Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
pred ratarima je još jedna neizvjesna sezona

FOTO/VIDEO Baranašić: Cijene žitarica padaju i neće nam biti lako

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Ratari diljem Podravine i Prigorja pripremaju su za proljetnu sjetvu, a na ruku im ne ide činjenica da je cijena žitarica na domaćem tržištu počela osjetno padati. Mala je utjeha da pada i cijena umjetnog gnojiva, ali ne u tolikoj mjeri koliko cijena žitarica. Većina ratara umjetno je gnojivo nabavila krajem prošle godine, kad cijene još nisu padale, pa će očito pred njima biti još jedna neizvjesna sezona. Cijene pšenice i kukuruza pale su s 0,22 eura (1,65 kuna) za kilogram na 0,19 eura (1,4 kune), a s obzirom na nestabilnost na tržištu, ratari strahuju da bi otkupne cijene žitarica i dalje mogle padati.

Ivica Baranašić iz Malog Otoka, jedan od najvećih ratara u našoj županiji, koji obrađuje 600 hektara zemljišta, ističe da bi više volio da nije došlo do „divljanja“ cijena na tržištu, no kao i svaki put dosad, prilagodit će se situaciji kako bi njegovo gospodarstvo i dalje uspješno poslovalo. Lani je, kaže on, cijena kukuruza dosezala i do 2,5 kune za kilogram, što je bilo nerealno i bilo je pitanje vremena kad će doći do pada cijena.

– Lani je stanje na tržištu, kako s cijenama gnojiva i repromaterijala, tako i s cijenama žitarica, bilo nerealno i previše „napuhano“. Meni bi osobno više odgovaralo da do toga nije došlo, ali je to s obzirom na rat u Ukrajini bilo neizbježno. Sad se očito neke stvari vraćaju u normalu. Svi mi koji se ozbiljnije bavimo ratarstvom umjetno gnojivo nabavili smo prije tri mjeseca po cijeni koja je u odnosu na sadašnju bila veća i za 30 posto – kaže Ivica Baranašić.

Primjerice, jednu vrstu gnojiva, dodaje on, prije četiri mjeseca platio je 6900 kuna, a sad košta 4500 kuna. Paralelno s tim došlo je do pada cijena žitarica i zbog toga su ratari u strahu.

– Neće nam biti lako, ali ne treba odmah paničariti. Ipak, meni je od svega najvažnije da nam je repromaterijal stalno dostupan. Ako njega nema, onda ne možemo na vrijeme obaviti sjetvu, a tijekom sezone će se stvari vjerojatno tako posložiti da nećemo biti u gubitku. Jedino se neće moći računati na veću zaradu, kao što je to bio slučaj lani kad su cijene žitarica rasle. Bilo je godina kad se kukuruz prodavao i po 0,5 kuna po kilogramu pa smo preživjeli. Uz dobre prinose, vjerujem da ćemo premostiti i ovaj novi poremećaj na tržištu, a nadam se da će se situacija konačno stabilizirati te da će se i cijene repromaterijala i cijene žitarica vratiti u realne okvire – ističe Ivica Baranašić.

Ako je zemlja u dobrim rukama, dodaje on, i ako se posao radi s ljubavlju, onda će i bavljenje poljoprivredom biti isplativo bez obzira i na ovu situaciju s „divljanjem“ cijena.

– Nikad ne gledam da „šparam“ u količini repromaterijala koji je potrebno dati zemlji, već nastojim pronaći vrste koje će biti dobre, a pritom eventualno smanjiti troškove – smatra Ivica Baranašić.

Dodatni izazov, ističe on, kao i svake sezone bit će vremenske prilike. Poljoprivreda je tvornica na „otvorenom“ pa je važno da i priroda ne poremeti planove ratarima. – Uvijek naglašavam da poljoprivreda nije moj posao, već stil života. Mogao sam raditi nešto drugo, ali sam odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju i nisam požalio. Uvijek kažem da sam zadovoljan svojim stilom života i nikad ne „kukam“ jer se od poljoprivrede sigurno može dobro živjeti – zaključio je Ivica Baranašić.

FOTO/VIDEO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NESRETNI DOGAĐAJ U GLOGOVCU

Tragedija u Podravini: Žena pala s bicikla i preminula

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Štagalj i štala izgorjeli do temelja. Očevid u tijeku

VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao posebno upozorenje: “Nakon ljeta u proljeću, sutra stiže pravi obrat…”

totalna dominacija

“Kanta” se vraća kući! Podravka mjesec dana prije kraja sezone potvrdila naslov prvakinja

dječji doplatak

HZMO upravo objavio dobru vijest za više od 80 tisuća građana

završio radni posjet predsjednika Milanovića Podravini

“Plaće u Podravki su visoke i zbog Belupa koji je imao veliki rast prihoda u Rusiji”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati