Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
UZGOJ INDUSTRIJSKOG MAKA

FOTO Sjetva i berba ljubičastih makova pod strogim je nadzorom inspekcije i policije

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Opet su jutros procvali u žitu makovi sneni, sve su nam njive ovili cvjetovi njihovi – ljubičasti. Parafrazirali smo malo poznatu pjesmu Mihovila Pavleka Miškine jer umjesto makovih prepoznatljivih cvjetova crvenih, na polju Matije Makvića u Budrovcu zaista su procvali ljubičasti cvjetovi. I nije to nikakva optička varka, jer Makvić se ove godine odlučio na probni uzgoj industrijskog maka, a nekih mjesec dana prije berbe, i njega su iznenadili ovi prekrasni ljubičasti cvjetovi.

– Prvi sam se u Koprivničko–križevačkoj županiji odlučio na uzgoj industrijskog maka i posijao sam ga na gotovo šest hektara površine. Ipak sam ja Makvić pa je i nekako red da se bavim uzgojem maka – našalio se Makvić i pojasnio razloge zašto se odlučio na ovu egzotičnu kulturu.

– Klasične ratarske kulture poput pšenice i uljane repice sve su manje isplative i odlučio sam pokušati nešto novo. Industrijski mak uzgaja tek jedan poljoprivrednik u Garešnici i jedan u Baranji, tako da je to velika novost na ovim prostorima – otkrio je Makvić i dodao da tržište za mak itekako postoji.

– Tržište se razvija, već mi se javljaju i neki novi potencijalni otkupljivači, a i nekoliko susjeda već je iskazalo zanimanje da bi se prebacili na proizvodnju maka. Berbu očekujem za možda mjesec dana, a mak se kod nas najviše koristi za kolače, odnosno pekarsku i konditorsku industriju – rekao je Makvić i dodao da je sjetva maka specifična jer se od njega proizvode i opojne droge poput opijuma i heroina.

– Sjetva i kompletna proizvodnja odvija se pod nadzorom poljoprivredne inspekcije i policije. Proizvodnja se nadzire od sadnje pa do kombajniranja kako ne bi nekome na pamet pala neka luda ideja. Već sljedeći dan nakon berbe mora se potanjurati sav preostali nasad – zaključio je Makvić.

FOTO privatna arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati