Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
problemi na križanju su svakodnevni, a od rotora i dalje ništa

FOTO Stanko: Zidovi pucaju, ograda je potrgana, a oni samo obećavaju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Još jedna u nizu prometnih nesreća koja se prije nekoliko dana dogodila na semaforiziranom križanju prema Selniku aktualizirala je problematiku ovog raskrižja, oko kojeg se već godinama lome koplja. Prometne nesreće događaju se gotovo jednom mjesečno, brzine su ogromne, prometna signalizacija krši se svako malo, a rotoru, koji se godinama obećava kao jedino ispravno rješenje, nema još ni traga. Sve to ljuti one koji svakodnevno proživljavaju razne probleme vezane uz križanje, a koji su jednostavno nemoćni. Među njima je i Stanko Pomahača, koji s obitelji na križanju doslovno živi. Sukladno tome, štete na ogradi njihove obiteljske kuće vidljive su golim okom, a naš sugovornik upozorio nas je i na pukotine na fasadi, koje nastaju zbog velikih brzina kojima stalno svjedoči.

– Ma sve to što se ovdje događa je jedno veliko zlo. Prvo godinama po noći nismo mogli spavati od šahta koji je udarao na svaki prolazak automobila, no to su popravili. Onda su nam zidovi na kući popucali od prometa. Nije čudno, jer ovdje prolaze teški kamioni, sve se drma, a zato i zazivamo kružni tok. On će usporiti promet, jer brzine kojima ovdje jure su iznimno velike, ljudi ne paze dovoljno, prolaze kroz crveno, ne prate znakove, a opasno je i za pješake. Neki ne stignu ni proći cestu jer je zeleno na semaforu kratko – rekao nam je Stanko, kojega je usred dnevnog odmora „drmnula“ i nesreća koja se dogodila prije nekoliko dana. Kaže kako je navikao na to, no uvijek se uznemiri jer ne zna što ga čeka kada izađe u dvorište.

Posljedice vidljive na kući

– Kao što vidite, ograda mi je poduprta na nekoliko mjesta. Auto se u nju zaletio nekoliko puta, a Mercedes mi je jednom uletio i zabio se u kuću. U produžetku dvorišta gdje imamo vrt ograda se također sva svijala. Razmišljao sam da stavim novu od pleha, to mi je u planu, ali bojim se investirati jer će je opet potrgati – naglasio je. Kaže da se žalio svima, ali nitko ne reagira.

– Iz grada samo obećavaju, ali konkretnih poteza nema. Sad idu izbori, sigurno će opet obećavati. Došli su tu i neki ljudi, mjerili sve za rotor, no od toga je prošlo već nekoliko godina. Nadam se da će uskoro toj agoniji doći kraj jer kao što sam rekao, ovo je veliko zlo – zaključio je Stanko.

Uz njegovo dvorište, na crvenom svjetlu semafora zaustavio se biciklist Josip Križanić. Iz Obrankovca, malog sela između Selnika i Svetog Đurđa, često ide prema Ludbregu, a spomenuto križanje uvijek mu predstavlja sigurnosni problem.

– Kada idete od strane Selnika, premalo traje zeleno svjetlo, samo 17 sekundi. Trebalo bi biti barem 30 sekundi jer i s te strane ima dosta prometa. Osim toga, morate paziti i na one koji prolaze državnom cestom, jer oni jure i nerijetko prođu na crveno. Zato se svi veselimo tom kružnom toku koji je u najavi. Nadamo se samo da će gradske vlasti sve to ubrzati – poručio je Josip.

Jednako tako nemoćni su i u Gradu Ludbregu, jer za spomenuto križanje nadležne su Hrvatske ceste, s obzirom na to da je riječ o državnoj prometnici. Iz Zagreba, pak, na naše upite nisu odgovorili do tiskanja ovog broja, no možemo se vratiti nekoliko mjeseci unatrag, kada je pitanje rotora potegnuto i na jednoj od sjednica Županijske skupštine. Pojedinci su se požalili na činjenicu da se rotor već godinama najavljuje, ali se njegova izgradnja konstantno odgađa. Odgovorili su tada iz Hrvatskih cesta da je izrađena projektna dokumentacija i ishođena pravomoćna građevinska dozvola.

– Realizacija u smislu početka izvođenja radova moguća je nakon rješavanja svim imovinsko-pravnih odnosa i osiguranja financijskih sredstava te nije u planovima Hrvatskih cesta za ovu godinu – poručili su prije nekoliko mjeseci.

S obzirom na to da na naš upit nisu odgovorili, nismo uspjeli ni doznati jesu li u međuvremenu riješeni ti imovinsko-pravni odnosi, no župan Anđelko Stričak tvrdi da će u 2024. godini raspisati natječaj za izvođenje radova i zauvijek riješiti taj problem. Ostvari li se ta njegova vizija, bit će to osam godina nakon prvog obećanja lokalnih vlasti da će krenuti s rekonstrukcijom križanja.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce

Raspisan je javni poziv

Ova općina za svako novorođenče jednokratno isplaćuje tri tisuće eura

Mališani iz Molvi istaknuli su se super rezultatima

FOTO Načelnik ugostio male olimpijce

ZBOG NADVOŽNJAKA I NEMARA RADNIKA IMAJU VELIKE PROBLEME

VIDEO Stanari ogorčeni: “Da se žaba popiša mi već plivamo, po dvorištima nam plutaju fekalije”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati