkonkretnije stoji vlasnik šljunčare, koji se nalazi nedaleko od romskog naselja. No, rješenje zasad nije došlo.

– Situacija s romskim obiteljima koje borave u Osnovnoj školi Fran Koncelak i dalje je nepromijenjena. Mi smo im kao Općina pokušali osigurati smještaj, državne institucije također su pomogle, javilo se i puno ljudi koji su im voljni osigurati smještaj, ali oni to jednostavno ne žele. Jedan gospodin čak se ponudio da im kupi dvije kuće koje bi postale njihovo vlasništvo, ali ni ta solucija im ne odgovara jer bi u tom slučaju morali plaćati režije i sve ostalo. Daljnjih saznanja o njihovoj budućnosti u ovom trenutku nemam. Ponavljam, pokušali smo im pomoći, ali oni će do daljnjeg biti u osnovnoj školi – objasnio je Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje, koji je na sebe preuzeo dužnost koordinacije ovog problema. No, do početka nove školske godine rješenje se mora naći.

Zapravo, samo su dvije opcije – ili da dođe do dogovora i obitelji prihvate ponuđene im uvjete i ponude ili da se vrate u svoje stare izbe. Druga opcija sasvim je neprihvatljiva, jer tko god je nogom kročio u to naselje vidio je da tamo ne postoje uvjeti za život, posebice djece.

Sve što je ostalo su devastirane kućice koje su i ovako prokišnjavale, koje nemaju sanitarni čvor, kuhinju i većinom se sastoje samo od jedne prostorije. Sve što je tamo ostalo su napuštene mačke i psi, što je pak samo po sebi još jedan novi problem. Kada bi se punoljetni mještani Autoputa i odlučili ondje vratiti, nadležne bi službe po svemu sudeći morale djelovati i zaštititi najranjivije. Isto tako, osnovna škola, koja je u vlasništvu Županije, mora osigurati nesmetanu nastavu za djecu kada dođu u školske klupe.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

STRAŠAN ZLOČIN U CENTRU GRADA ŠOKIRAO KOPRIVNIČANCE

FOTO Osumnjičeni za razbojništvo u pritvoru, vlasnika ljekarne oštetili za 30 tisuća eura

DETALJI SUDARA U ĐURĐEVCU

FOTO Tri osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći, jedna teško

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Težak sudar, dvije osobe prevezene u bolnicu

novo raskrižje stvara brojne probleme

FOTO “Živimo u opasnosti, ne možemo u svoje dvorište!”

IZGRAĐEN S VELIKIM MANAMA

FOTO Novi je most opasan za promet, posebice za bicikliste i pješake

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Bjelovar, Koprivnica, Križevci i Đurđevac kroz trgove

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI